Met zomerse roots, reggae en dub, namen ze het tropische klimaat dat buiten heerste mee naar binnen. Één stap in de Wibar en je bent alle hectiek in de wereld even vergeten. Geen oorlog, ruzie en ellende. Wel vrede, gezelligheid en dansen. Hoewel het in het begin nog rustig is, zit de sfeer er vanaf minuut een goed in. De rode draad van de avond? Positieve vibes. En dat merk je.

Langzaamaan wordt het steeds drukker in de oranje verlichte zaal, versierd met Jamaicaanse vlaggen. Iedereen die naar binnen wandelt begint gelijk te bewegen, want door de diepe grooves en lekkere ritmes is het moeilijk stilstaan. Aan het eind van de zaal staat een reusachtige soundsystem, gebouwd met verschillende speakers op elkaar. Er tegenaan staan met je ogen dicht is dan stiekem toch wel ultiem ontspannen (als je je oordoppen bij je hebt tenminste).

Verschillende DJ’s mogen vanavond hun geluid door de ‘speakerstack’ laten horen. Ischa Nowa mag het spits afbijten. De eigenaar van de Leidse platenzaak Nowa’s Place weet de draaitafel goed te vinden en warmt het publiek op met diepe grooves. Waar het publiek eerst de kat uit de boom keek, wordt aan het einde van zijn set flink gedanst.

Daarna is het de beurt aan Shamba Lion Sound. Opzwepende beats worden afgewisseld met rustigere grooves. De mannen van Shamba Lion weten het publiek goed te vermaken met geïmproviseerde vocals en leuke samples.

Dan mag Crucial Warrior Sound plaatsnemen achter de knoppen. Het publiek wordt door de diepe bassen als het ware naar de speakers gezogen. Intussen wordt het tempo beetje bij beetje opgevoerd en al gauw danst de hele zaal uitbundig.

De nacht is inmiddels aangebroken, maar dat maakt het publiek niet minder moe. Bij Tjoto Soundsystem gaat het nog even flink los en geniet het publiek ultiem van de goeie grooves.

Mocht je honger krijgen van het dansen, dan zorgt Toko Maxum voor heerlijke broodjes. Ook is er merchandise te koop, en worden er zelfs singletjes en platen verkocht. Alle ingrediënten voor een fijne sfeer zijn er dus.

Afgelopen december stonden ze voor het eerst in de Wibar, en dat dat nog veel goeds zou brengen in de toekomst, hebben ze bewezen. Dansen met je ogen dicht en een glimlach op je gezicht, wie wil dat nou niet?

21 oktober staat DUB71 weer in de Wibar, meer info vind je hier.

Foto's van Dirk van Nieuwland namens DUB71.