Zondag 25 juni vond de 31e editie van het Gouden Pet festival plaats. Het is een vast onderdeel van de Leidse Lakenfeesten. Zo’n veertig groepen straatmuzikanten streden dit jaar mee om de felbegeerde Gouden Pet op hét festival voor straatmuzikanten. Verspreid over twintig speelgebieden in het centrum van Leiden trad elke groep vier keer op. Verkleedkisten waren opgetrokken en de meest uiteenlopende instrumenten afgestoft. De band met de onuitspreekbare naam won uiteindelijk de meeste harten en daarmee een blingblinghoofddeksel.

Roskop

Het Leidse Roskop bijt de spits af voor het Koetshuis. Helaas vergat de zangeres haar mondharmonica tijdens het eerste nummer, tevens het enige nummer waar het instrument nodig is.

Onder de Notenboom

De heren op leeftijd van het Limburgse Onder de Notenboom trekken met hun doedelzak en kleine draaiorgel meer bekijks dan het Utrechtse Inkhorn Controversy en het Noordwijkse Trio Vuelo, dat instrumentale flamencomuziek ten gehore brengt.

Dzas

Het duo Refined speelt wat lekkere Engelstalige popcovers weg. Dit in groot contrast met de groep aan de andere kant van de Nieuwe Rijn, Dzas. Deze Leidse groep brengt krachtige Romaliederen uit Tsjechië en Slowakije, in vrolijke kledij en met een goede dosis enthousiasme.

Koekeroekoos

Het echte Leidse levenslied is te horen bij de Koekeroekoos. Met teksten als “Wil je een Leienaar wordu, dan is dit lied genoeg. Al is het maar een klein begin, de rest komp in de kroeg” haken de echte Leidenaren al snel in.

Parsley

Een compleet andere verschijning zijn de dames van Parsley, die traditionele, bijna sprookjesachtige Keltische muziek ten gehore brengen op harp en dwarsfluit.

De Andere Fanfare

De Andere Fanfare, ook bekend als Blikken Rik, was een grote publiekstrekker. Met onder andere liedjes van Toon Hermans en 'Als je van beren leren kan' uit Jungle Book was hij favoriet bij jong en oud.

Duo Lanyok

Het plezier straalt ervan af bij de dames van Duo Lanyok, die met viool en accordeon en enorme passie zigeunermuziek uit Oost-Europa spelen.

The Tall, the Fat and the Ugly

The Tall, the Fat and the Ugly veroorzaken een drie-oktober-achtige opstopping in de Burchtsteeg.

Trio Vuelo

Ondanks ook drie-oktober-achtige regenbuien hier en daar, bestaat de Gouden Pet uit zeer geslaagde en vooral zeer gevarieerde optredens.

Originaliteitsprijs

De winnaars van de Gouden Pet van 2016 zijn dit jaar ook weer van de partij. W8ff zingt over Trix de T-rex, de geschiedenis en bezetting van Leiden, en het studentenleven. Voor de bekendmaking van de winnaar van dit jaar brengen zij de sfeer erin op het hoofdpodium op het Hooglandse Kerkplein.

De Originaliteitsprijs gaat vanwege het hoge showgehalte, zeer terecht, naar de Leiderdorpse 8 Meter Meid. Met meezingers zoals “Ghost busters”, Grease’s “You’re the one that I want” en Aretha Franklin’s “Freedom” en hun hilarische verkleedpartijen, krijgen ze het hele publiek aan het dansen en zingen.

8 Meter Meid

Juryprijs en Publiekswinnaar

Zes bands halen de finale. Ze mogen allemaal één nummer op het hoofdpodium spelen voordat er tot stemming overgegaan wordt. Dear Francis is de eerste gelukkige. De bassist van de band is echter minder gelukkig, want die is na de voorrondes ziek naar huis vertrokken. De cover ‘Stitches’ is prachtig gezongen, maar heeft een laag straatmuzikantengehalte. De mooie uitvoering levert Dear Francis echter wel de juryprijs 2017 op.

3. Basic Matters

2. Schering en Inslag

1. Twibv

De Kalvinators spelen met veel decibellen een rock ’n’ roll nummer in Hawaii shirt. Een band met gezellige lenteliedjes, De Bende van Éliënde, brengt Ed Sheeren’s ‘Shape of you’ leuk, maar niet spectaculair. Basic Matters eindigt op de derde plaats voor de publieksprijs. Terecht. Voor Einstein hadden ze al een groot publiek om zich heen verzameld met covers zoals Prince’s ‘When doves cry’ en op het hoofdpodium brengen ze iedereen tot zwijgen met Simon & Garfunkel’s ‘The sound of Silence’. Schering en Inslag beleeft een mooie dag door op de tweede plaats te eindigen met een eigen nummer met invloeden van De Dijk, ‘Alweer een mooie dag’.

De Gouden Pet 2017, absoluut terecht, gaat naar de vijfkoppige, grotendeels Leidse band Twibv. Met een heel scala aan instrumenten, waaronder een ukelele, fluit en autoharp uit de Amerikaanse countrymuziek, brengen ze folk-achtige liedjes met een vrolijke noot. Ze zijn één van de jongste bands van het festival, en toch is dit al het derde jaar dat ze meedingen naar de Gouden Pet. Dit keer gaf hun eigen nummer ‘Running out of time’ de doorslag. Absoluut een feestje om naar te kijken en te luisteren.