Zita Swoon Group verrast met aanpak

Psychedelische mix van folk, blues en Afrikaans werkt

Tekst: Karst Jaarsma ,

Dit jaar kwam Zita Swoon, in nieuwe bezetting, met het wereldmuziekalbum Wait For Me. Voor de fans van Zita Swoon is het misschien even wennen, maar binnen de wereldmuziek was het een van de betere platen van het jaar. Een lange tournee door Nederland brengt het gezelschap naar Vera.

Twee jaar geleden trok de Belg Stef Kamil Carlens, beter bekend als de voorman van Zita Swoon, naar Burkina Faso om een plaat op te nemen. Daar kwam de zanger in contact met balofonist Mamadou Diabaté Kibié en zangeres Awa Demé. De ontmoeting resulteerde uiteindelijk in het dit jaar verschenen album Wait For Me: een plaat waarop het Belgische rockgeluid van Zita Swoon heerlijk samenvloeit met de Afrikaanse klanken. Tijdens een rondgang door Nederland, om deze plaat te promoten, wordt op 2 november Vera aangedaan.

Onder de naam Zita Swoon Group is het drietal live aangevuld met de andere leden van Zita Swoon en één extra drumster. Bij de opkomst blijft zangeres Awa Demé eerst nog even achterwege. De band opent kalmpjes met een tweetal instrumentale nummers. De muziek heeft het meeste weg van een soundtrack voor een nog te maken Afrikaanse roadmovie.

De band komt echter pas echt tot leven wanneer Awa het podium opwandelt. Al snel wordt het beste nummer van Wait For Me gespeeld. Tijdens Sababu toont de zangeres aan zich qua volume makkelijk te kunnen meten met artiesten als Oumou Sangare en Rokia Traoré. Ook schittert de luid snerpende mondharmonica van Stef Kamil.

Vervolgens stuift het optreden meer en meer door naar een psychedelische invulling van het Afrikaanse genre. Soms wordt er rustig gespeeld om vervolgens met veel geweld weer tot ontploffing te komen. Hoewel het gros van de bezoekers zich afwachtend opstelt, weet Sababu met haar woeste dansjes de sfeer er toch in te brengen.

De Zita Swoon Group laat op voortreffelijke wijze blues, folk en Afrikaanse ritmes samenvloeien. Hoewel het gezelschap aan het begin op gang moet komen, weten de muzikanten naarmate het tempo opgeschroefd wordt steeds meer te boeien. Hopelijk blijft dit project niet beperkt tot een eenmalige opname.