Inmiddels is Unplugged Leiden aan het zesde seizoen begonnen, maar daar is heel wat aan vooraf gegaan. Wat begon als de Leiden Songwriters Guild is uitgegroeid tot een gewild akoestisch podium voor Leidse muzikanten. Tijdens de zomerstop van een bewogen jaar spraken wij met Marcel van Schooten en Zyno Mylonas over het maandelijks initiatief dat inmiddels een fenomeen geworden is.

Hunky Dory

De Leiden Songwriters Guild, voorganger van Unplugged Leiden, ontstond op een open podium-avond in de Hunky Dory, naast de Plato, toendertijd georganiseerd door onder andere Marcel. Zyno en goede vriend Jamie, die tegenwoordig in Gent een variant van Unplugged Leiden opvoert, waren hier vaak te gast. Helaas kwam met het sluiten van de Hunky Dory begin 2012 een einde aan de avonden vol eigen nummers, tenminste…

De Twee Spieghels

Marcel, Zyno en Jamie wilden wel doorgaan met het initiatief en gingen op zoek naar een nieuwe locatie, waarbij een piano een must was. Zo kwamen ze uit bij jazzcafé De Twee Spieghels. Vanaf april 2012 vulden zij één woensdagavond per maand met hun nieuwe initiatief, Unplugged. Er werd een groep bij elkaar verzameld en een vriend met een grafische opleiding ontwierp het logo, dat nu nog steeds gebruikt wordt. Het eerste jaar begon wel wat stroef. “Jamie en ik zaten in een bandje en wij moesten in het begin toch best wel vaak het rooster opvullen, soms ook best wel lang”, zegt Zyno met een lach. “Het duurde even voordat mensen (op tijd) op kwamen dagen.” Er werd destijds gebruik gemaakt van een papieren inschrijflijst voor artiesten op de locatie zelf. Iets wat tegenwoordig via een evenement op Facebook veel sneller gaat en soms al binnen de recordtijd van een kwartiertje vol zit.

Vrijplaats Leiden

Aangezien De Twee Spieghels een kroeg is, komt niet iedereen er voor de muziek. Dit was na vier geweldige jaren de reden om op zoek te gaan naar een plek waar het originele idee meer tot uiting zou komen. Zo kwam Unplugged vanaf september 2016 terecht in de Vrijplaats aan de Middelstegracht, waar een aparte zaal het barpubliek scheidt van het muziekpubliek. “Dit was wel even eng, want komt het publiek wel met je mee als je verandert van locatie?” licht Marcel toe. Gelukkig wel! Elke Unplugged-avond zat de zaal weer goed vol. Het publiek veranderde ook, samen met de andere artiesten die kwamen opdagen, mensen die bijvoorbeeld minder snel in een kroeg zouden spelen. Er ontstond een heel relaxte sfeer van muziek door artiesten voor artiesten.

Unplugged on Tour

In 2017 is de Vrijplaats begonnen aan een grote verbouwing, die nog steeds aan de gang is. Om deze reden zijn Marcel en Zyno opnieuw gaan kijken naar hoe ze Unplugged wilden voortzetten. En zo ontstond in oktober 2017 Unplugged on Tour; een tour door Leiden waarbij verschillende zalen en cafés tweemaal aan bod komen. De start vond plaats in de foyer van de Stadsgehoorzaal, een mooi begin in een bizar mooie locatie in Leiden. De optredende artiesten zagen deze kans ook schoon en waren zeer enthousiast. Hierop volgend raakte Unplugged in de kerstsferen, waarbij er werd gespeeld op de Kerstmarkt in Leiden en in Meneer Jansen. Unplugged keerde daarna terug naar hun roots in De Twee Spieghels, gevolgd door het theatercafé van Scheltema. “De sfeer hier was totaal anders, veel stiller dan in een café.” De laatste twee avonden voor de zomer waren in de serre van de Waag. “Uiteindelijk waren alle avonden dit jaar een groot succes. Doordat we de stad in zijn gegaan is de bekendheid van Unplugged ook best wel gegroeid,” zegt Marcel tevreden. En dit alles met bijna geen fysieke reclame, maar voornamelijk mond-op-mond reclame van artiesten en bezoekers.

Een hoogtepunt in de maand

Een bewogen jaar zoals dit, met evenementen tussen zaal, café en zelfs een kerstmarkt, laat mooi zien hoeveel verschillende plekken er zijn in Leiden om op te treden. Deze leuke diversiteit is voelbaar voor zowel publiek als artiest. En voor Marcel en Zyno blijft het ook nog steeds leuk, “een hoogtepunt in de maand” zelfs. De verbouwing in de Vrijplaats is nog niet klaar, dat wordt 2019, dus tot die tijd blijft Unplugged on Tour met shows in o.a. de Hortus, de Waag en Old School. Vanavond vullen zij de Red Carpet Lounge aan de Stationsweg met de november sessie.

 

Akoestische toekomstmuziek

En in de toekomst? Misschien ook nog opnames, zodra ze weer terug zijn in de Vrijplaats. En voor de artiesten onder ons, die ook een keer wat zelfgeschreven muziek ten gehore willen brengen; houd de Facebookpagina in de gaten, maak het een favoriet en word lid van deze muzikale gemeenschap. Er zijn namelijk nog genoeg plekken waar akoestisch opgetreden kan worden in Leiden.