De mannen van het Drentse punkrocktrio Skroetbalg zijn nog maar net twee maanden bezig, maar staan nu al volop in de belangstelling. Op 5 maart brachten ze hun eerste album uit en daar is menig persoon enthousiast over, waaronder politicus Peter Kwint die ervoor zorgde dat de muziek van de Drentenaren op 3FM is gedraaid.

Zoals frontman Sander zelf zegt: “Het is gewoon punkrock. Het zijn echt maar vier akkoorden en twee riffjes. Het is in het Drents, maar het is geen boerenrock en het gaat niet over bier en tieten. Het gaat alleen over bier. En vechten."

Wanneer hebben jullie elkaar ontmoet?

Sander: “We kennen elkaar allemaal al vanaf 2004 of zo. Toen was Boris nog een klein snotaapje en speelden we allemaal een gig met onze bandjes. Ik beschuldig Boris zijn band er nog steeds van dat ze toen een opnameding van ons hebben gejat, maar dat is verjaard inmiddels.” [knipoogje]

"Een Skroetbalg is gewoon een dikbek, een patser."

En hoe is Skroetbalg dan ontstaan?

Sander: “Toen de wereld nog net een beetje normaal deed, kwamen Rutger en ik elkaar tegen in de Pintelier in Groningen. Hij was met een kroegentocht bezig en wij waren bezig om alles op te zuipen wat er was. Na die tijd zijn we een beetje gaan appen over waar we mee bezig waren op muzikaal vlak en ik had al jaren het idee om punkrock te maken. Rutger zei gelijk: “Godverdomme ja, dat gaan we doen!” Uiteindelijk hebben we Boris erbij gevraagd als bassist en dat leek hem te gek.”

Rutger, drummer: “Toen had Sander al vier nummers klaar en die hebben we gelijk opgenomen.”

Boris, bassist: “In September zijn we daarmee verdergegaan. Uiteindelijk hebben we na vijf keer oefenen een aantal nummers opgenomen en dat is de demo geworden”

Sander: “Ja… Nou kunnen we wel heel cool doen. Het zijn ook maar een paar akkoorden en een paar riffjes, maar we hadden wel gelijk door dat dit heel gaaf zou worden.”

Skroetbalg rolt wel lekker over de tong. Hoe zijn jullie op die naam gekomen?

Sander: “Ik kom oorspronkelijk uit de buurt van Hoogeveen. Daar werd het woord Skroetbalg best wel veel gebruikt. Skroet’n betekent opscheppen en een Skroetbalg is gewoon een dikbek, een patser. Toen Rutger en ik nog met z’n tweeën waren, moesten we een naam bedenken en ik dacht meteen aan Skroetbalg. Rutger zei direct: “Gaaf! Maar euh, wat betekent het?” Het is echt een typisch zuidwest-Drents ding.”

Wie zijn jullie muzikale voorbeelden?

Rutger: “Er zijn veel verschillende invalshoeken qua muziek binnen deze band, maar de gemeenschappelijke delers zijn toch wel de bands als Motorhead, Misfits en The Ramones.”

Sander vult aan: “Ik denk dat dat ook wel een beetje de kracht is van wat we doen met elkaar. We zitten alle drie qua muziek eigenlijk in een ander gebiedje te roeren, maar die gebieden overlappen elkaar bij deze bands. Het nummer dat ik als eerste naar Rutger had gestuurd om te vragen of hij dat kon drummen was Breakdown van Sore Points. Toen zei Rutger tegen mij: “Kerel, dit is het enige dat ik kan!”

Hoe zijn jullie er eigenlijk op gekomen om te zingen in het Drents?

Sander: “Dat was een hersenscheet van Rutger.” 

Rutger: “Ik wilde al heel lang een hardcore band beginnen in het Drents en die wilde ik ‘kwoad’ of ‘gramietig’ noemen. Witte-boze-mannenmuziek voor kerels die zich zorgen maken over of ze hun tweede huis wel kunnen afbetalen, dat niveau. Dat was de hersenscheet. Toen Sander later bij mij kwam met het idee van een punkrockband, dachten we gelijk: we moeten dit gewoon in het Drents doen!”

Jullie hebben op 5 maart de demo uitgebracht, wat waren de reacties daarop?

Sander: “De beste reactie is het aantal bestellingen, de tapes en shirts die we hebben verkocht.” 

Jullie hebben in een korte tijd aardig wat volgers vergaard op social media, hoe hebben jullie dat gedaan?

Rutger: “Het gaat erom dat we allemaal al een poosje in een klein underground stukje van de muziek meedraaien en daar zit heel veel overlap in. Er zijn heel veel mensen die het grappig, leuk of uniek vinden.”

Sander: “Boris is ook stage manager bij festivals als de Zwarte Cross, hij zit gewoon midden in de scene op dat gebied. Niet zozeer in muziek, maar vooral de randzaken er omheen, die minstens zo belangrijk zijn. Wij hebben gewoon een groot netwerk, dat maak het makkelijker. En als je een kutband hebt gaat natuurlijk niemand je volgen, maar we doen gewoon iets tofs en mensen vinden het gaaf. Dan krijg je zoveel volgers in een paar weken."

"De hardste anarchistische punk die ik kende was boer Leendert van drie boerderijen verderop."

Wie maakt de artwork?

Sander: “Dat doet Boris. Elke hersenscheet delen we met elkaar en vaak kan Boris dat vertalen naar iets wat er gaaf uit ziet. Ik had in paint een opzetje voor een logo gemaakt en die had ik naar de jongens gestuurd. Ik was nog niet klaar met appen en toen had Boris al een mooiere versie. Tja, ik ben zes uur in paint bezig geweest, maar dat bedoelde ik inderdaad ja…”

Boris: “Ik was gewoon aan het googlen op landschappen van Drenthe en toen kwam ik erachter dat er heel veel kunstenaars zijn die naar Drenthe zijn gekomen om te schilderen. Er is veel materiaal waar geen copyright op zit, dus daar maken we gebruik van. Voor de cover van de demo heb ik met een vriend van me overlegd en we dachten allebei: “Als we die vent boven op dat hunebed nou een peuk in de mond douwen en er een paar biertjes bij zetten, dat is gewoon lachen.”

Wat zijn jullie plannen voor het komende jaar?

Boris: “Het idee is om dit jaar in ieder geval nog vier singles uit te brengen en die bundelen.”

Sander: “We hopen ook echt dat we een echte show kunnen doen binnenkort, maar we hebben ons gericht op nu. We hebben een lekker begin gehad met goeie publiciteit en goeie reacties. Nu is het zaak dat we veel filmpjes blijven maken, zodat we content kunnen blijven posten. En het moet ook gewoon goed zijn. Als je uitstraalt dat je precies weet wat je doet zullen mensen dat geloven. Ik denk ook dat je jezelf snel te kort doet door te zeggen: “Nou, we zijn niet zo goed.” In wat wij doen, ben ik ervan overtuigd dat we gewoon goed genoeg zijn.”