Instore optredens van Audio Adam en Tangarine tijdens Record Store Day

Live-muziek omringd door albumhoezen

Tekst: Saskia Evers Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Tijdens Record Store Day op 21 april is het een drukte van belang in de verschillende muziekwinkels. Niet alleen zijn veel muziekliefhebbers op zoek naar die ene speciale vinyl-uitgave die alleen tijdens Record Store Day verkrijgbaar is, maar ook muzikanten hebben het er bijzonder druk mee. In zowel Plato, Elpee als De Jongens van Hemmes zijn verscheidene instore optredens van bijvoorbeeld Audio Adam, Blood Red Shoes, Tangarine, Wooden Saints, Tamar Lewis en Awkward I. Hierbij een kleine greep uit het grote aanbod.

Terwijl menig Plato-bezoeker - op zoek naar die ene mooie aankoop - op zijn gemak door de verschillende cd's en lp's flipt, staat er tussen al die bakken met cd's een viertal jongemannen hun spullen op te bouwen. Het betreft in dit geval de mannen van Audio Adam die vandaag onder andere Groningen aan doen voor de instore optredens. Terwijl een enkeling rustig door zoekt naar de gewilde aanvulling op zijn muziekverzameling, vult Plato zich met steeds meer nieuwsgierige toeschouwers die zich afvragen wat die mannen met instrumenten precies van plan zijn.

Dit plan van Audio Adam blijkt een verrassende akoestische set te zijn die veel nummers in een ander daglicht zet. De heren vertellen dat dit niet hun gebruikelijke manier van spelen is en dat ze hierin nog een weg proberen te zoeken. Af en toe volgt een overleggende blik en een veelbetekenende lach als iets verrassend goed lukt. De mannen hebben er overduidelijk wel plezier in. De set is door het akoestische aspect gevoeliger en intiemer dan anders, maar blijkt een uiterst geslaagde uitvoering van het repertoire. Een grappig feitje is wel dat het debuutalbum van de band pas in het najaar uitkomt, waardoor er tijdens Record Store Day 2012 geen mogelijkheid bestaat om een album van de band aan te schaffen.

De liefhebber kan dat wel doen bij Tangarine, het singer-songwriterduo dat later op de middag de ruimte tussen de cd-bakken in Plato opvult. Ook nu stopt het aanwezige winkelpubliek massaal met het speuren naar albums om zich rondom de muzikale tweeling te scharen. De gebroeders Brinks spelen wel vaker in kleinere settingen en lijken zich als een vis in het water te voelen. De mannen spelen gevoelige, lieve luisterliedjes en krijgen daarmee Plato op één klein muisje na volledig stil. Zoals gebruikelijk vullen de stemmen van de broers elkaar bijna strelend aan. De mondharmonica is ook een plezierige toevoeging. Het tweetal laat het publiek echter niet alleen genieten van de muzikale klanken. Dankzij een gezonde dosis aan droge humor hebben ze ook de lachers op hun hand.

Door alle optredens is het tijdens Record Store Day wel lastig om te snuffelen naar een cd. De muzikanten nemen de ruimte voor een groot deel van de schappen in beslag. Daarnaast is er tijdens de optredens dankzij alle toeschouwers nauwelijks ruimte om te zoeken. Desondanks zijn de live-optredens te midden van alle albumhoezen wel een geslaagde ode aan de platenzaak.