#NZON14 The Orwells zorgen voor legendarische show op Het Dok #NZON14 The Orwells zorgen voor legendarische show op Het Dok

Dronken frontman veroorzaakt chaos op Noorderzon

, Tekst: Saskia Evers Foto's: Jan Westerhof

#NZON14 The Orwells zorgen voor legendarische show op Het Dok

Dronken frontman veroorzaakt chaos op Noorderzon

Tekst: Saskia Evers Foto's: Jan Westerhof ,

Garagerockband The Orwells uit Chicago werd opgericht toen de jongemannen - twee broers, twee neven en vriend van beide families - nog op de middelbare school zaten. In 2012 verscheen debuutalbum Remember When en afgelopen juni volgde het tweede album, Disgraceland. Eerder dit jaar kwamen The Orwells in opspraak doordat zanger Mario Cuomo bij David Letterman alle hoeken van het podium verkende, op de vloer ging liggen en stoïcijns rust nam op een bank. Vervolgens weigerde de band een toegift te spelen. Tijdens Noorderzon doet een dronken Cuomo dit dunnetjes over. The Orwells laten een legendarische indruk achter die het spraakmakende optreden bij Letterman doet verbleken.

Hoewel de zang hier en daar te wensen over laat, klinkt de muziek van The Orwells catchy. Instrumentaal zit het geheel strak in elkaar. Alle belangrijke nummers komen voorbij en de band heeft vanaf de allereerste minuut het publiek voor zich gewonnen. Rauwe, aanstekelijke en dansbare garagerock wordt over het water naar de publiekssteigers gedragen, waar het voor velen inderdaad maar lastig stilstaan is.

Buiten het muzikale gedeelte vormt de dramatische act van beschonken zanger Mario Cuomo een belangrijk onderdeel van het optreden. Al bij het eerste nummer verkent de frontman alle uithoeken van het podium en leunt hij, alsof hij houvast nodig heeft, tegen stellages aan. Vaker dan eens neemt hij op een hoek van het podium plaats om daar stoïcijns voor zich uit te kijken.

Later, wanneer Cuomo vooraan bij de rand van het podium staat, vreest het publiek een valpartij in het water. Zodra de zanger voorzichtig op de metalen uitsteeksels stapt, houdt Noorderzon haar adem in. Hij besluit zijn acrobatische skills te laten zien door op de uitsteeksels te gaan liggen. Niet veel later hangt de frontman ondersteboven aan een metalen buis, terwijl zijn lange haar het water net niet raakt.

De microfoon blijft een duik in de plantsoenvijver niet bespaard, waarna de crew van Het Dok zich constant om het snoer van de microfoon en het welzijn van de zanger blijft bekommeren. Niet voor niets: Cuomo valt de vijver in en bezeert hierbij zijn been. Nadat hij het podium weer op is geholpen, gaat het natte T-shirt uit. Door zijn lichaamsbouw en gedrag doet de frontman nu helemaal aan Iggy Pop denken. "Oh my fucking foot hurts", zegt Cuomo voordat de band het aanstekelijke In My Bed inzet. "I fucked up my leg." Op het nummer heeft de pijn gelukkig niet veel invloed. Catchy refreintjes worden vergezeld door een energieke, opzwepende melodie.

Wanneer de overige muzikanten even later het meest bekende nummer van de band - Who Needs You - inzetten, besluit Cuomo onverwachts zijn maaginhoud in de plantsoenvijver te legen. De rest van de band speelt noodgedwongen een instrumentale versie en het publiek kijkt vol afgrijzen toe hoe de kots in het water valt. Na afloop van het nummer herstelt Cuomo zich. Min of meer. Het is chaos: de microfoonstandaard gaat om en de zanger klimt onder groot protest van de Noorderzoncrew in de stellage aan de zijkant van Het Dok. Crewmannen proberen de frontman tevergeefs aan zijn voeten naar beneden te trekken. Wanneer Cuomo toch is afgedaald, voeren ze hem het podium af, het publiek verbouwereerd achterlatend.

De meningen zijn dan ook verdeeld: waar de één het geheel maar een beschamende vertoning vindt, kan een ander dit staaltje pure rock-'n-roll wel waarderen. Over één ding lijkt iedereen het in ieder geval wel eens te zijn: het optreden was legendarisch.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen