Nick Waterhouse - King of Cool

Zwoele soul met een vleugje rock & roll doet het goed in Vera

Tekst & Foto's: Harold Zijp ,

Er komen de laatste tijd nogal wat interessante bands uit Los Angeles overwaaien naar het hoge Noorden; laatst was daar al Mikal Cronin, binnenkort staat Ty Segall op de stoep in Vera en op donderdagavond was daar Nick Waterhouse met zijn band. En wat voor band!

Nick Waterhouse is begin twintig, maar lijkt zo weggelopen uit een "film noir" uit de jaren '50. Ook zijn band en muziek ademen de sfeer van de opwindende Rhythm & Blues die begin jaren '60 Britse bands weer inspireerde tot wat we nu popmuziek noemen. Naast de man zelf, op gitaar en zang, zijn er twee ultracoole zangeressen die de achtergrondzang en af en toe de leadzang voor hun rekening nemen. Daarachter staan een gedegen bassist, drummer, toetsenist en blazer. Alle ingediënten voor een geslaagde mix van rock & roll, soul en blues; ook wel Rhythm & Blues genoemd.

De carriere van Waterhouse, die ook optrekt met mensen als Ty Segall, Mikal Kronin en de jongens van de Allah-Lah's - binnenkort ook in dit theater - gaat voorspoedig. Begin dit jaar verscheen zijn plaat Time's All Gone, die erg goed is ontvangen. Met zijn band heeft hij al diverse tours achter de rug. Afgaande op de enthousiaste reacties van de behoorlijk gevulde grote zaal van Vera mag hij hier ook op herhaling komen. De enige kritische noot die gekraakt zou kunnen worden is dat het hele concert alles erg cool and laid-back blijft. Een portie opwinding zou het allemaal naar een nog hoger plan kunnen tillen.