14 februari, Valentijnsdag. Het is een dag waarop veel mensen uit eten gaan met hun partner, bloemen sturen naar hun nieuwe vlam, of (al dan niet stilletjes) protesteren tegen de kapitalistische feestdag. Wat je ook had kunnen doen, was komen rocken in Warhol, waar twee Groningse metalbands lieten zien wat ze waard waren: Jini en BAAS, die toevallig allebei in 2023 nieuwe muziek uitbrachten.

Jini

Ze zullen elkaar wel gevonden hebben in het underground metalcircuit, de beide bands, want er hangt vriendschap in de lucht. De zanger van Jini heeft een BAAS-shirt aan en in het publiek rocken bandleden van BAAS alvast een outfit van Jini. Ze staan op een rijtje aan de bar met een biertje in de hand richting het podium gedraaid, als een stel trotse ouders, als Jini begint te spelen.

De oplettende lezer kent Jini als een metal-fusieband uit Groningen met bandleden met verschillende achtergronden in de metal-scene. De vocalen zijn helder en melodieus als die van Placebo, de bas is smooth en jazzy, zoals op Dookie van Green Day, en op de lead gitaar wordt geshred alsof het Metallica is. Het is een eclectisch geheel waar het publiek even aan moet wennen: wat moeten we doen, headbangen of dansen? Aan het begin van de set komt men vooral in het midden uit: braaf mee knikken op de beat.

Het publiek blijft ver van het podium vandaan (voor zover dat mogelijk is in het kleine nachtcafé) en de vocalist van Jini maakt daar gretig gebruik van door de vloer te claimen als een verlengstuk van de bühne. Niet om contact te maken met het publiek, dat keert hij zich juist de rug toe. Nee, het gaat juist om contact met de band onderling, dat wordt steeds duidelijker naarmate de vijf mannen steeds meer op hun gemak raken. Er wordt oogcontact met elkaar uitgewisseld, naar elkaar gelachen en op een gegeven moment slaan de bassist en de gitarist even elkaars instrument aan. Het plezier straalt er vanaf, en dat is prachtig om naar te kijken.

BAAS

Als BAAS het podium betreedt is het even niet zo gezellig meer: het is juist duister, alle lichten gaan uit en spannend intro wordt afgespeeld. Alle ogen zijn recht naar voren gericht als de drummer inzet en de vocalist begint te schreeuwen. Pure focus en een energieniveau dat zo hoog is dat het lijkt alsof de bliksem inslaat in Warhol.

We beschreven BAAS eerder al eens als boze mannen-muziek, en op de plaat is dat het ook zeker, maar live zit er een veel diepere dimensie in. Een romantische dimensie, met de bas die wederom heel smooth klinkt en een vocalist die af en toe zwoel in de microfoon praat-zingt waardoor het even lijkt alsof er niemand anders in de ruimte is. Op TikTok is 'Baddiecore' nu een enorme rage, en BAAS heeft de memo ontvangen. Met hier en daar een knipoog naar de klassiekers, klinkt het viertal hier in Warhol fris, jong en - jawel - sexy.

Het duurt niet lang voordat het publiek opgewarmd is. Een groepje mensen vooraan staat synchroon te headbangen en er wordt luid gejoeld van alle kanten. Het publiek geeft energie en de band trekt terug, speelt een ballad, laat ons werken voor de climax waar we zo naar verlangen. In de laatste paar nummers van de set ontstaat een spanningsboog die zo strak staat dat de lucht knettert, en wanneer alles samenkomt in RAGE, voelt dat euforisch.

BAAS nog eens zien? Op zaterdag 17 februari spelen ze op de Metal Battle in Café de Walrus.

Jini’s debuutalbum ‘Animate’ is nu te beluisteren via Spotify.