ESNS12: Experimenterend DVA bakt vreemde psychedelische brouwsels ESNS12: Experimenterend DVA bakt vreemde psychedelische brouwsels

Een middenweg is er niet voor Tsjechisch duo

, Richard Hoekstra

ESNS12: Experimenterend DVA bakt vreemde psychedelische brouwsels

Een middenweg is er niet voor Tsjechisch duo

Richard Hoekstra ,

Het Tsjechische DVA is een ietwat lastig in te delen duo. Broer en zus Jan en Bára Kratochvil hebben al een aantal albums achter hun naam staan waar volop geëxperimenteerd wordt met geluiden, terugkerende loops en verzonnen taal.

CONCERT
DVA, Eurosonic, Grand Theatre, 13 januari 2012

MUZIEK
Is het psychedelische noise of obscure dance muziek? Zelf omschrijven Jan en Bára Kratochvil hun muziek als pop van niet bestaande radio’s. Ook begeleiden ze theatervoorstellingen en voorzien ze korte films van soundtracks. Tijdens dit optreden worden op het doek achter het duo beelden gemaakt en gemixt door hun zus Markéta Kratochvil. Zij heeft een zichtbare plaats gekregen op het podium zodat ook haar verrichtingen direct te volgen zijn.  Wat moet je hier nou van verwachten als festivalganger?

PLUS
Elk nummer wordt ingeleid door het inspelen van de loops die vervolgens verweven worden. Het levert grappige intro’s op waarbij Bára de ene keer oerkreten uitslaat en de andere keer op een kinderpiano een riedeltje inspeelt of broer Jan met zuchten en blazen een ander loop vult. Ondertussen speelt Jan ook nog gitaar en zingt Bára de nummers in haar DVA taal. Het is verbazend om te zien dat twee mensen in dergelijke korte tijd een enorme geluidsmuur kunnen optrekken, waarbij de specie bijna tussen de stenen wordt weggeblazen. Voeg daarbij de bijna spastische danspasjes van Bára en de psychedelische beelden op het scherm en je krijgt een surrealistisch geheel.

MIN
Door de eigen taal, alle rare effecten, toevoegingen en de meest bizarre verdraaiingen is het niet bepaald eenvoudige muziek dat over de mensen wordt uitgestort. Een aantal haakt dan ook meteen af. Misschien had enige uitleg geholpen om zaken wat duidelijker te maken. Het ene moment staat Bára stoïcijns te zingen om vervolgens plotseling in een wild spastische dans uit te barsten en daarna haar stoïcijnse masker weer op te zetten. Waarom? Wat wil je vertellen?

CONCLUSIE
Het is bijzonder wat de familie Kratochvil neerzet en een eenduidige vakje is er dan ook niet waar je hun muziek in kunt stoppen. Misschien is hun eigen omschrijving dan nog wel het beste: Pop van niet bestaande radio’s. Of het is muziek waar je van houdt omdat het spannend, vreemd en onvoorspelbaar is. Of je rent gillend de zaal uit omdat je het gewoon niet trekt.

CIJFER

7

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen