De Italiaanse klarinetspeler Federico Calcagno liet met zijn octetmuziek horen waarin het schijnbaar onmogelijke mogelijk wordt. Zijn album 'Mundus Inversus' is geïnspireerd door de wereld van de bizarre schilderijen van de kunstenaar Jheronimus Bosch (1450 - 1516).

Op 17 februari speelde Federico Calcagno met zijn octet bij Hot House Jazz in de Qbus. Het concert maakte deel uit van het jazzconcours The Records on Tour, waarvan het octet bij de winnaars van 2024 hoort. De muziek liep uiteen van fluisterzachte passages tot krachtige uitbarstingen. Calcagno gaf de leden van zijn octet daarbij veel ruimte om te improviseren rond thematische melodieën, complexe ritmes en abstracte harmonieën. Het publiek genoot van de prachtige gelaagdheid in de muziek, waarbij het soms leek alsof allerlei bewegende onderdelen als puzzelstukjes in elkaar pasten, in perfecte balans. Vooral in de tweede set klonk de band af en toe als een stoomwals die over het podium rolde. Evengoed was er ook ruimte voor een solo van José Soares...op de wikkel van zijn flesje mineraalwater.

Een beeldverslag, bezetting: Federico Calcagno klarinet, basklarinet, composities / José Soares altsax / Nabou Claerhout trombone / Adrian Moncada piano / Aleksander Sever vibrafoon / George Dumitriu altviool / Pedro Ivo Ferreira contrabas / Nick Thessalonikefs drums