#ESNS13: Dope D.O.D. beukt de avond ten einde

Groningers laten zien wat ze waard zijn

Tekst en foto's: André Eggens ,

2012 was een bijzonder druk jaar voor Dope D.O.D. Een nieuwe release met Sean Price, druk aan het werk aan een nieuw album, veelvuldig touren in bijvoorbeeld Amerika, Rusland en Frankrijk en dan winnen ze ook nog een EBBA Award. Die kregen ze dan wel pas in 2013, maar dat ze hem zouden krijgen was al veel langer bekend. Niet bepaald slecht voor een hiphop act uit Nederland.

GEZIEN
Dope D.O.D. op Eurosonic, Simplon Main, donderdag om 02.15.

MUZIEK
Dope D.O.D. timmert al een tijdje aan de weg, maar ze zijn echt doorgebroken met het nummer (en dan vooral de clip) What Happened. De miljoenen views op YouTube zorgden er uiteindelijk voor dat ze in Amerika mochten touren met Limp Bizkit en Korn. De “horror” hiphop die ze maken valt niet alleen op door hun uitstraling, maar zeker ook door de muziek. Geen standaard hiphopbeats, maar meer een industriële sound met dubstep invloeden.

PLUS
Zoals altijd is een optreden van Dope D.O.D. lekker heftig. De agressieve beats, raps en dito uitstraling van de rappers passen goed bij elkaar en hierdoor zijn ze live altijd een feestje om te zien. Krakers als Gatekeepers en What Happened gaan er in als koek bij het publiek en af en toe ontstaat er zelfs een moshpit. Ze doen ook nog twee nieuwe nummers en dat klinkt veelbelovend. Van één nummer is Noisia verantwoordelijk voor de productie en dan zit het altijd wel goed. De duistere beats en apocalyptische bassen passen perfect bij Dope D.O.D. en het publiek reageert er goed op.

MIN
Het einde van de show is wat vreemd. Er wordt een geremixte, versnelde versie van What Happened gedraaid, waarbij de rappers wat over het podium lopen en whiskey en wodka aan het publiek uitdelen. Leuk om te doen bij een normaal optreden, maar niet tijdens een korte set op Eurosonic. Een knaller van een laatste nummer was slimmer geweest.

CONCLUSIE
Op het laatste stuk na een puik optreden en de nieuwe nummers smaken naar meer. Als de cd helemaal zo wordt en dan ook nog een uitschieter met vette clip bevat (die weer goed bekeken wordt op YouTube), dan wordt 2013 ook weer een topjaar voor Dope D.O.D.


CIJFER: 7.5