De bandnaam verklapt het al een beetje: er is genoeg ruimte om te experimenteren. Room For Space gaat van dromerige jazz naar energieke pop en alles ertussenin. Donderdag 8 september 2022 presenteert de band hun eerste live-ep, genaamd ‘Signals’, tijdens de zestiende 3voor12 Leiden Clubavond in Gebr. de Nobel. Wie zijn ze, waar halen ze hun inspiratie vandaan en wat zijn hun plannen?

Room for Space is opgericht in Leiden in 2019 en bestaat uit zangeres/toetsenist Carlijn Keulen, drummer Halbe Mulder en bassist Cisly Burcksen. Op de Clubavond staan ze voor het eerst sinds coronatijd weer met elkaar op het podium, ter gelegenheid van hun eerste ep-release. Wie is deze band?
 

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Carlijn: “Ik ben de initiator van de band. In 2018 heb ik een solo-album uitgebracht. Maar tijdens het maken merkte ik dat ik het niet leuk vond om alleen te spelen en dat ik de dynamiek van een band miste. Ik had heel veel liedjes liggen en was op zoek naar muzikanten om een ep mee te maken. Toen heb ik op Facebook een oproep geplaatst, daar reageerde Halbe op. Vervolgens kwam Cisly en dat werkte goed. Ik had mij voorgenomen dat dit mijn project werd en dat ik de frontvrouw van de band werd, maar daar ben ik nu van afgestapt. We doen het met echt met z’n allen. Daarom hebben we ook gekozen voor een eigen bandnaam en identiteit, want we maken het samen.”

Wie heeft de bandnaam bedacht?
Carlijn: “Toen we op zoek waren naar een bandnaam zagen we deze kreet een keer ergens staan.”

Cisly: “Dat vonden we gewoon lekker klinken.”

Halbe: “Dat is iets wat je achteraf pas bedenkt, maar we zijn maar met zijn drieën. Dat betekent dat je per definitie een erg open geluid krijgt. Het liet veel ruimte voor interpretatie. Vandaar ook dat deze naam goed bij ons past.”
 

Hoe omschrijven jullie je muziek?
Carlijn: “Ik zeg op papier altijd dat het jazz en pop is, maar het zit er een beetje tussenin. Het is lekker mainstream en ligt goed in het gehoor, maar aan de andere kant ook best wel jazzy.”

Halbe: “Het heeft ook iets weg van een singer-songwriter, omdat het zo klein en intiem is.”

Was de coronaperiode een lastige tijd voor jullie als band?
Halbe: “Voor corona waren we al een beetje bezig en hebben we op verschillende plekken opgetreden. En toen ging opeens alles dicht. We zijn via Zoom verdergegaan, maar live met elkaar in een ruimte zitten is natuurlijk onvervangbaar.Wel hadden we op deze manier meer tijd om bij te praten en te overleggen.”

Cisly: “We wonen allemaal in verschillende steden, dus het was altijd even goed en geconcentreerd oefenen en dan moest iedereen snel naar huis. Dan spraken we elkaar nauwelijks écht. Dus bijpraten en strategieën bedenken doen we nu via Zoom.”

Halbe: “En schrijfdingen ook. Er is meer plek om ideeën te delen. De coronaperiode heeft ons in die zin ook wel wat gebracht.”

Cisly: “Zeker. En door de coronaperiode kregen we de kans om onze ep op te nemen in de grote zaal van Gebr. de Nobel tijdens Parels van Leiden. Omdat de grote zaal niet gebruikt kon worden voor optredens, kreeg een aantal bands de gelegenheid om hier vrijwel voor niets professionele beeld- en geluidsopnamen te mogen maken. Daar zijn we enorm dankbaar voor!”

Hoe is het maken van de ep in zijn werk gegaan?
Cisly: “Alle nummers die op de ep staan zijn geschreven door Carlijn en wij hebben vervolgens onze eigen partij erbij bedacht.”

Halbe: “Het schaven aan nummers en de invulling doen we met elkaar. We zijn op dit moment allemaal wat aan het schrijven. We geven elkaar ook veel feedback en helpen elkaar met dingen waar we niet helemaal uit komen. We hebben dus veel ideëen voor elkaar.”

Carlijn: “De tekst en melodie schrijf ik op de piano, dan stuur ik het naar de rest op en dat laat veel ruimte over voor interpretatie.”

Halbe: “Carlijn schrijft ook nummers voor anderen. Je merkt dat ze al veel ervaring heeft met produceren. Carlijn heeft toch wel het muzikaal-technisch geweten van de band.”

Carlijn: “Als we dit optreden hebben gehad zijn we deze nummers al drie jaar aan het spelen. We gaan hierna samen schrijven en ik ben heel benieuwd wat daar uitkomt! Nu begin ik zelf met een concept, maar het lijkt mij interessant om te zien wat er gebeurt als we vanaf het begin met z'n drieën gaan schrijven.”

Halbe: “We zijn nu bezig met nieuwe nummers bouwen. We hebben vijf nummers op de ep staan, dit zijn de nummers waarvan de opnames het best zijn gelukt. Toen we onze opnames bij Parels van Leiden mochten maken, waren bijna alle repetitieruimtes dicht, dus we konden helemaal niet zo goed oefenen.”

Cisly: “We noemen het dus een live-ep omdat het in één take opgenomen is.”


Waren er bepaalde inspiratiebronnen voor de ep?
Carlijn: “Ik haal inspiratie uit alledaagse dingen. Er zit bijvoorbeeld een liedje in over pinguïns. Ik was in de dierentuin in Portugal met mijn vriend en die houdt heel erg van pinguïns. Zo is ‘He loves the penguins’ ontstaan. Maar het nummer gaat eigenlijk ook over klimaatverandering. Er zit dus soms nog een diepere betekenis achter. Het komt heel erg uit persoonlijke ervaring.”

Hoe kwamen jullie op de ep-naam ‘Signals’?
Halbe: “We zijn heel erg aan het puzzelen geweest. We hadden al de tracklist voor de ep, maar we moesten er nog een naam aan hangen. Cisly heeft de albumcover ontworpen en die was het uitgangspunt voor onze zoektocht. We wilden iets waar fantasie uit sprak. Toen bedachten we: dit zijn eigenlijk de eerste signalen die we als band naar de buitenwereld afgeven. Zo kwamen we op ‘Signals’ uit.”

Cisly: “Voor het ontwerp van de cover heb ik me laten inspireren door de bandnaam. Ik heb een paar tekeningen gemaakt die iets met ruimte en ruimtevaart te maken hadden. Halbe heeft lucht- en ruimtevaarttechniek gestudeerd en is daar op los gaan associëren.”

Halbe: “Precies, je stuurt signalen de ruimte in, wie weet komt er ooit wat terug.”
 

Hebben jullie verder nog plannen voor de toekomst?
Carlijn: “Veel schrijven en het zou mooi zijn als we straks weer naar een regelmatig optreedritme terug kunnen gaan.”

Halbe: “We willen op korte termijn naar een avondvullend programma. Gewoon kijken wat er mogelijk is. Lol hebben met elkaar vind ik wel het belangrijkste.”

Cisly: “Ja, veel avonturen met elkaar beleven, en hopelijk ook andere mensen blij maken met onze muziek. Ik zou het mooi vinden als mensen blij worden van onze liedjes en als we mensen er troost mee kunnen bieden.”

Carlijn: “Als we één iemand blij kunnen maken met onze muziek is onze missie eigenlijk al geslaagd.”
 

Vanavond op de Clubavond
Room for Space is vanavond te zien op de zestiende editie van de 3voor12 Leiden Clubavond, samen met Cocobolo en Dr. Uggs. Wil je erbij zijn? Bestel dan hier je gratis tickets.
 

Spotify-voorproefje
Hieronder kun je, als je socials toestaat, fragmenten van 30 seconden per nummer beluisteren. Wil je het hele album luisteren terwijl je het artikel leest? Log dan in op Spotify en sta socials toe.