Bevrijdingsfestival Groningen: koud maar succesvol

Een kleine impressie in woord en beeld

Tekst: Douwe Numan Foto's: André Eggens ,

Kon je aan het begin van de middag nog uit de wind in de zon zonder jas naar muziek luisteren, naarmate de dag vorderde werd die kans steeds kleiner. Regen is ons gelukkig bespaard gebleven, maar het was bepaald niet behaaglijk. Dat mocht de pret niet drukken. We hadden het minst slechte weer van bevrijdingsfestival Nederland en meer dan 100.000 mensen vierden de vrijheid in het Stadspark in Groningen; een recordaantal.

Festivalbezoekend Groningen moest even op gang komen maar vanaf een uur of één stroomde het aan een stuk door. Van de Kids Area tot Urban Stage en van Local heroes tot het Plein van de Vrijheid; ieder podium en plein kon op ruime aandacht rekenen. Zowel de grote acts als de kleinere werden goed bezocht. Ben Howard kon er wegens ziekte helaas niet bij zijn. Een teleurstelling voor velen, maar vervanger Will and the People viel met zijn reggae en ska muziek ook goed in de smaak.

Eén van de grootste trekkers was natuurlijk The Kyteman Orchestra, die met zo’n veertig man, een mix van rappers, blazers, strijkers, toetsen, percussie en koor, op het podium stonden te vernikkelen van de kou. Kyteman maakt met zijn orchestra klassieke instrumenten weer cool en het optreden was fenomenaal. Nadeel van zo’n groot gezelschap is dat er nogal wat stemmen en instrumenten moeten overkomen op het publiek. Vanwege de harde wind viel er voor veel mensen op het terrein nogal wat geluid weg. Desalniettemin was het voor de aanwezigen een zeer geslaagd optreden.

Het Local Heroes podium werd ook goed bezocht. Town of Saints stond met zijn vrolijke up-tempo folk lekker in het zonnetje te spelen. Met acht man op het podium maakten ze een aanstekelijk en compleet geluid dat de eerste mensen voorzichtig aan het dansen kreeg. Audio Adam trad tegelijkertijd op met ambassadeur van de Vrijheid Alain Clark. Hierdoor werd dit optreden niet erg massaal bezocht, maar de band gaf een strak optreden en wist het aanwezige publiek prima mee te nemen in zijn enthousiasme. Ook andere acts als Eisenhower, Elle Alpha, Wolvon en Drum ’n Bassie trokken veel bekijks. Sommige local heroes lijken inmiddels een vaste schare fans op te bouwen.

Op Main Stage klaagden de getatoeëerde mannen van rockband Dry the River over de kou. Zij begonnen dan ook vrij rustig aan hun optreden, maar eindigden overtuigend. dEUS gaf een relatief veilig optreden. Hun oudere nummers waren voor veel bezoekers een feest der herkenning. Er kwamen dan veel mensen op dit optreden af, dat was ook het geval bij Band of Skulls en bij Gers Pardoel die op het Urban Stage speelde.  Skip&Die die tegelijk met Gers Pardoel geprogrammeerd stond, trok ook veel bezoekers. Wellicht dat dit ook ermee te maken had, dat het Urban Stage helemaal vol stond. In ieder geval wisten veel mensen hun weg naar het Plein van de Vrijheid te vinden, waar onder leiding van de enthousiasmerende en verleidelijke Cata Pirata een mooi feestje werd gebouwd. Op Main Stage werd uiteindelijk door the Rapture het bevrijdingsfestival afgesloten. Voor het bevrijdingsfestival zat het erop, maar voor the Rapture nog niet. Zij draaiden nog een paar uurtjes een dj set in Vera.

Helaas geen 25 graden en zon dit jaar, maar wel weer een mooi feest met een goede programmering. De vrijheid in Groningen is weer met stijl gevierd. Bijgaand nog een paar foto’s als sfeerimpressie van de dag.