Ja, Travis Scott en Kendrick Lamar zijn de allergrootste headliners denkbaar voor de eerste editie van Rolling Loud. Maar daaronder bungelen nog een hele hoop interessante namen op het festival in en rond Rotterdam Ahoy. Dit zijn onze veertien tips voor Rolling Loud 2023.

JID

Al op de eerste track springt-ie in drie minuten op drie beats, hij brengt z’n superheldere flow vol vernuftige wordplay en de producties van Thundercat, KAYTRANADA en James Blake zijn superspannend en eigen. Met The Forever Story streeft JID voorbij zijn leermeester J. Cole. Eén van de meest ambitieuze platen van 2022, en z’n eerste sinds-ie de vorige keer Nederlands grootste hiphopfestival aandeed. Toen zagen we al: ook live maakt JID het meer dan waar.

Ayra Starr

Slechts één song had de 21-jarige Ayra Starr uit Nigeria nodig om zich in de kijker te spelen: debuutsingle ‘Rush’ ontplofte wereldwijd via TikTok en tikt ondertussen de 190 miljoen streams aan op Spotify. Op debuutalbum 19 & Dangerous hoor je Ayra Starr in de volle breedte: zwoele r&b en de ontspannen afropop waarvan haar thuisland hofleverancier is.

Jiri11

‘Ligt het aan mij?’, opende Jiri11 Icarus, het zelfreflectieve debuutalbum waarop de rapper uit Venlo diep groef, z’n demonen naar het licht duwde in scherpe hiphoptunes maar zichzelf ook verloor in catchy 2-step (‘Timer’) en trapbangers (‘Penthouse Party’). Ja, op één van de allerbeste Nederlandse platen van 2022 zagen we opeens een heel andere kant van Jiri Taihuttu, de voormalige kartrekker van buitenbeentjes-collectief ANBU. Razend benieuwd hoe hij deze plaat live brengt.

Central Cee

Toen-ie vorig jaar WOO HAH! aandeed met z’n PinkPantheress x drill-crossover-hit ‘Obsessed With You’, voelde fresh face Central Cee al als één van de nieuwe sterren van de hiphopwereld. Sindsdien is de Britse rapper nog harder gaan vliegen, door ‘LET GO’ en natuurlijk voorál door ‘DOJA’, met z’n Gwen Stefani-sample. Wedden dat die mega virale opening line straks door iedere keel in Ahoy wordt meegebruld?

Aitch

'Rain', 'Taste', 'Baby', hij heeft ondertussen heel wat hits op z’n naam staan. Ja, er is veel gebeurd met Aitch, een lad uit Manchester met babyface die in 2018 opblies met freestyle ‘Straight Rhymez' en later opeens bij Rotjoch in de studio opdook. Daar liet-ie met een cheeky flow al zien live super helder te rappen, in de Melkweg bleek dit jaar ook dat-ie ook op het podium die energie 100% levert.

Latto

Ze wees het platenlabel af dat ze kreeg na reality TV-serie The Rap Game te winnen… om een paar jaar later alsnog een hit te scoren met ‘Bitch From Da Souf’. Met de zorgeloze poprap-tune ‘Big Energy’ had Latto uit Georgia al een gigantische hit te pakken en Lizzo neemt d’r mee op sleeptouw voor de volgende ronde van haar succesvolle The Special Tour. Niet gek, want Latto heeft een lekker sassy flow, een poppy sound en is ook niet vies van een likje r&b.

Lusho

Genoeg veelbelovende nieuwe namen op de talent stage, maar naar wie wij het meest uitkijken? Dat is Lusho, een beloftevolle jonge hond uit Amsterdam-Zuid wiens straatrap-debuutsingle ‘Zo Boos?’ begon te vliegen via TikTok. Hitje ‘New Balance’ waarborgt een boze southern flow, op ‘Bankoe Bitches’ rapt-ie over een jersey club-beat van $hirak.

Rema

Terwijl de Nigeriaanse superster Burna Boy hetzelfde weekend als headliner aantreedt op Down The Rabbit Hole, krijgt zijn landgenoot Rema een al bijna even mooie spot op Rolling Loud: ná headliner Kendrick Lamar staat-ie op het op-een-na grootste podium. Hij ging keihard wereldwijd viraal met de hit ‘Calm Down’, zijn frisse, ongecompliceerde take op afropop.

Siggy & D1ns

Rap-duo Siggy & D1ns uit Zandvoort verscheen een jaar geleden op de radar dankzij hun hit ‘Rondjes’, die al op TikTok los ging voor de single goed en wel op Spotify stond. Inmiddels getekend bij Top Notch met de EP Soldatenwerk, een bijna onvoorstelbaar solide project dat soms gevoelig, soms boos en soms ronduit feest klinkt. Nieuwe single ‘Ribéry’ doet wel denken aan Rotterdams trots Kevin, en da’s bepaald geen belediging. Live maken ze het ook meer dan waar, zagen we al op Noorderslag.

Bktherula

Zou Bktherula met een akoestische gitaar opduiken op Rolling Loud? Vast niet, maar opmerkelijk is de akoestische EP die ze eerder deze maand uitbracht wel. Het brengt namelijk een hele andere kant naar boven in de rapper die juist bekend staat om zangerige, chaotische bars waarmee ze niet zelden voor de tel uit rent. Of dat nou op Jersey Club-beats is, op ontspannen trap of naast Rico Nasty.

Nnelg

Nnelg is niet jong meer. In 2020 toonde hij zich zielsverwant van de veel oudere Winne, toen ze samen So So Lobi 2 maakten. En begin dit jaar volgde het album Ik Zie Je van de vroegwijze rapper uit Amsterdam. Daarmee koerst hij steeds vaker op soepele, sexy afropop. Live speelde hij de plaat nog zelden, we zijn benieuwd hoe-ie dat gaat doen.

JELEEL

Spierbundel. Stuntman. De Andrew WK van de rage-rap, zei Anthony Fantano al eens. JELEEL is een positieve brok energie. Die neemt hij mee naar zijn muziek, maar meer nog naar het podium: hij doet maar al te graag sensationele backflips, salto’s en andere stunts. Belooft hét optreden te worden waar je achteraf al je vrienden over gaat vertellen.

Lil Uzi Vert

Wáárschijnlijk komt het nieuwe album van Travis Scott, Utopia, nét effe te laat voor Rolling Loud Rotterdam, maar we worden wel als allereerste getrakteerd op de nieuwe van Lil Uzi Vert, Pink Tape. Voorproefje ‘Just Wanna Rock’ is alvast een banger van epische jewelste, maar de doorgewinterde Nederlandse hiphop-fan zal zijn hart vasthouden: hun vorige twee grote Nederlandse festivalshows (WOO HAH 2017 en 2019) cancelde Lil Uzi Vert. Zou hen nu dan eindelijk komen?

ADF Family

Al in 2014 rapte Ronnie Flex over ADF (‘alleen du fam’), zijn broertje nam de naam ADF Samski aan en verzamelde een coole kliek van jonge honden om zich heen, en nu slaan de jongens de handen ineen voor een portie hartverwarmende broederliefde. Dit wordt hun allereerste gezamenlijke festivalshow, zou dat betekenen dat er ook gezamenlijke muziek aankomt? We kunnen niet wachten, want de pop-Ronnie van de afgelopen paar jaar is niet slecht, maar we houden minstens zoveel van Flonti Stacks.