#DeNacht15: PHOS, Amber Arcades en Santa Fé

De Nacht van Kunst & Wetenschap is nu ook voor muziek-geeks.

Tekst: Nargiza Mamadazimova Foto's: Donald van Tol en Niels Cornelis Meijer ,

Dit jaar heeft de organisatie van De Nacht van Kunst & Wetenschap zich extra hard ingezet om een goede muziekprogrammering neer te zetten. Het verschil in aanbod van muziekoptredens ten opzichte van voorgaande jaren is zichtbaar. Wij zagen tijdens De Nacht op verschillende locaties onder anderen PHOS, Amber Arcades en Santa Fé.

PHOS is een van de eerste muziekacts van de avond, verscholen in een klein zaaltje in de Bibliotheek. Haar stijl doet denken aan die van BANKS, FKA twigs en Tinashe, met een vleugje dromerige r&b. Een geluid dat tegenwoordig populair is, maar door PHOS toegankelijker en zelfs wat commerciëler toegepast. Vanuit muzikaal oogpunt klinkt de zang prachtig, de nummers zijn goed geproduceerd en gearrangeerd. Toch mist er wat. Als je je ogen dicht doet klinkt en voelt het mooi - onder andere dankzij de diepe bass van de drumcomputer. Echter veel bass maakt je nog geen FKA twigs. Maar vooral esthetisch gezien ontbreekt er iets. Het kan aan de locatie liggen, want het zaaltje is niet voor optredens bedoeld, maar ook aan hoe PHOS zichzelf presenteert. Misschien ziet ze er iets te casual uit voor het geluid dat ze nastreeft, waardoor het moeilijker wordt om de muziek voor de volle 100% serieus te nemen.

De beschrijving van Amber Arcades in het programmaboekje van De Nacht is misschien wel een van de meest niets-zeggende van allemaal: 'dreamfolk uit Utrecht'. Het optreden wordt echter een van de leukere verrassingen van de avond, en is ook nog eens gratis. Amber Arcades staat in de kelder van Wereldburgers. Om daar te komen moet je eerst het hele restaurantje doorlopen, langs etende mensen en sissende hamburgers. Uiteindelijk kom je bij het trapje waar al wat publiek op zit. Amber Arcades speelt vanavond een aantal nieuwe nummers die net in New York zijn opgenomen samen met producers van onder andere Real Estate en Beach Fossils. En zo klinkt Amber Arcades ook. Aangename liedjes met surf- en dreampop-invloeden die heel goed bij het aanwezige publiek aankomen en met lieve zang van zangeres Annelotte de Graaf.

Santa Fé staat in Kapperszaak Paruccies te spelen met de deuren open. Het is een bijzonder optreden van de Groningers, want ze spelen vanavond semi-akoestisch, zonder bassist en drummer. Volgens de zanger van Santa Fé gebeurt dit normaal gesproken nooit en waarschijnlijk wordt deze set een eenmalig iets. Het is wel een logische keuze, want de kapperszaak is klein en de sfeer wordt meteen intiem en gezellig. Publiek zit op de stoelen waar normaal je haar gewassen wordt, anderen staan bij de deuren of er net buiten. Er staan ook mensen door de ramen te kijken en te luisteren. Het wordt een bijna dromerig optreden. Sommige fans missen na een tijdje misschien een beetje de pit van drums en basgitaar, maar de meeste bezoekers hebben daar geen last van. Aan de tevreden gezichten zie je dat ze het heel leuk vinden. Santa Fé op z'n semi-akoestisch is helemaal geslaagd.

Een eervolle vermelding gaat ook naar de in Groningen wonende componist Jan Klug. Hij verzorgt tijdens De Nacht de muziek voor de 'Donkere materie & dansende deeltjes'-act, met visuals van WERC en de dansers van Club Guy & Roni. Een act die gerust een symbiose tussen wetenschap, techniek en kunst genoemd mag worden. Gewapend met een echte theremin, laptop en een drumcomputertje, tovert hij geluiden tevoorschijn die perfect bij het thema en de dansers passen.

Het is een compliment waard: de organisatie van De Nacht van Kunst & Wetenschap heeft het publiek dit jaar een afwisselende en uitgebreide muziekprogrammering voorgeschoteld met zowel buitenlandse als lokale artiesten. Veel acts waren bovendien gratis te bezichtigen. Een goede verbetering en een enorme aanwinst voor het festival!