17 maart trad Rudeboy plays Urban Dance Squad op in Leiden met in het voorprogramma rapper DYnamic en DOPA BEATZ. Gebr. de Nobel veranderde in een pogoparadijs.

DYnamic

Het publiek dat nieuwsgierig de zaal binnendruppelt wordt weggeblazen door het voorprogramma, bestaande uit de Belgische rapper DYnamic en de Franse beatmaker DOPA BEATZ. De mix van hiphop, punk en soul wordt vergezeld met behoorlijk wat pompende bas door de speakers. De fundering van de Gebr. de Nobel wordt deze avond flink beproefd. DOPA BEATZ, die met zijn petje, zonnebril en leren jack achter de knoppen staat, mixt alles klakkeloos aan elkaar, terwijl rapper DYnamic er met wilde handgebaren snoeihard overheen rapt. Het duo brengt het stilstaande publiek steeds meer op gang en richting het einde van het optreden is de zaal gevuld met trillende broekspijpen. Gelukkig staat het podium er nog.

Rudeboy

Vanaf de eerste seconde van wat een vurig optreden beloofd te worden, stormt Rudeboy als een tornado over het podium. Een luid gejoel en een hoop kabaal volgt uit de afgeladen zaal.

Zowel het publiek als de band werken zich deze avond flink in het zweet. Wat het ook niet makkelijk heeft: de microfoonstandaard van zanger Patrick “Rudeboy” Tilon. Het ding wordt van hot naar het gesleept en belandt halverwege de show gesneuveld op het podium.

Alle hits van Urban Dance Squad komen voorbij. De mix van funk, soul, jazz, punk, rock en hiphop wordt goed ontvangen, en er wordt dan ook flink meegezongen door het publiek. Handen gaan de lucht in en soms onstaat er een verlegen pogo sessie, welke naarmate de avond vordert steeds wilder wordt. De band wordt bijgestaan door DJ DNA die de een na de andere plaat uit zijn vinyl koffer tevoorschijn tovert. Kurt Cobain lookalike en gitarist Matthias van Beek gooit er hier en daar een passende solo of gitaarrif tussen. Dat maakt overduidelijk dat de band perfect op elkaar is ingespeeld. 

Na anderhalf uur non-stop gespeeld te hebben, onder het motto niet lullen maar spelen, wordt (wat lijkt) het laatste nummer gespeeld. Tijdens de klassieker 'Demogogue' mag rapper DYnamic ook nog een duit in het zakje doen en blaast het publiek omver met een stukje onversneden rap. Rudeboy kijkt glimlachend toe en ze geven elkaar na afloop een stevige knuffel, waarna de band en de rapper het podium verlaten. De bandleden komen, na een groot, aanzwellend applaus en gejoel, een voor een weer het podium op. De hit 'Living in the fast lane' wordt vol overgave gespeeld en nog een keer verandert de grote zaal van Gebr. de Nobel in een waar pogoparadijs. 

De band Urban Dance Squad werd in 1986 in Utrecht opgericht na een  jamsessie en stond al gauw wereldwijd bekend als de pioniers van het genre cross-over. Ze waren onder andere een grote inspiratie voor Rage Against the Machine. In 2000 besloot de band te stoppen. De frontman, Rudeboy, stuitert door het land met zijn band bestaande uit ervaren muzikanten en Urban Dance Squad’s DJ DNA.