1 april 2023 is met Midnight Masquerade een nieuw festival in Leiden, met muziek en kunst van de toekomst. Wat betekent dat en wat kunnen we verwachten?

Midnight Masquerade is een kruising tussen een kunstfestival, een gemaskerd bal en een Berlijnse technoclub. In deze futuristische versie van een bal masqué word je geprikkeld na te denken over anonimiteit, privacy en identiteit. Wie ben jij achter je masker en wie ben je als het masker weer afzet?

In de nacht van zaterdag 1 april veranderen Resistor en Theater De Generator in Leiden in Midnight Masquerade; een avondfestival voor excentrieke muziekacts en audiovisuele kunst. In een avondvullend programma wordt het publiek in intieme setting verrast, verwonderd en betoverd door videokunst, live muziek, kunstinstallaties en meer. De initiatiefnemers, Desirée Coumans en Erwin Tuijl van indiepopduo Pocket Knife Army, zijn erg geïnteresseerd in de toekomst van technologie en zoeken samen met andere kunstenaars naar de plek van de mens in deze nieuwe wereld. Pocket Knife Army, Resistor en De Generator hebben eenmalig de handen ineen geslagen en laten met dit festival zien hoeveel onbekende maar zeer interessante muziek en kunst er te vinden is in Nederland. Nieuwsgierig naar dit festival zochten we contact met Pocket Knife Army. Desirée licht enthousiast toe: “We vinden het vet om artiesten te laten zien die nog geen groot podium hebben. Je moet komen als je nieuwe dingen voor je kiezen wilt krijgen.”

Ze vertelt: "Erwin en ik misten een festival waar mensen aan de werkelijkheid kunnen ontsnappen. Het idee hebben we al jaren, maar met corona merkten hoe sterk die behoefte was.” Een inspiratiebron was Liquid sky, “een slechte cultfilm met bijzondere muziek, toffe geluiden en waanzinnige art direction: hele kunstzinnige en kleurige kostuums.” Tijdens het festival kun je je daarom als bezoeker zo extravagant kleden als je wilt. Heb je zin om je roze trui en je schoenen met Picassoprint aan te trekken? Doen! Voel jij je die avond lekkerder in je oude trainingsbroek? Ook doen! Je hoeft geen masker op als je daar geen zin in hebt, maar wil je wel een masker maar heb je er geen? Dan kun je er bij de ingang een krijgen en versieren zoals jij wilt.

Pocket Knife Army

Er komen in totaal zo'n tien acts, daarvan zijn er zeven bekendgemaakt. Twee acts hebben Leidse wortels: cinematic techno-artiest Oliv Oliv heeft er gewoond, en ook draait de dansfilm ZWEET met het Leidse gezelschap DansBlok. Wat kun je qua muziek verwachten? Naast de al genoemde Oliv Oliv treedt initiatiefnemer Pocket Knife Army op met dansbare nummers met invloeden van The White Stripes en Depeche Mode, gebaseerd op de jaren '80. Ook 000 treedt op, hij staat er met techno die flirt met de acid en industrial genres. Tenslotte treden Marrit Bausch en Wordbites op met een combinatie van aerobics, techno en absurdistische voordrachtskunst. 

Als je zin hebt om het avontuur aan te gaan, je identiteit te verbergen achter een masker terwijl je tijdens het ronddwalen laat verrassen door allerlei soorten kunst en als afsluiting met zijn allen te dansen op techno: kom langs!

Alle gegevens op een rij:
Wat: Midnight Masquerade
Waar: Resistor en Theater De Generator, Middelstegracht 36 in Leiden
Wanneer: zaterdag 1 april 2023, van 20:30 tot 2:00
Kosten en tickets: pay what you wish met een minumum van € 9 (incl. transactiekosten). Tickets zijn hier te koop.