Wie de kou heeft getrotseerd, zich staande heeft gehouden in de spiegelgladde straten en de meute als kerstman verklede wandelaars heeft kunnen ontlopen kon rekenen op een warm welkom in de kleine zaal van Gebroeders de Nobel. Met de vrolijke Nederlandse muziek van Vetschiller, het intrigerende geluid van CHARLOT en de mengelmoes van The Royal Spuds, was het een avond met uiteenlopende muziek.

Vetschiller

Bestaan ze nou tien, dertien of vijftien jaar? Zelf weten ze het antwoord niet meer, wel weten ze dat er begin volgend jaar een nieuwe EP aankomt en dat deze vijf mannen er vanavond zin in hebben. Vurig spelen ze nummers uit het Vetschiller-repertoire met teksten over het ochtendgloren, wat de avond kan brengen, geliefden en het rollen van de golven. De viool en elektrische gitaar geven met hun solo’s wat ruimte om te ademen, waarna de band vervolgens keer op keer weer stevig doorpakt. 

CHARLOT

Dat CHARLOT flink aan de weg timmert mag duidelijk zijn, de band gooit hoge ogen bij de popronde en heeft mogen openen voor verschillende shows van Froukje in onder andere Tivolivredenburg en Patronaat. De zaal begint vol te lopen met een jong publiek dat ready is om te bewegen. De coole formatie bouwt, allen heavy meebouncend op de muziek, loops op tot een hoogtepunt en combineert dat met de hypnotiserende zang van de frontwoman. Zo groots en uitbundig als de meeste nummers zijn, zo teder is de afsluiter. ‘New Year’s song’ is een intiem nummer dat door zijn kwetsbaarheid het publiek grijpt. Ademloos luistert iedereen in de zaal mee. 

The Royal Spuds

Is het punk, rock, metal of folk? The Royal Spuds is het allemaal, plus een gigantische lading energie. The Royal Spuds spelen strak, snel en hard en het publiek weet daar wel raad mee. Er wordt gesprongen, gedanst en hand-horns worden in de lucht gegooid. Het is een gezellige chaos, waarbij het bier rijkelijk vloeit en de mannen op het podium weten hoe ze dit feestje gaande moeten houden. “Nog één laatst nummer” klinkt het dan, compleet onverwacht begint de band ‘Living La Vida Loca’ te spelen maar dan met een Royal Spuds-sausje eroverheen. De zaal weet wat het moet doen, nog even alles geven en zo hard mogelijk meezingen.

Song van het jaar

Als kers op de taart wordt dan de winnaar van 3voor12 Leiden Song van het Jaar 2022 bekend gemaakt en dat is niemand minder dan… Dr. Uggs met zijn nummer ‘Tijd’. Van 1264 stemmers gaven de meesten hun voorkeur aan deze rap. Nadat Dr. Uggs de prijs in ontvangst neemt laat hij er met zijn performance geen gras over groeien en toont waarom hij de terechte winnaar van dit jaar is.