Lekker luisteren, rock 'n' rollen of headbangen. Hoe ga jij deze week live muziek in Leiden beleven?
De redactie van 3voor12 leiden geeft je een aantal tips.

Destruction, Bark + Hellbender @ Gebr. de Nobel

De Leidse trash en deathmetal band Hellbender heeft hun eigen sound ontwikkeld geïnspireerd door metalgrootheden als Sepultura, Obituary, Anthrax, Metallica en Motörhead. Vanavond mogen ze het podium opwarmen voor buren Bark en Destruction.

Het Antwerpse Bark bracht vorig jaar hun debuut ‘Voice Of Dog’ uit, waarmee ze in Leiden al een verpletterende indruk maakten tijdens de Belgian Metal Invasion. Extreme metal, groove metal, hardcore, punk, death 'n' roll en stoner, het is het allemaal en toch ook niet. Ze hebben duidelijk hun eigen sound.

Het Duitse Destruction deed vooral in de jaren 80 zijn naam eer aan als een van de bruutste en meest extreme trashmetal bands, geïnspireerd door Iron Maiden, Mercyful Fate, Motörhead en Venom. Hun debuutalbum 'Infernal Overkill' werd en wordt nog steeds door velen beschouwd als een meesterwerk. Vanavond komen ze met hun nieuwste album 'Thrash Anthems II' naar Leiden.

Meer info

Herman Brood Academie on Tour @ Gebr. de Nobel

De Herman Brood Academie on Tour is een unieke kans voor artiesten van de HBA om hun talent te laten zien. De line-up deze editie biedt Stijn Grul uit Utrecht. De zevenkoppige experimentele popband (met o.a. percussie, trompet en saxofoon) werkt momenteel aan hun debuut ep.

Ook uit Utrecht is de alternatieve, 60s/70s garagerock band Yip Roc. De strakke ritmesectie, toetsenist en zanger/gitarist brengen fijne melodieën die hangen tussen de Arctic Monkeys en The Doors.

Alternatief en experimenteel, zo wordt Babooshka uit Alkmaar omschreven. Genoemd naar het nummer van inspiratie en idool Kate Bush. De verhalende muziek met herkenbare eigen sound, grijpt je bij de strot en sleurt je mee naar een duister dromenland.

Meer info

Batwölf, G.O.D. + Shit Machine @ Rockcafé Lazaru's

Drie bands bouwen vanavond een stoner-punk-rock 'n' roll party in het rockcafé.

De Yoghi Drink drinkende stoner punks van het lokale Shit Machine brengen fuzzy rudimentele ex-punk, zoals ze dat zelf omschrijven.

De Haagse speedrockers G.O.D. voegen daar een unieke bluesy speedrock saus aan toe.

En de nieuwe Leidse samenstelling Batwölf (ex-Black Volvo, ex-The Rudolfs) topt het feestje af met zogenaamde Klok 'n' roll.

Meer info

Wouter Hogers @ Galerie Café Leidse Lente

Wouter Hogers is een singer-songwriter uit Sassenheim, maar inmiddels al een tijd woonachtig in Berlijn. Hier treedt hij regelmatig op en werkt nauw samen met Syd Baker van The Wild Circus. Tijdens Wouter’s optredens komen invloeden van folk, country en rock duidelijk terug. HIj werkt momenteel aan een nieuwe ep, waarvan hij wellicht vanavond iets kan laten horen.

Meer info

The Flamenco Thief + Oswaldovi @ Vrijplaats

Craig Sutton uit Bristol is de The Flamenco Thief. Zijn aanstekelijke muziek bevindt zich ergens tussen klassiek flamenco, rumba en experimentele muziek. Hij mixt elektronica en percussie op zijn gitaar met hiphop beats. Craig sluit zijn najaartours (door Europa en Zuid-Amerika) al jaren af in de Vrijplaats. Zo ook dit jaar!

Het duo Oswaldovi uit Praag bestaat uit zanger/gitarist Andrea Rottin en drumster/zangers Kateřina Malá. Samen mixen ze psychedelische rock met tuareg blues en spaghetti western-music.

Meer info

The Worst Example @ Rockcafé Lazaru's

The Worst Example uit Den Haag bestaat pas sinds februari dit jaar. Desondanks maken zij met hun mix van punkrock en alternatieve metal gegarandeerd elke show tot een feest. Vanavond zetten ze het rockcafé op zijn kop.

Meer info

Wouter Mol, Džas + Trash bluesrockband @ Buurtcentrum De Kooi

Muziekcentrum Leiden Noord brengt vanavond een speciaal drietal naar De Kooi.

Džas zingt Roma-liederen van Ida Kelarova, Desiderius Duzda en Kali Cerchen, vol kracht en schoonheid. Desiderius Duzda zei over zijn muziek: "Omdat wij Roma's geen land voor onszelf hebben, is het lied de route naar het hart".

Jong talent Wouter Mol won in 2016 de SENA Grote Prijs Van Rotterdam voor singer-songwriters. Nu staat er een driekoppig performance team in de bootcamp voor de Grote Prijs van Nederland. Eerder dit jaar hadden wij al een leuk interview met de band.

De derde act, Trash bluesrockband, is ontstaan in de jaren 60-70 en gaat er na een hereniging een paar jaar terug weer lekker tegenaan. Afgelopen april viel hun optreden op door hun mooie sound.

Meer info

Nacht van de Jazz @ Hot House

De derde editie van het landelijke evenement Nacht van de Jazz staat weer volledig in het teken van de viering van de grote diversiteit en hoge kwaliteit van de hedendaagse (live) jazz in Nederland. Bij Hot House spelen twee speciale groepen.

Boi Akih: Liquid Songs is een levendige, vloeiende samenspraak met een rijke diversiteit aan temperamenten, achtergronden, ervaringen, kleuren en karakters. Monica Akihary verbindt met haar stem het Melanesische deel van de Stille Oceaan met de delta der Hollandse laaglanden.

Trio Almeida/Duynhoven/Klein speelt een akoestische mix van de jonge honden hardcore band Spinifex, met drumveteraan Martin van Duynhoven. Bereid je voor op een duizelingwekkende muziekreis van Indiase muziek naar metal en zelfs opera.

Meer info

Van Messing - Het afscheid @ Hollandsche Tuyn

Het volledig eigen repertoire van het Leidse Van Messing varieert van catchy popliedjes en melancholische ballades tot onvervalste rocksongs. De teksten zijn belangrijk voor de band en bevestigen dat de keuze voor de Nederlandse taal niet voor niets is gemaakt.

Begin dit jaar presenteerde de band nog het nieuwe album 'Verwarde Mannen' in de Qbus, met een mooie lofzang op Leiden. Nu gaat bandlid Tjeerd naar Zweden emigreren en laat daarom vanavond nog één keer zijn stem horen.

Meer info