Karig gevuld Vera imponeert goedgemutst Animal House niet

Band volledig terecht zelfverzekerd

Tekst: Iris Oversier Foto's: Jan Westerhof ,

De vier Australische jongens, tegenwoordig woonachtig in Brighton, brengen na deze avond hun EP Sorry uit. Hun indierock met sterk Britse accenten wordt vergeleken met The Raconteurs en The Strokes. Er komt slechts een klein groepje mensen af op het goede optreden van Animal House in Vera. Het duurt echter waarschijnlijk niet lang meer voordat de band ook in Nederland volle zalen trekt.

Even lijkt het erop dat het viertal voor een lege zaal speelt vanavond. Gelukkig druppelen er op het allerlaatste moment nog een aantal mensen binnen en tegen de tijd dat de drummer met zijn intro begint, staan er zo’n veertig mensen in de Grote Zaal. Het is altijd even spannend wie als eerste vooraan durft te staan wanneer er weinig publiek is. Pas wanneer de band de uitnodiging maakt, schuifelt het publiek voorzichtig wat naar voren.

De jongens trekken zich niet veel aan van de matig gevulde zaal. Ze beginnen met een volle bak energie en knallen er als tweede nummer gelijk hun single Heavy in. Ze spelen stevige indierock waarin je invloeden hoort van de britpop uit de jaren negentig. Dit genre is niet uniek, maar de muziek is absoluut niet standaard. De bandleden spelen stuk voor stuk erg goed en weten het indierockgeluid te wikkelen in een modern jasje. De bassist en zanger wisselt soms zo snel van hoog naar laag met zijn stem dat het net lijkt alsof er twee personen tegelijk zingen. De liedjes zijn opgewekt en up-tempo, gaan veelal over meisjes en hebben allemaal een stevig ‘doorpakken’ gehalte.

Daarnaast is het plezier duidelijk van de band af te lezen. De sfeer is best intiem en er is veel interactie met het publiek. Wanneer de band zich voorstelt en Brighton noemt, wordt er door een Engelsman uit het publiek luid “BREXIT!” geroepen, gevolgd door hard gelach van de band. De band vertelt kort hoe ze in Brighton zijn gekomen en maken tussendoor geregeld grapjes, die vervolgens wederom aangevuld worden door dezelfde persoon met “BREXIT!”

De muziek leent zich perfect om in een grote zaal met veel mensen een hele avond flink uit je dak te gaan. Helaas blijft het vanavond bescheiden. Door een fanatieke fan wordt trouwens wel zodanig hard gedanst dat deze voor tien mensen telt. De fan is verbaasd over het publiek, de vorige keer dat hij deze band zag, gingen er namelijk 20.000 mensen los. Ook garandeert hij dat dit waarschijnlijk één van de laatste keren is dat we deze band zo kunnen zien, voordat ze wereldwijd doorbreken. Of dit echt zo is, moeten we nog zien, maar één ding is inderdaad zeker: een groot deel van Groningen heeft een zeer sterk optreden gemist deze donderdagavond.