Entity brengt psy naar Paradigm Entity brengt psy naar Paradigm

Psychedelische nacht in de technoloods

, Tekst: Johan Niemeijer Foto's: Niels Cornelis Meijer

Entity brengt psy naar Paradigm

Psychedelische nacht in de technoloods

Tekst: Johan Niemeijer Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Hoewel Paradigm bovenal bekendstaat als technoclub, biedt het ook ruimte voor andere genres. Entity is daar een voorbeeld van. Entity vindt zijn oorsprong als psytrance-stage op Paradigm Festival. Hier vloeide vorig jaar voor het eerst een clubavond uit. Zaterdag stond de tweede editie op het programma.

Tijdens een avond psy doet Paradigm anders aan dan tijdens een reguliere technoavond. Niet alleen de sound is anders, ook qua decor is er extra flink uitgepakt door Afadrenaline. Rondom de zaal hangen grote doeken met felle neon artworks en in het midden psychedelische opblaaskunstwerken.

Special guest in de line-up is Audiomatic. Deze uit Duitsland afkomstige dj heeft een herkenbare Duitse progressive psytrance sound. Het klinkt allemaal net iets droger dan andere progressive psytrance, waar vooral gebruik wordt gemaakt van een meer rollende bassline. Zo nu en dan komt het tempo er lekker in en kan het publiek zich laten meevoeren door de muziek. Helaas valt de dj te vaak terug in een break die net iets te lang duurt. Hierdoor verliest Audiomatic het publiek op een aantal momenten - om het later opnieuw met opzwepende ritmes mee te krijgen.

Niet alleen de muziek doet soms afdwalen. Waar het in de loods normaal gesproken erg donker is en het lastig is om mensen te ontwaren in een straal van een meter om je heen, is de hele loods nu gehuld in het kille licht van het blacklight. Onlosmakelijk verbonden met psychedelische muziek, geeft blacklight een unieke sfeer. Het effect op neonkleuren is geweldig: de doeken springen fel in het zicht en geschminkte gezichten lijken licht te geven. De keerzijde is echter dat de hele ruimte gehuld is in koud licht. Ander bijkomend nadeel is dat de lasershow minder intens overkomt en de reguliere lichten minder sfeer creëren. Alles lost op in het kille licht van het blacklight. De lichtjockey heeft later op de avond ook genoeg van het blacklight en zet het gelukkig af en toe uit om de intensiteit van de lichtshow te verhogen. De stroboscopen afgewisseld met de lasers brengen de ervaring naar een hoger niveau. Even word je meegenomen op een reis door de duisternis om vervolgens weer te aarden in het licht van het blacklight. Dit maakt het geheel nog psychedelischer.

De volgende dj, Foose, schroeft het tempo wat op. Het publiek gaat nog net een tandje harder los. Het is uitverkocht druk binnen, maar er is overal wel een plekje om te dansen. Het publiek is erg divers, van hippie tot hipster. Aan de manier van dansen valt op te maken dat een deel van de bezoekers een uitstapje maakt van hun technonische naar de psytrance. De sfeer is er niet minder om: erg gemoedelijk, je merkt dat iedereen het naar zijn zin heeft.

Entity is een waardige toevoeging voor de Groningse psy-scene. Met de neondecoraties en lasers wordt in Paradigm een sfeer gecreëerd zoals je mag verwachten op een goafeest. Na deze uitverkochte editie laat de volgende hopelijk niet ook een jaar op zich wachten.  

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen