Kerst is weer achter de rug. De kater van Nieuwjaar begint alweer af te zakken en de lijst van goede voornemens staat (nog). 2024 is in volle gang. Toch zijn de feestdagen nog niet helemaal voorbij... Haal die eierballen uit het vet! Trek die afgetrapte sneakers maar weer tevoorschijn want: Eurosonic Noorderslag 2024 staat in de startblokken. Vorig jaar konden we weer genieten van een ouderwets druk programma. Al miezerde het de hele week, niets kon de pret drukken. Corona? Wat is dat ook alweer? Een van onze artikelen tijdens de pandemie luidde: De voordelen van een digitaal ESNS. Voordelen van een digitaal ESNS? Krijg de vinken! Hop naar buiten! En vechten om die laatste eierbal bij de Hoek!

Noorderslag

Ook dit jaar hebben we gelukkig weer een ouderwetse ESNS. Al is dat enigszins een oxymoron.  ESNS doet op hun manier allerminst aan ouderwets en het festival zou zichzelf niet zijn als ze er niet alles aan deden om met vernieuwende ideeën te komen. Of dat nu in de eigen organisatie is, of in de keuzes van de programmering.

Zo trapt Noorderslag dit jaar een uurtje eerder af. Waar in 2023 de eerste artiesten om 17:00 begonnen, begint het feest dit jaar al om 16:00 met optredens van Jana Mila en ROLROLROL. Dit betekent dat de schuifdeuren van de poort al om 15:00 opengaan voor bezoekers. Als het dus zaterdag buiten wat koud is, dan weet je waar je naartoe moet. Is het dan ook eerder einde verhaal? Nee, gelukkig niet. Om 00:45 speelt YĪN YĪN het slotakkoord in de kleine zaal. Op de website van Eurosonic Noorderslag zijn de timetables voor beide festivals al gepubliceerd. Het puzzelen kan dus al beginnen.

Een kleiner Eurosonic?!

Inderdaad. ESNS heeft ervoor gekozen om het programma in te dunnen dit jaar. Er zijn iets minder locaties en er staan ook minder artiesten op het blokkenschema in vergelijking met voorgaande jaren. Genoeg redenen om dat te verklaren: Post-COVID, inflatie, hoge kosten, kleinere programma’s, minder locaties… het is een trend die niemand ontgaan zal zijn. Het feit is dat alles wat je nodig hebt om een groot festival te organiseren, minstens een derde duurder is geworden. Maar volgens ESNS zelf is dit niet de reden voor het kleinere programma dit jaar. Ze stellen dat ze juist meer aanmeldingen van artiesten hebben gekregen dan ooit. 

"De keuze voor een kleiner programma komt voort uit de wens om elke artiest beter te kunnen belichten. Zo is er meer ruimte voor opnamesessies en krijgen de artiesten meer kans om zichzelf in de kijker te kunnen spelen", aldus ESNS. Eurosonic Air is ook gewoon weer van de partij. Dus voor alle ticketloze lezers: jullie kunnen voor nop op de grote markt springen bij Joost, The Vices en KARSU. Oh en goed om te weten: het focusland van 2024 is Polen. Oefen dus alvast een beetje met mówiąc po polsku door te luisteren naar acts als Klawo, Moonstone en Franek Warzywa & Młody Budda.

NOORD

Dan voor de liefhebber van talent uit de regio. Vorig jaar stond het pand van VRIJDAG aan de Sint Jansstraat in het teken van het culturele noorden: NOORD in VRIJDAG. Samen met muzikanten, beleidsmakers, festivals en pop-organisaties uit Noord-Nederland organiseerde ESNS een programma vol met panels en talks over muziekbeleid, (internationale) talentontwikkeling en het ondersteunen van makers speciaal gericht op Groningen, Drenthe en Friesland. Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar het pand aan de Sint Jansstraat is op dit moment omringd door bouwhekken, want het gaat plat. Betekent dit geen speciale spotlight voor Noord-Nederland?

Nee. Speciaal hiervoor is er een nieuw initiatief tot leven geroepen. NOORD is eigenlijk alles wat al gebeurt in de noorderlijke popcultuur, maar dan gebundeld. Met een flinke landelijke subsidie erachter om de boel hier in het noorden wat aan te jagen. Eerdere initiatieven zoals Hit the North en UpNorth zullen voortaan ook onder NOORD vallen. Tijdens ESNS zal NOORD haar thuishaven hebben in The Social Hub aan het Boterdiep. Benieuwd naar Noordelijk talent? Kom langs bij The Social Hub. Geniet van acts van UpNorth, Hit the North en hun alumni. Onder andere zijn er te zien: Cashmyra, Steeby, Dylamic en Marit Nygård. En goed nieuws: het programma is gratis! Voor Noordelijke makers is er ook een gratis toegankelijk conferentieprogramma, met op donderdag onder andere de NOORD Artist Meetup en de NOORD Makersdate. Tijdens Popgala Noord, dat dinsdag 16 januari plaatsvind in het Grand Theatre, zal NOORD officieel worden gepresenteerd.

ESNS x Kunstpunt Groningen

Wat vorig jaar ook goed in de smaak viel, was de samenwerking met Kunstpunt Groningen. Als je dan toch door de stad aan het slenteren bent van locatie naar locatie kun je je laten verrassen door twee tijdelijke kunstwerken in het centrum van Groningen. Deze ontmoeting tussen kunst en muziek laat je kennismaken met lokaal en nationaal beeldend kunsttalent. Michiel Teeuw presenteert de performance Rocks, Resting en er wordt een serie grafische posters van Montessori (vak)lyceum studenten getoond. De kunstwerken worden geplaatst in de context van ESNS ART, een samenwerking tussen Kunstpunt en ESNS, en zullen van 18 tot en met 20 januari te zien zijn in de binnenstad van Groningen.

De Mojo-boot gemist

Speciaal voor alle professionals die vol smart uitkeken naar de avonden op de Mojo Boot willen we graag een klein momentje stilte. Helaas zullen er dit jaar geen slaapboten zijn tijdens ESNS. Ieder jaar liggen er allemaal schepen bij de Suikerunie voor gasten en artiesten. Maar hier wordt tegenwoordig veel gebouwd en ontwikkeld. Omdat er een nieuwe brug is aangelegd voor het werkverkeer kunnen de boten er niet meer komen. Dus geen bootfeestjes dit jaar. Ach, in de stad is er ook genoeg te beleven. Blijf dus vooral nog even hangen!

Voor alle informatie rondom het festival, aka line-ups, timetables en locaties, is de site van ESNS wederom de beste plek om te raadplegen. Wij hebben er in ieder geval zin in! Net als voorgaande jaren is er naast het officiële programma ook weer een enorm aanbod aan randactiviteiten, dus check ook even ons andere item daarover. En tot bij de Hoek!