Nieuwe single van The Tightropes - een review Nieuwe single van The Tightropes - een review

Supersonicfocus klinkt funky en krachtig

, Tekst: Jesse Havinga Foto's: André Eggens

Nieuwe single van The Tightropes - een review

Supersonicfocus klinkt funky en krachtig

Tekst: Jesse Havinga Foto's: André Eggens ,

De mannen van The Tightropes weten hoe je een single de wereld in brengt. Met supersonische focus hebben ze de afgelopen weken hints, artwork en zelfs een heuse – doch enigszins inconsistente – aftelling op internet gezet, alles ter voorbereiding op hun puike nieuwe single: Supersonicfocus.

Zanger en gitarist Marco Boers verspilt geen seconde. Al in de eerste seconden van het liedje wordt de springerige groove ingezet. “Make it. Cool it. Brew it”. Om vervolgens bij “Groove it” subtiel met zijn stem uit de bocht te vliegen, perfect in lijn met het Jamiroquaiaanse gitaartje. En grooven doet Supersonicfocus.

De solide beat van drummer Alan Luring werkt prima om de gitaar en zang tijdens de coupletten voorrang te verlenen. Maar in het refrein is daar opeens een drukke hi-hat terwijl de gitaar even een stap terugdoet. En overal die onmisbare funky bas. Het lukt The Tightropes een hele goede balans te vinden tussen de verschillende instrumenten. Het lukt de band ook om een hele rare maar toffe gitaarsolo in het nummer te verwerken die het liedje haast opnieuw opstart. Om het allemaal nog eclectischer te maken switcht de single tijdens de solo ook nog even naar een shuffle voordat het weer bij een couplet uitkomt. De dadaïstische afbeelding die bij de single hoort is uitstekend gekozen want The Tightropes speelt bij een hele hoop genres leentjebuur.

De productie is echt met sprongen vooruit gegaan als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Babies, een vorige single. Vooral de zang klinkt nu beter op z'n plek. Maar ook alle (soms cartooneske) samples voegen echt wat toe. Het enige minpuntje is het refrein. De rest van het nummer is zo enorm funky en krachtig en het refrein is dat een stuk minder, waardoor deze ietwat tegenvalt.

Als je na al het bovenstaande nog geen flauw benul hebt hoe dit alles nu klinkt (wat levendig voorstelbaar is; het is ook geen sinecure om Supersonicfocus te beschrijven), beluister het nummer dan snel.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen