Mr. Polska geeft een feestje, maar niet het allermooiste Mr. Polska geeft een feestje, maar niet het allermooiste

Niet alle bezoekers zijn direct weg van de nieuwe plaat

, Tekst: Lotte van Es Foto's: Jan Westerhof

Mr. Polska geeft een feestje, maar niet het allermooiste

Niet alle bezoekers zijn direct weg van de nieuwe plaat

Tekst: Lotte van Es Foto's: Jan Westerhof ,

Amper een maand geleden kwam de nieuwe plaat van Dominik Groot, stukken beter bekend als Mr. Polska, ter wereld. De opvolger van Waardevolle Gezelligheid (2012) heet $NOLLER en wordt aan iedereen voorgesteld tijdens de Snoller Lifestyle Tour, die op vrijdag 13 maart Groningen aan doet. De kleine zaal van de Oosterpoort wordt omgebouwd tot bierkeet met flitsende lichten én een hoop wodka.

NoizBoiz

Aan het begin van de avond wordt de zaal opgewarmd door NoizBoiz. De Rotterdamse groep bracht net als Mr. Polska kortgeleden een nieuw album, getiteld Oase, uit bij label Nouveau Riche. Op deze plaat zijn veel verschillende invloeden te horen (van dancehall tot grime en zelfs hardcore) en deze komen tijdens het voorprogramma ook allemaal voorbij. De mannen proberen hun energie en enthousiasme op het publiek over te dragen, maar dit gaat wat lastig doordat de helft van het publiek nog bier staat te bestellen. Desalniettemin gaan ze ervoor en hypen ze de vooraan dringende fans helemaal op voor de kleine grote man: Mr. Polska.

Alles in een nieuw jasje

Wanneer de rapper het podium betreedt kan niet anders gesteld worden dan dat deze man er fantastisch uit ziet. Door het blond geperoxideerde haar doet hij voor sommigen misschien aan als Geert Wilders’ lang verloren zoon, maar anderen weten beter. Mr. Polska ziet er fresh uit en bij een nieuwe plaat past een nieuwe look. De dj-booth achter hem heeft de vorm van een enorm berenhoofd, waarop een lichtshow geprojecteerd wordt. Dit belooft wat te worden.

Met het nieuwe album $NOLLER slaat Mr. Polska een nieuwe weg in. Na een plaat vol partytracks wil hij een wat serieuzere kant op, hij lijkt volwassener met nummers als Dekentje en Ultra Traan. Ook de beats zijn nieuw; waar deze eerst veel beïnvloed waren door genres als trap en drum-’n-bass, gaan ze nu meer richting deephouse (zoals bijvoorbeeld op De Libi). Helemaal met de tijd mee, maar wel gewaagd ten opzichte van wat de fans gewend zijn. Deze kunnen niet meteen met alle nieuwigheid meekomen en bij sommige nummers is het applaus dan ook mager. Gelukkig blijft Mr. Polska ook deels bij zichzelf en zijn herkenbare sound met bijvoorbeeld Ravotten.

Waar is het feestje?

Deze herkenbare, meer dansbare nummers blijken ook de nummers te zijn die het beste aanslaan bij het publiek. Bij deze tracks weet de bezoeker namelijk precies wat er van hem verwacht wordt; lekker meezingen en springen. Wel krijgt het optreden hierdoor, samen met de opvallend lage leeftijd van het publiek, een lichte schoolfeest-vibe. Daarbij kun je je afvragen of Mr. Polska als artiest niet iets meer zou moeten stilstaan bij de invloed die hij heeft op zijn fans. Hij idealiseert en stimuleert in zowel zijn teksten als opmerkingen naar het publiek (wat overduidelijk grotendeels onder de achttien is) het gebruik van harddrugs, en dit wringt nogal met het feit dat er ondertussen minderjarigen door beveiliging uit de menigte worden verwijderd omdat ze iets teveel ‘gesnoept’ hebben.

Feestende fans en moeie moeders

Los van dit alles is de sfeer in de Oosterpoort wel goed. Mr. Polska complimenteert de Groningers; de kaartverkoop ging hier het allerhardst, en ook al valt de nieuwe plaat niet overal even goed, deze mensen blijven hem loyaal. Bij de laatste nummers gaat de zaal helemaal los, wordt er bier gegooid, gehakt en gemoshed. Uiteindelijk duurt de show van Mr. Polska maar een uur, maar dit lijken een aantal ouders die achterin de zaal zitten te wachten niet zo erg te vinden.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen