Het is zondagmiddag 30 juli en er hangt een wolkbreuk boven Leiden! In het Van der Werfpark staat de laatste van de vierdelige reeks genaamd Picknick Festival gepland. Ironisch genoeg een weekend opgeschoven wegens slechte weersvoorspellingen op 23 juli. Het is de vraag of het door laten gaan nog zin heeft in deze weersomstandigheden, maar gelukkig wordt daar wel voor gekozen.

Als eerste act speelt het elektronisch duo Stuck Between op een half podium zodat de paar bezoekers die het weer trotseerden, knus onder het dak van de podiumtent plaats kunnen nemen. Wat natuurlijk erg sympathiek is. De muziek is een mix van pop, electrowave en experimentele singer songwriter.

Dax Niesten heeft als akoestische solo act weinig ombouwtijd nodig en begint ver voor de aangegeven tijd aan haar set. De straatmuzikante speelt haar gevoelige liedjes voor een klein groepje dat (nog steeds op het podium) aandachtig aan haar lippen zit gekluisterd.

Gelukkig klaart het rond 15:00u wat op en verschijnen er zowaar een paar dagjesmensen en passanten in het park. Bij het standje van Repair Kid worden er door jong en oud mooie dingen gemaakt van oude elektronica-onderdelen en oud speelgoed.

Even verderop staat er het Human Hamsterrad waarbij mensen een LP naar keuze kunnen laten afspelen door in het rad plaats te nemen. Hoe sneller men beweegt des te sneller klinkt de muziek. Een grappig tafereel, waarbij het nog best pittig is om een heel nummer hetzelfde tempo vol te houden. Veel grappiger is natuurlijk het variabele tempo waarmee willekeurig bezoeker loopt; al je favoriete klassiekers zoals je ze nog nooit hebt gehoord!

Speaking of klassiekers, ook aanwezig is De Platenautomatiek van Donna en Jacco (met te gast vandaag, Eric). Met hun grote bak EP’s uit de jaren '50 t/m '90 vrolijken ze de pauze tussen de bands aardig op.

Al bij de soundcheck van The Gumbo Kings is duidelijk dat deze band door een ringetje gehaald kan worden. Van het podium klinken mooie Rhodes-toetsen en een lekker Hammond-orgel, een heerlijk smerige vervormde harp, funky bass, crispy gitaar en snappy drummer. Kom maar op met die "Sum of these parts"! Als de band hun 'Southern swamp rhythm 'n' blues shuffle' begint te spelen komt de zon door in het Van der Werfpark. Met grotendeels eigen werk en een paar soulvolle klassiekers overtuigen ze het Picknick Festivalpubliek en de kids love it too!

Tegen de tijd dat slotact The Dubbeez op het podium staat is het prachtig weer en de bezoekers genieten van de nieuwe 'Dubful' soundtrack van deze reggaeformatie uit Amsterdam en Almere. Met spacey keys, gitaar en een strakke drum/bass ritmesectie is deze band zeker sp(l)iffy! Er wordt getoast en gemc'd door zanger Quincy en de soft spoken zangeres Joanne is bij vlagen bijna gospel. De band is puur, al zijn het zeker niet alleen reggaestandaarden die de revue passeren. Ook klinken er invloeden uit de ska en Caraïbische soul en jazz. De muziek staat duidelijk op de eerste plaats boven de vocalen.

Dit jaar is er voor eerst een entreeprijs tijdens het Picknick Festival. Dat, gepaard met de wat ongunstige weersomstandigheden aan het begin van de middag, zorgen waarschijnlijk voor de wat lagere opkomst. Toch hoort men zeker een hoge kwaliteit terug in de line-up van artiesten. Kinderen mogen gratis naar binnen en zeg nou zelf; voor 5 euro, dus zeg 1,25 per band, is dit toch een prima manier om de zondagmiddag door te brengen? We kijken uit naar de volgende edities komende jaren!