#NZON16 Goedgevulde VERAxGYM-container vol zelfverzekerd muzikaal talent

Van experimentele pop tot no-nonsense garagepunk

Tekst: Iris Oversier Foto's: Jan Westerhof ,

Op deze woensdagavond kan iedereen op Noorderzon genieten van de heerlijke afkoelende avondbriesjes. En bij dat soort fijne zomeravonden hoort livemuziek. 3voor12 groningen is bij de VERAxGYM-container. Het programma bestaat daar uit drie bands die elk twee keer twintig minuten spelen. Er is voor bijna elk wat wils. De container is dit keer namelijk gevuld met Franse, experimentele popliedjes, rollende elektrische gitaren en no-nonsense garagepunk.

Musique Chienne trapt deze avond af. De Franstalige muzikante Sarah-Louise woont in Brussel en Parijs en treedt in haar eentje op. Op een krukje achter haar synthesizer en controller begint ze, een beetje zenuwachtig, haar set. Eén ding is vrijwel direct duidelijk: deze dame is niet bang om te experimenteren. Het publiek luistert aandachtig naar de opvolgende interessante, dromerige ritmes en beats. Tijdens het experimenteren worden af en toe kleine foutjes gemaakt, maar dit doet weinig tekort aan het geheel. Wanneer ze na twee nummers ook begint met zingen, lijken er direct wat zenuwen van haar af te vallen. Zeer begrijpelijk, want ze heeft een sterke, zwoele stem. Het publiek is bekend met een aantal nummers en staat lekker te dansen. Aan het einde van de set zijn de dromerige geluiden grotendeels ingeruild voor knallende beats, die bijna naar dance neigen. Musique Chienne heeft een verbluffende indruk gemaakt en hopelijk kunnen we meer van haar zien in de toekomst.

De tweede act is die van de 19-jarige Pip Blom. De band bestaat uit vier leden en samen staan zij zelfverzekerd en onbevangen voor het publiek. En niet onterecht, want deze muzikanten weten goed wat ze doen. Elektrische gitaren, rollende baslijnen en stevige drums vormen samen een kloppend geheel en een genot om naar te luisteren. Het publiek kan dan ook niet stil blijven staan bij deze opzwepende liedjes. Er zijn verschillende invloeden uit de jaren tachtig en uit de Britse pop-rock terug te horen. De eerste single Hours is erg goed ontvangen. Wanneer deze gespeeld wordt, beginnen dan ook meerdere mensen enthousiast mee te zingen. Ondertussen heeft Pip al vier nummers op Spotify staan en is ze te vinden in meerdere Spotify-afspeellijsten. Hoewel ze nog maar net is begonnen, is ook buiten Nederland al interesse voor haar pakkende indierock-liedjes. Pip heeft van begin tot eind een goed optreden neergezet en we gaan ongetwijfeld meer horen van haar en haar band.

De avond wordt afgesloten door de drie dames van de band Out Of Order. Of eigenlijk liever OOO, zoals ze zelf aangeven. De band is afkomstig uit Groningen en viert binnenkort haar éénjarig bestaan. De container is vol en OOO vult het ruim twintig minuten lang met knallende energie. Er komt een heel scala aan korte, strakke garage- en post-punknummers voorbij en het publiek is erg enthousiast. Hier en daar wat slordigheidjes, maar dit versterkt enkel het echte garage-gevoel op de goede manier. Recht voor z'n raap is de muziek van OOO, en Groningen mag trots zijn op de sterke set die de dames vanavond hebben neergezet.