Faktum 51 gaat buiten gebaande paden in Simplon

Partiboi, De Kat en Stakbabber tonen rijk palet aan muzikaliteit

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Lenting ,

Met een avond waarop muziek, poëzie en beeldende kunst samengaan kun je spreken van een cross-overfestival. Een lutje festival, want het aanbod is op Faktum 51 vanavond alleszins overzichtelijk: drie bands, een dichter en een zanger zonder zijn vaste band. Met als stille aanwezigen enkele stukken uit de galerie die Simplon sinds enige tijd biedt. Het is bovendien één van de laatste inpandige evenementen dit voorjaar. Na de lammetjes gaan immers ook de muzikanten de wei in.

Janken

Faktum 51, de club die in korte tijd vanuit de bakermat Stadskanaal ook Groningen aan het werkveld heeft toegevoegd, draait op volle toeren. Op meerdere locaties in Stad wordt puik geprogrammeerd. De organisatie schuwt het avontuur niet, plaatst minder toegankelijke acts in de line-up en laat het publiek kennismaken met poëzie en beeldende kunst. Een welkome aanvulling in het provinciale poplandschap. Aan kwaliteit geen gebrek vanavond. Met De Kat kent de avond een sterke opener. Gewaagd bovendien, want de band heeft in zeer korte tijd het stadium van openingsact achter zich gelaten. Met speels gemak tippelt het kwartet door de set. De Kat heeft straycatblues, laat gitaren janken en besluipt het publiek om het met een paar uithalen kansloos te laten. Grote talenten, afwisseling in stijl en sublieme solo’s. In korte tijd heeft De Kat een verleden opgebouwd, maar waarschijnlijk een grotere toekomst voor zich.

Heen en weer

Vanavond wordt het publiek bij de hand genomen door OOG-coryfee en spreekstalmeester Cora Ziengs. Met charmante dwang dirigeert zij de bezoekers van de zaal naar de optredens op het barpodium. Een geheel verzorgde opzet met nauwelijks pauzes, waar het publiek heen en weer schuifelt en van begin tot eind een cultuurconsument is. In de bar licht voormalig stadsdichter Joost Oomen zijn uitvergroting van de wereld toe in een stuk of wat gedichten. De wereld die hij begrijpen wil en waaraan hij meedoet om ongewild aan verwachtingen te voldoen. Is het nu woede of frustratie? Gedreven is het in ieder geval. Eenzelfde enthousiasme is terug te zien bij Douwe Doorduin, frontman van The Black Cult. Zonder zijn bandmaten zet hij soloschreden, al draagt hij daarbij nog wel kinderschoenen. Branie is er, een aardige presentatie bovendien. Maar een drumcomputer?

Loom

Door ernstig misfortuin hebben de Amsterdammers van Stakbabber een eerder gepland optreden in Groningen moeten afzeggen. Dat maken ze nu goed, en dat is te prijzen. Met sinds een paar maanden de debuutplaat Polarized op zak kan Stakbabber een tijdje vooruit. Sterk rockende nummers met een duidelijke hang naar de wave die ons een paar decennia terug overspoelde. Oude tijden herleven, zullen we maar zeggen, maar dan wel met e-bow, een subtiele portie electro en mooie grafische beelden. Loom heupwiegend valt zelfs een voorzichtig dansje te wagen, waartoe slechts enkelen zich laten verleiden. Daarmee krijgt Stakbabber jammer genoeg niet het publiek dat het verdient.

Would you like to try some un-deux-trois?

Partiboi bestaat al een jaar of vijf. Maar het lijkt alsof alles pas in het najaar van 2015 op z’n plek is gevallen met de komst van een nieuwe drummer. Zangeres Anita Sferazza is meer dan voorheen de blikvanger: de energieke en sexy frontvrouw die de dansbare electropop springend aaneen rijgt. Dat zij haar tamboerijn, toonbeeld van hippieachtige vredelievendheid, daarbij aan gort slaat, bevestigt de vitaliteit. Met teksten in het Duits, Frans, Engels en Nederlands mag je de muziek met recht europop noemen, al haalt Partiboi met gemak de ingrediënten van buiten het oude continent (hoorde ik daar nu Kylie Minogue en Backstreet Boys?). Zij die Partiboi al kenden, wisten dat stilstaan geen optie is: gij zult dansen! Voor de onwetenden is Partiboi het best bewaarde geheim van Groningen. @festivalprogrammeurs: zet dit ’s voor 2000 man. Je zult zien dat het werkt. En anders eet ik m’n hoed op.

Een fijne opmaat naar het buitenseizoen, deze editie van Faktum 51 in Simplon. We zullen al deze lui nog wel tegenkomen in de wei.