Zaterdag 4 november vonden er maar liefst twee instores plaats in platenwinkel Velvet. Het contrast kon niet groter: van nostalgische indie-folk naar rauwe alternatieve rock. Wij waren erbij en legden het voor je vast.

Melle verdrijft de donkere wolken boven Leiden

Het regent hard buiten, zeg maar gerust: het is pisweer. Ondanks de wind en de regen zijn er toch behoorlijk wat belangstellenden naar de platenwinkel Velvet aan de Nieuwe Rijn gekomen. Singer-songwriter Melle geeft een korte presentatie van zijn album ‘Memories That I Am’ dat 27 oktober is uitgekomen.

De Leidenaar begint met het nummer ‘This Is Where We Came From’. Spatzuiver en kraakhelder, zo zou je zijn stem het beste kunnen beschrijven. Hij pakt zijn ukelele voor het catchy nummer ‘Can’t Come Home’. En dat is prima, Melle heeft geen achtergrond instrumentals nodig. Melle vult de hele ruimte met alleen zijn krachtige stem en lieflijke gitaar en ukelele. Tijdens het melancholische nummer 'Life Is Too Easy On Me' valt bijna de hele winkel stil en staart iedereen dromerig naar Melle. “Het thema van dit album is herinneringen” zegt de zanger. "Ik ging vroeger elke zomer naar Frankrijk, naar het huis van mijn opa en oma”. En ja hoor, in 'Old Summers' sleept Melle ons mee naar de glooiende velden in Frankrijk met de zon aan de horizon. Het nummer heeft iets weg van Sam Fender en het doet je denken aan toen je zelf nog kind was en buiten aan het spelen was. Melle sluit af met het nummer ‘On The Run’. Een uptempo nummer dat een beetje zonlicht laat schijnen in Velvet. Even geen regen meer.

30 december treedt Melle op bij Leiden Live en 27 januari bij Out of the Ordinary.

 

Navigate laat het plafond net niet naar beneden komen

De Utrechtse rockband Navigate brengt hun nieuwe album ‘Nothing Ever Happens Around Here’ ten gehore, en hoe. Ze trappen af met 'Drunk Thoughts In The Afternoon'. Een catchy nummer met invloeden van Green Day. Tijdens 'Asleep' klinken zware gitaren door de platenwinkel. Met het microfoonsnoer in zijn handen zingt zanger Finn vol overgave in de microfoon. “Ik wil het volgende nummer opdragen aan een goede vriend mij, ik mis hem heel erg” zegt bassist Nisse (de broer van Finn). De band zet het nummer 'Satellite' in. Een melancholische gitaarriff verandert al gauw in een refrein dat neigt naar doommetal. Ondanks het gebrek aan ruimte en een ietwat stroef publiek (in een platenzaak kun je nou eenmaal niet makkelijk een moshpit beginnen) gaat de band wel helemaal los. Tijdens het uptempo nummer 'Everything' gaan hier en daar wat hoofden op en neer. Het viertal doet het wat rustiger aan tijdens ‘Coming Home’, een nummer over terugkomen na een lange reis. “Omdat het hier zo fris is moeten we maar extra los gaan” zegt Finn, en de band zet met ‘Where Do You Go’ een knallend einde neer.

Ondanks de setting, een fel verlichte platenzaak, weet Navigate een goede set neer te zetten, en raken ze de weg zeker niet kwijt. Wellicht dat ze in een donkere zaal met een biertje, een moshpit, en het geluid opgeschroefd iets beter tot hun recht komen: 4 januari staat de band in Paradiso, waar dat plafond dan ongetwijfeld wel naar beneden raast.