Gideon 2012 - De laatste dag Gideon 2012 - De laatste dag

Genoeg te beleven, maar waar is het publiek?

, Tekst: Johanz Westerman en Niels Cornelis Meijer Foto's: André Eggens, Harold Zijp en Niels Cornelis Meijer

Gideon 2012 - De laatste dag

Genoeg te beleven, maar waar is het publiek?

Tekst: Johanz Westerman en Niels Cornelis Meijer Foto's: André Eggens, Harold Zijp en Niels Cornelis Meijer ,

De zondag was het toch wel echt rustig op het Gideon terrein. Daarbij was het ook erg koud. Net zo koud als vorig jaar op eerste kerstdag of in 1976 op dezelfde dag. Geen goede dag voor een buitenfeestje, maar ook onder de afdakjes en in de doorgaans door elkaar verwarmde tenten is het vrij leeg.

Goa stage

Goa stage

Bij het Goa podium hebben ze daar geen last van. Rondom hangen flinke speakers naar beneden gericht om de dansvloer, waar een imposante geluidsdruk ontstaat. Dit terwijl je een paar meter omheen relatief weinig meer hoort. De psy-trance gaat oneindig door en Shiva neemt nog een zucht van zijn Chillum.

De storm, bij BreakFast

De storm, bij BreakFast

Breakfast had wellicht de grootste naam geprogrammeerd met Black Sun Empire. Nederlandse drum ‘n bass en dubstep trots die met een mannetje of veertig aan enthousiaste bezoekers nog de drukst bezochte act van de zondagavond leek te zijn. Was ook een leuke plek zo, beduidend beter dan het schamele dans/hiphoppodium om de hoek, waar Ramon (Klunder), een uit Duitsland afkomstige student aan de Academie voor Popcultuur, nog wist af te sluiten met een leuke live set voor een paar vrienden.

Ergens wordt Trash gepunkt alsof het nog 1978 is. Het bestaat nog! Een paar bezopen speedfreaks lopen hondsdol te stuiteren voor het podium, terwijl een aantal heavy rock jongens zonder problemen nog stevig op hun benen kunnen staan ondanks de drank. Ze lijken de mensen van de band persoonlijk te kennen.

Een paar meter verderop is dan zomaar een tropisch reggae paradijsje. In de bosjes, maar wel heel erg nadrukkelijk zonder tropen vanavond. Maar bij kunstenaar Mathieu en zijn Journeymen Soundsystem kun je altijd even heel relaxed landen in zijn ‘hutten’ en voelt het toch als een (mentaal) opwarm plekje.

Gideon, zondag

Gideon, zondag

Bij het weggaan stond Capitan Tifus er nog een feestje van te maken op het hoofdpodium. Maar vóór het podium stond slechts een handjevol belangstellenden. Het was voorbij. Het was koud. Ondanks de verbeteringen, zoals met name de samenwerking met Kopjek op die prachtige locatie onder het viaduct, een prima drum’n bass/dubstep podium, en een over het geheel gegroeide belevingsfactor door betere verdeling van de podia en nu zelfs ook een eigen app, was het rustiger dan je mocht hopen. Dat was eigenlijk het hele festival het geval. 

Het weer zal hier zeker parten bij hebben gespeeld, maar ook het ongelukkige samenvallen met de succesvolle Nacht van Kunst en Wetenschap met gratis grote locale acts als Noisia en Kraantje Pappie. Wellicht had Gideon ook wel een paar headliners kunnen gebruiken. 

Niels Cornelis Meijer: “Het Gideon weekend was weer drie dagen doorbijten (work hard en party harder). Het was echter weer helemaal de moeite waard. De aankleding, de mensen, de sfeer... Echt te gek en helemaal uniek voor Nederland. Gideon is namelijk een leuke combinatie van underground en toegankelijk. Daarmee is het in mijn optiek meer dan een muziekfestival. Het is ook een gemoedelijke culturele ontmoetingsplek. Deze foto van m'n vriendin, hier rechts is een leuke metafoor. Normaal is ze namelijk hartstikke bang voor honden. Jammergenoeg kwamen we er een dag later pas achter dat ze allergisch is voor vlooienbeten...

Hoogtepunten waren wat mij betreft Gronings raptalent Mulu, hotdogs, Grolsch bier, BreakFast podium en de locatie van KopjeK ‘Het Geheime Buitenfeest’ onder een viaduct. Met BreakFast en KopjeK heeft de Gideon organisatie bovendien nog twee 'scenes' aan de al rijke culturele diversiteit toegevoegd. Ik ben nu even stuk maar hoop dat ik volgend jaar weer kan. Ook dan ga ik er weer vol gas tegenaan.”

Zie voor meer info over KopjeK het artikel van Marion Bruinenberg. Deze is te vinden via de banner met het masker. Verder komen we binnenkort met een videoreportage van de Gideon vrijdag. Blijf daarvoor onze site in de gaten houden of volg 3voor12 Groningen op Facebook.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen