Jan Henk de Groot is “Weerom” met een eigen Groningstalig album

Aanwinst voor opkomende generatie in het Gronings zingende singer-songwriters

Tekst en foto's: Jan Westerhof ,

Jan Henk de Groot is sinds zijn jeugd actief als muzikant. Van 1999 tot 2007 speelde hij in diverse bands, waarvan er sommige nu nog gelegenheidbands zijn zoals The Loveburn Brothers. Diverse muziekstijlen deed hij aan: van punk tot singer-songwriter. Met de band Henkus tourde de Groot door het hele land en speelde onder andere in het voorprogramma van Van Dik Hout. Ook kreeg de band diverse 3FM-prijzen. Na een aantal jaren van de planken te zijn geweest en zich te hebben gericht op zijn gezin, studie en baan, begon het toch weer te kriebelen. Daarom nu het album Weerom.

Weerom heeft voor Jan Henk De Groot meerdere betekenissen. Het woord betekent letterlijk 'teruggaan naar'. Maar het ligt breder volgens De Groot. "Teruggaan naar de muziek en, nu ik ouder ben, teruggaan naar wie ik ben en doen wat ik nu wil. Ook teruggaan naar herinneringen van mijn jeugd en verhalen die ik gehoord heb." Dit is de voedingsbodem voor de liedjes die hij voor dit album heeft geschreven. Hij noemt zichzelf ook een verhalenverteller en neemt de mensen mee in de sfeer van het lied.

Tijdens het instore-optreden in Plato brengt hij enkele liedjes van het nieuwe album ter gehore, waaronder het ingetogen 't Leste Laid en Terug Noar De Stamtoavel. Dit laatste nummer beschrijft zijn herinneringen aan zijn grootouders, die altijd naar het Radio Noord-programma De Stamtoavel luisterden.

Ook de andere liedjes worden kort ingeleid. Jan Henk De Groot is een aanwinst voor de opkomende generatie in het Gronings zingende singer-songwriters, zeker als je goed luistert en de moeite neemt het Gronings te verstaan.

Gelukkig probeert De Groot niet te lollig met het publiek te zijn. Dit is een trucje wat je soms ziet bij Groningse zangers. De Groot komt over als een muzikant die door middel van een gedrevenheid zijn liedjes ten gehore brengt en knap bij zichzelf blijft. Hij laat zich begeleiden door zijn band.

Het is overigens niet de bedoeling dat hij nu alleen nog maar in het Gronings gaat schrijven en zingen. “Dit is wat ik nu wil doen,” vertelt de zanger. Hij heeft nog tal van ideeën. Zo is hij van plan om iets met een hiphop-producer te doen. 3voor12 groningen is benieuwd!