Popronde '16: een ronde langs de garages met Abdomen, Orange Maplewood en BARTEK

Bands wagen zich aan hoge Groningse standaard

Tekst: Frank Huizenga Foto's: Jan Lenting en Harold Zijp ,

Garagerock is een belangrijk Gronings cultureel exportproduct. Green Hornet, traumahelikopter en The Black Cult genieten intussen nationale bekendheid. De Popronde biedt de mogelijkheid om te ontdekken of andere steden sterke concurrenten in huis hebben. Abdomen, Orange Maplewood en BARTEK zijn dit jaar de vaandeldragers van de garagerock. Kunnen deze acts zich meten aan de hoge standaard die dit genre in Groningen verworven heeft?

Naast voldoen aan de hoge garage-standaard in Groningen, moeten de bands zich staande weten te houden tussen het andere Poprondegeweld. Er zijn in totaal 22 locaties waar deze avond livemuziek geprogrammeerd is. Er is dan wel iets nodig om als artiest boven het maaiveld uit te steken. Voor de acts zelf is het prettig als er uit de Popronde nieuwe, professionele contacten voortvloeien. Gezien het grote aantal geselecteerde bands is een sterke liveset hiervoor essentieel. Hoe dat de bands af gaat? 3voor12 groningen begint het onderzoek in de Oosterstraat.

De vloer van De Gym is een beetje plakkerig. Dat is wel fijn, want de muziek van Abdomen blaast je bijna omver. Vooral de gitaarsound valt het best te omschrijven als 'een muur van geluid'. De definitie wordt verzorgd door de drummer. Met zijn snelle, precieze drumpartijen ontstaat er wat meer diepgang in de eenvoudige punknummers. Die eenvoud is echter een sterke troef van Abdomen. Het maakt de muziek zowel intens als makkelijk volgbaar. Abdomen combineert dit met een enthousiaste podiumpresentatie en weet zo een sterke set neer te zetten.

Orange Maplewood neemt het estafettestaafje over in De Spieghel. De muziek van deze act is een stukje dissonanter en verwarrender dan Abdomen. Orange Maplewood is instrumentaal sterk en speelt vol overgave. In de nummers worden veel verschillende stijlen gemengd. De zanglijnen hebben wat weg van Oasis, terwijl de instrumentale stukken meer richting grunge neigen. Qua dynamiek is er groei mogelijk. De zachtere passages missen intensiteit. In de puntige refreinen en strakke jams komt Orange Maplewood het meest tot zijn recht.

In Vera zet BARTEK in met een vuige jaren zeventig groove. Dit slepende tempo houdt de band het hele optreden vast. Een fijne afwisseling, omdat veel acts in dit genre een hoekiger ritme aanhouden. Samen met de nonchalante houding van het drietal zorgt dit ervoor dat het optreden relaxed aanvoelt. Zowel de gitarist als de bassist zingen, maar beiden weten zich hier niet in te onderscheiden. De single Beach bevat de compactheid die dit prima opvangt. De rest van de set is echter te rommelig om te kunnen overtuigen.

De vraag of de bands zich staande kunnen houden in het garage-Groningen kan met een 'ja' beantwoord worden. Ondanks een paar puntjes van kritiek, was bij alle acts veel potentie te horen. Je wordt immers niet zomaar geselecteerd voor de Popronde. De toekomst zal leren hoever Abdomen, Orange Maplewood en BARTEK het zullen schoppen.