Avondsluiting? Dreiging van een nieuwe harde lockdown? Daardoor laten we ons niet weerhouden. In plaats van een Clubavond toverden we de dertiende editie van ons Leidse muziekfestijn om tot een Clubmiddag. Met WARE, Phoenix Rivers en Frae én de bekendmaking van de 3voor12 Leiden Song van het jaar 2021 werd het een veelzijdige afsluiting van het muzikale jaar.

Nog een laatste feestje voordat alles weer op slot gaat. Ergens ver weg in Den Haag worden nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt, maar daar gaan we nu even niet aan denken. Al kunnen we op onze vingers natellen dat dit de laatste keer dit jaar wordt dat we van live muziek kunnen genieten. Jan Stroomer en Esmé Gabeler presenteren de middag met verve, hoewel met name Jan zich nogal eens verspreekt en het per ongeluk over een avond heeft. Het is ook wat onwennig om zo midden op de dag op een podium te staan. 

Deze Clubmiddag is een editie met veel acts die we in een andere vorm – van de band of van het optreden – al eens hebben zien voorbijkomen op eerdere clubavonden. De mannen van WARE zouden vorig jaar op de livestream-editie meespelen, maar moesten toen verstek laten gaan. Phoenix Rivers is na hun Clubavondoptreden als duo in 2019 uitgegroeid tot een kwartet en ook Frae was eerder onder een andere naam op een Leidse clubavond te zien.

Song van het jaar

Rijzende ster Melle wint de verkiezing van de 3voor12 Leiden song van het jaar 2021 met het aanstekelijke ‘Run, run’.  Hij trapt de middag af met een intieme vertolking van zijn winnende lied, het laatste stuk doet hij zelfs helemaal akoestisch! Dat kan prima op deze middag, waar iedereen aandachtig luistert en rustig op z’n stoel moet blijven zitten. 

WARE

Dat blijven zitten valt nog niet mee bij het optreden van WARE. Hun crossover electropop klinkt zowel dansbaar en opzwepend als ietwat duister.  Het publiek in de grote zaal van de Nobel beweegt enthousiast mee op hun klapstoeltjes. Begeleidende videoprojecties nemen ons mee langs de Leidse singels, een glamoureuze tv-show en zelfs de ruimte in. Een erg geslaagd optreden, en er wacht ons nog meer... want in 2022 zal WARE elke maand een nieuwe track uitbrengen.

Phoenix Rivers

De tweede act van vanmiddag, Phoenix Rivers, heeft juist de dag voor dit optreden hun eerste ep uitgebracht. Bijzonder hieraan is dat dit album, getiteld ‘They don’t let the night’, alleen verkrijgbaar is op een cassettebandje. “Een walkman vind je wel op Marktplaats,” aldus frontman Olaf Caarls. Gelukkig is de plaat ook op Spotify te vinden, want dit optreden smaakt naar meer. Stampende indierocknummers worden afgewisseld met wat meer ingetogen songs met een folky randje.

Frae

Met hun energieke popsongs vol vette beats en r&b-invloeden voegen de uitstekende muzikanten van Frae een heel ander geluid toe aan deze middag. De grooves nodigen uit tot dansen en tegelijk laat zangeres Frederieke Kroone je helemaal wegdromen met haar soulvolle stemgeluid. Een wat meer verstild liedje en een gitaarsolo hier en daar zorgen voor de nodige variatie in dynamiek. Een mooie afsluiter van deze bijzondere middag.