Talks Make Do viert het uitkomen van hun tweede single, ‘Room for love’, met een serie concerten op kleine podia in verschillende Nederlandse steden. Op 6 oktober, de dag van de release, deed het opkomende vijftal Leiden aan en vulden ze Leidse Lente met aanstekelijke indiepopsongs met een new wave-randje.

Met ribbroek, kleurrijke gitaarbanden en retro-blouses passen de heren van Talks Make Do perfect in het vintage interieur van Leidse Lente. Tussen hun opgestapelde versterkers zien we dan ook nog een ouderwetse bakbeest-tv op het podium staan, waarop beelden van het optreden te zien zijn. Een prima setting voor deze jonge band die hun inspiratie voor een flink deel haalt uit de muziek van jaren tachtig-acts als Depeche Mode, The Human League en The Smiths.

Ze gaan rustig van start met een ietwat dromerig nummer, waar de noten van toetsenist Milan speels doorheen sprankelen. Frontman Alex zingt dan nog enigszins ingetogen, maar al snel zien we ook een meer energieke kant van Talks Make Do, met het meer uptempo ‘Paralized’. De bandleden zijn inmiddels geacclimatiseerd op het podium en komen meer los in hun performance. Gideon verruilt zijn brushes voor drumstokken en zorgt samen met bassist Sam voor een aanstekelijke groove.

Met ‘Keeper’, een lied met akoestische gitaar en lange, warm klinkende keyboardakkoorden is er even wat ruimte voor een rustpunt, maar twee nummers later (waaronder een cover van Paul Wellar die prima bij het eigen repertoire blijkt te passen) is het opnieuw fijn grooven met debuutsingle ‘Ripples’, waarin de delay van gitarist Arthur de rimpels lijkt te symboliseren die ontstaan als je een steen in het water gooit. Band en publiek genieten zichtbaar van het optreden, ondanks dat de tekst van ‘Ripples’een enigszins dystopisch karakter heeft. De nieuwe single hebben de mannen tot het laatst bewaard. ‘Room for love’ blijkt een poppy nummer over een liefde die tot waanzin drijft. Het laid back thema-lickje klinkt aanstekelijk en blijft de rest van de avond in je hoofd zitten. Live klinkt het nummer iets ruiger, gruiziger dan op de plaat en dat past er eigenlijk heel goed bij. Het optreden smaakt naar meer en dus kijken we uit naar de debuut-ep die in februari 2024 zal verschijnen.