Typhoon en Simplon is één en al liefde Typhoon en Simplon is één en al liefde

Lobi Da Basi - Lobi Da Groningen

, Tekst: Nina Knaack Foto's: Joey Feikens

Typhoon en Simplon is één en al liefde

Lobi Da Basi - Lobi Da Groningen

Tekst: Nina Knaack Foto's: Joey Feikens ,

Vier jaar geleden stond Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, voor het laatst in Groningen. Sindsdien is er een hoop veranderd voor de rapper. Zijn carrière bevindt zich in een stijgende lijn, en de top lijkt nog lang niet in zicht. Met het nieuwe album Lobi Da Basi, dat deze zomer is uitgekomen, laat de muzikant zien wat hij allemaal kan. Het heeft zeven jaar geduurd voordat er een nieuwe plaat was, want Typhoon heeft er bewust voor gekozen het rustig aan te doen. De sprong die hij nu gemaakt heeft kon niet groter zijn. Live brengt hij zijn nieuwe geluid vol passie, trekt volle zalen en geeft de bezoeker een onvergetelijke ervaring.

Sparen

Voor Simplon staat nog een lange rij op het moment dat Freez & A.R.T. de avond openen. De zaal is dus nog lang niet vol, maar wel goed gevuld. Rapper Freez en producer A.R.T. brachten in juni samen het album Les Demoiselles uit. De Nederlandse teksten van Freez zijn erg beeldend en nemen je mee in een verhaal. “Vergeet de route en loop, loop, loop.” Het publiek kan de ruimte van de Grote Zaal ook snel vergeten. Hoofden deinen mee op de funky hiphop en de sfeer zit er al goed in. Dat Freez het publiek vraagt om de handen hoog te houden en van links naar rechts te zwaaien komt echter wat geforceerd over. De avond is nog jong en het publiek spaart duidelijk energie voor de hoofdact.

Ze zijn er

Dat sparen lijkt meteen over als de broer (O-Dog) van Typhoon begint met een introductiepraatje. Vol humor laat hij de Titanenband opkomen en kondigt vervolgens Typhoon zelf aan. Op zijn blote voeten en in een korte broek zet De Randamie het eerste nummer van Lobi Da Basi in: We Zijn Er. En ja, ze zijn er. Die aanwezigheid lijkt iedereen aan te steken tot bewegen. “Geef mij kracht”, zingt Typhoon. De aantrekkingskracht is sterk: het publiek hangt aan zijn lippen. Alle handen gaan automatisch omhoog en alle lichamen deinen mee op de swingende hiphop van Typhoon. Dit is hiphop in een nieuw jasje: vol soul. Niet voor niets is Typhoon de nieuwe huisband van De Wereld Draait Door.

Liefde is de Baas

Na het eerste nummer schudt De Randamie zich helemaal los, en daarna is de zaal niet meer te houden. Typhoon en zijn band geven alles vanaf het begin, en het publiek geeft dat terug. Samen versterken ze elkaar en zijn daardoor onvermoeibaar. Typhoon benadrukt hoe dankbaar hij voor zijn publiek is. Er ontstaat een kleine breuk in het optreden wanneer De Randamie net iets te veel tijd besteedt aan het voorstellen van zijn bandleden, maar het publiek vindt dit niet erg. Het gejuich in de zaal voor elke muzikant versterkt het enthousiasme voor beide kanten. Lobi Da Basi, wat ‘Liefde is de Baas’ betekent, staat precies voor wat er vanavond gebeurt. Het concert was binnen een uur uitverkocht en de liefde voor de muziek is te voelen. Een gedeelde passie overstijgt alles.

Motherfucking admiraal

Typhoon heeft een verhaal te vertellen en dat maakt zijn nummers persoonlijk. Het publiek deelt de ervaring en laat de emotie toe. Elk nummer heeft een pakkende tekst die doet nadenken over het leven. Van verdriet en verwarring gaat het gemakkelijk over naar vreugde en liefde. Iedereen in de zaal voelt zich een koning, een keizer en een motherfucking admiraal. Een swingende saxofoon, een zwoele trompet, een snerende gitaar, indrukwekkende percussie en nog veel meer. Dit is rock. Dit is swing. Dit is soul. Dit is hiphop. Dit is het totaalplaatje. En dan is er straks altijd die ochtend weer. Nu wel met een herinnering. Een beleving die je moet ervaren, en niet kan omschrijven.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen