Kayãmata en Karma To Burn trappen Leids muziekjaar stonerrockend af Kayãmata en Karma To Burn trappen Leids muziekjaar stonerrockend af

Kleine zaal goed gevuld met publiek, harde stoner en desertrock

, Paul Lindenbergh | foto's: Nike Liscaljet

Kayãmata en Karma To Burn zijn de eerste bands die in 2018 in Gebr. de Nobel mochten spelen. 4 januari was de dag dat menig stoner en desert liefhebber zich naar de Nobel wist te spoeden om te genieten van de dit jaar op album uitkomende interstellar stoner van Kayãmata en de al ruim twintig jaar bekende muziek van rocktrio Karma To Burn.

Kayãmata is enthousiast om de zaal als eerste in 2018 te bespelen. Nog voordat zanger Loek de zaal kan begroeten speelt gitarist Max de eerste noten al. De andere bandleden spelen snel mee en ook technische mankementen worden soepel opgevangen. Wanneer deze verholpen zijn volgt gejuich.

Bassist JW houdt zich niet in en ook drummer Robbert is niet van plan het podium onbezweet te verlaten. De stoner groove dendert door de kleine zaal, die goed gevuld is met liefhebbers. Niemand kan claimen dat de performance van Kayãmata statisch is, maar JW weet de overtreffende trap van performer te vinden en naar boven te klimmen.

Het publiek is duidelijk van mening dat de muziek naar behoren is; er wordt stevig geheadbangd op de zogenaamde interstellar stoner van Leidse bodem. Kayãmata weet de zaal goed op te warmen voor hoofdact Karma To Burn.

Karma To Burn betreedt vol overtuiging het podium met de enige intentie om het publiek omver te blazen. Dit lukt de heren goed. Met het grootste gemak spelen bassist Eric von Clutter en gitarist William Mecum toegankelijke stoner. Drummer Evan Devine is een ander verhaal. Als we zijn gezicht, wanneer zichtbaar tussen de opzwepende haardos, mogen geloven is hij in de zevende hemel. En dat klinkt goed.

Gedurende de show blijft de uptempo stoner- en desertrock constant en het publiek geniet met volle teugen. Na elk nummer volgt applaus voor de strak gespeelde nummers die de heren op rap tempo door de versterkers jagen.

De muziek van deze instrumentale band is misschien een beetje eentonig, toch blijft het publiek tot het einde geboeid. Dit komt mede door de balans die wordt gevonden tussen de iets lagere tempi uit de stonerhoek en het wat snellere werk van de desertrock.

Wanneer het podium al om tien uur verlaten wordt, laat de zaal zich goed horen voor een toegift, die dan ook volgt. Er wordt een extra kwartier kolen op het vuur gegooid van de stoomtrein die Karma To Burn heet en dwars door Gebr. de Nobel raast. Na deze toegift wil het publiek nog meer, maar helaas moet hiervoor gewacht worden tot een volgende show. Hopelijk was dit dan ook een voorproefje voor wat nog komen gaat in Leiden dit jaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Leiden