Hoewel het niet zo voelt, is de zomer officieel weer voorbij. De dagen worden korter en de nachten langer. Deze terugkerende periode van duisternis werd op de avond van 12 oktober versterkt door de wederkeer van Sargeist. Het is een viertal jaren stil geweest rond de band van Shatraug, maar op de avond dat de Europese ‘Unbound in madness’ tour van start ging werd uit het niets het nieuwe album ‘Unbound’ uitgebracht. Als support namen ze labelgenoten Acrimonious uit Griekenland en Chaos Invocation uit Duitsland mee.

Het is klokslag zeven uur als Acrimonious losbarst in de grote zaal. De in gewaden gehulde band wind er geen doekjes om en gaat er gelijk vol gas in. De Grieken hebben vorig jaar het goed ontvangen album ‘Eleven Dragons’ uitgebracht en laten hier behoorlijk wat materiaal van horen. Opvallend is dat de muziek op plaat vrij IJslands overkomt, met een eerste nummer dat bijzonder veel overeenkomsten vertoont met Svartidaudi’s ‘Flesh Cathedral’, maar dat de band live overduidelijk een Griekse ondertoon voert. Dergelijke verschillen tussen live en opnames maken het altijd de moeite waard om naar optredens te gaan en bands verder te ontdekken.

Het geluid is van begin af aan erg goed en de band is goed op elkaar ingespeeld, maar met leden dia o.a. in Serpent Noir, Nightbringer, Acherontas en Thy Darkened Shade spelen is dit ook niet verrassend. Ondanks dat er overeenkomsten te horen zijn met eerdergenoemde bands, weet Acrimonious zeer goed een eigen geluid te creëren en de aandacht van het publiek vast te houden. Met het nummer 'Daemon phosphorus', gezongen door de gitarist, als eerbetoon aan Prometheus, weet de band de lat hoog te leggen en hebben ze zeker wat nieuwe zieltjes gecorrumpeerd.

Chaos Invocation heeft al regelmatig shows neergezet in de Lage Landen en zal voor veel van de aanwezigen geen onbekende zijn. De Duitse band maakt mid-tempo black metal die bol staat van de occulte en orthodoxe elementen. Begin dit jaar is het laatste album uitgekomen, ‘Reaping Season, Bloodshed Beyond’, welke ze hier komen promoten.

Waar eerdere optredens van de band altijd als statisch en traag ervaren konden worden, is dit hier zeker niet het geval. Chaos Invocation heeft er zin in en de energie spat ervan af. Het tempo ligt hoog en de haat en razernij zijn voelbaar.

De “nieuwe” drummer Omega (beter bekend van Blut aus Nord en Martröd) tilt het geheel naar een hoger niveau, wat de band ook laat zien door een geweldige cover van Mayhem’s ‘Deathcrush’ neer te zetten. Duidelijk is dat het publiek dit kan waarderen, want ook hier barst het enthousiasme los vanaf de eerste toon.

Ondanks de indrukwekkend en sterke optredens van de support acts, is het Sargeist die iedereen omver blaast. De Finse band, die onder leiding staat van Shatraug, is teruggekeerd in Leiden om alles en iedereen te laten zien dat ze nog bestaan en tot de absolute top van de Finse black metal horen.

De line-up is geheel vernieuwd en Profundus (Desolate Shrine) neemt de zang tegenwoordig op zich. Vaak betekent een nieuwe zanger dat het geluid van een band verandert, maar hier is daar weinig sprake van. De haat en kwaadaardigheid zijn aanwezig als nooit tevoren. Klassiekers als ‘Satanic black devotion’ en ‘Black metal murder’ worden afgewisseld met nieuw werk, zoals ‘Her mouth is an open grave’. Maar het hoogtepunt van de avond is toch wel wanneer nummers van hun derde album ‘Let The Devil In’ voorbij komen.

Het wordt bijna een cliché om het te zeggen, maar Doomsday Celebration heeft wederom laten zien een grote, zo niet de grootste, speler te zijn in het neerzetten van black metal shows in Nederland. Na deze zeer geslaagde avond, waarbij we werden meegevoerd van hoogtepunt naar hoogtepunt, vol vuisten in de lucht, de nodige kippenvelmomenten en ook een goeie hoeveelheid bier, is het tijd voor nog een laatste drankje bij de afterparty in de Lazaru’s, voordat we weer huiswaarts gaan om uit te kijken naar de volgende avond die ze neerzetten.