Topplaat of Onderzetter: Inge Van Calkar – Inge Van Calkar

Groningse singer-songwriter brengt debuutalbum onder eigen naam uit

Tekst: Robin Eggens ,

Deze avond presenteert Inge Van Calkar haar debuutalbum in Vera. De Groningse singer-songwriter timmert al een tijdje aan de weg als zangeres en gitarist. Zo vormde ze vroeger samen met Sanne Hans (Miss Montreal) de band Ysis, en werd ze 3FM Serious Talent met haar band Zaza. In De Beste Singer-Songwriter van Nederland was Van Calkar voor het eerst solo te horen. Helaas behoorde zij niet tot de finalisten, maar ze ging door en gaf niet op. Nu brengt zij haar self-titled album uit.

De 29-jarige Inge van Calkar zingt en speelt akoestische gitaar. Op het album wordt zij ondersteund door bassist Frank Fiedler en toetsenist Jeroen de Jong. Producer en multi-instrumentalist Reyn Ouwehand bespeelt onder andere drums, een mellotron en een glockenspiel.

Van Calkar weet op het album een sprookjesachtige sfeer te creëren die van begin tot het eind hoorbaar is. Haar mix tussen pop en folk zorgt voor een eigen geluid. De nummers zijn sterk, omdat deze klein en simpel worden gehouden. De catchy refreinen zorgen ervoor dat de nummers na een paar keren luisteren, niet meer uit je hoofd verdwijnen.

De zelfgeschreven teksten gaan over persoonlijke ervaringen waar natuurlijk de liefde niet kan ontbreken. Het nummer Beautifully was voor het eerst te horen in De Beste Singer-songwriter van Nederland. Het is een energiek uptempo-nummer waarin de Groningse zingt over hoe mooi het is om onverhoopt verliefd te worden.

Amazing en Runs In The Family
De eerste single die deze maand zal worden uitgebracht is Amazing. Dit nummer gaat over de bewondering die Van Calkar heeft voor haar geliefde of een vriend en hoe belangrijk deze persoon voor haar is.

Runs In The family is een nummer dat opvalt tussen de andere nummers van het album. Van Calkar zingt hier samen met toetsenist Jeroen de Jong. De hoge lichte stem van Van Calkar vormt in de refreinen een prachtige combinatie met de lage stem van De Jong.

Inge van Calkar zorgt met haar topplaat voor een prachtige start van zowel het jaar 2014 als van haar eigen carrière als singer-songwriter.

Inge Van Calkar is verder te zien op 14 februari in de Patronaat en op 27 februari in Tivoli.