De Popronde biedt aanstormend talent de kans zich te presenteren buiten de eigen regio en podiumervaring op te doen. Liefhebbers weten: de Popronde staat ieder jaar garant voor aangename kennismakingen en onverwachte ontdekkingen. En dat om de hoek: Leiden is een van de 41 deelnemende steden. Op 16 september 2021 deed het ‘reizend muziekcircus’ de sleutelstad aan. Dit jaar zat een kroegentocht er niet in; er waren slechts twee podia: in de Wibar en in Gebr. de Nobel. 3voor12 Leiden stuurde een van de ‘herintredende’ verslaggevers naar de Marktsteeg voor wat impressies en foto’s. Kijk mee en geniet na van ‘start-ups’ Casey’s Call, Stella, KUZKO en ANNNA.

Casey's Call

Eindhoven en Den Bosch vaardigen Casey's Call af. Deze Brabanders brengen britpop, met een rafelig randje indierock. Denk aan Arctic Monkeys die rondstuiteren in een Oasis, of zoiets. Zanger-gitarist Chris Berends is blij dat het weer kan, live spelen voor een echt publiek: 'Het mooiste wat er is, toch?' Gelijk heeft 'ie. Casey's Call spelen zonder vangnet: af en toe worden de grenzen opgezocht. De band speelt vrij losjes en de twee gitaristen gaan botsinkjes niet uit de weg. Of dit een bewuste keuze is, of een restje lockdown syndroom, wordt niet duidelijk. Feit is dat Casey's Call lekker vuig klinkt. En dat de nummers, net als die van de grote voorbeelden, best beklijven.

Stella

Bij Stella gaat het er iets ingetogener, maar daarom nog niet minder intens, aan toe. De band staat geafficheerd als ‘soft grunge’, wat de lading aardig dekt: garagerock met behoud van emotie. Levensliederen made in Amsterdam, die de meer donkere kanten van het bestaan belichten. Soms ijl en bijna breekbaar, maar altijd geserveerd op een bedje van distortion en andere verzwarende omstandigheden. De zangeres is goed bij stem, maar moet het gitaarspel vanavond overlaten aan een invalkracht. Zij heeft in haar slaap een zenuw afgekneld; haar onderarm is stevig ingepakt. Niet gek dus dat zij aan het eind van de show even moet gaan zitten. Of was dat uit solidariteit met het aan de stoeltjes gekluisterde publiek?

KUZKO

‘Sexy as hell’, zeg dat wel! Deze Rotterdamse synthpoppers weten: het oog wil ook wat. De outfits, de attributen (let op die snoezige lama’s...) en de... ehhh... choreografie zijn dik in orde. Maar ook los van dit uiterlijk vertoon staat KUZKO als een Euromast. ‘Catchy as fuck’, dat repertoire, zou ik bijna willen zeggen. Bedrieglijk eenvoudige, aanstekelijke nummers met de nodige ironie. Het publiek heeft moeite ‘geplaceerd’ te blijven. Dansen willen we, als gestoken met drie booster shots—in plaats van ‘opgeblokjes’ als een QR-code. Toch is het feest. KUZKO knalt er potentiële hit na potentiële hit doorheen en palmt iedereen in. KUZKO mag dus in hoofdletters worden geschreven.

ANNNA

Evenmin een gevalletje capslock, deze ANNNA. En ook geen typefout. Maar wel een naam om te onthouden, want de ster van deze singer-songwriter-producer rijst snel. Zij werd geboren in Letland, maar is al een hele tijd woon- en werkzaam in Nederland. ANNNA, vanavond begeleid door een bassist-toetsenist en een drummer-gitarist, brengt sfeervolle, dansbare synthpop. Droge beats, listige arpeggio’s en hier en daar een subsonische baslijn. Een eigen geluid, dat als je per sé wilt zou kunnen associëren met een act als Moloko. ANNNA heeft ook een boodschap: wij doen alles zo ‘sustainable’ mogelijk, denken jullie ook eens na over hoe je met elkaar omgaat en wat je consumeert (maar koop wel onze merch). Zeker gaan zien!