De derde editie van ontwikkelingstraject GRONDSLAG is alweer een tijd onderweg. De acht deelnemende acts hebben tot en met deze dag drie bijeenkomsten gehad. Het thema van vandaag was ‘optreden’. Hoe passend is het dan om de dag af te sluiten met een mooie showcase. Alle deelnemers gaan kort optreden in de bovenzaal van Simplon, zoals dat ook werd gedaan tijdens de tweede editie vorig jaar. De balans sloeg toen over het algemeen positief uit, de meeste acts wisten indruk te maken. Zal het deze keer ook weer raak zijn?

Variatie en onwennigheid

Vanavond zullen we optredens gaan zien van Calidus, tays, Laurie Ann, De Koots, Daví, Redson, Bad Luck Baby en Leuk Gevonden. Alles moet heel snel. Elke act krijgt tien minuten de tijd om iets neer te zetten op het podium en dan is het alweer klaar. We meenden ons te herinneren dat de acts vorig jaar vijf minuten extra tijd kregen. Je zou er wat stress van kunnen krijgen, maar gelukkig beginnen we de avond even rustig. 

Calidus treedt aan, maar is vanavond niet volledig. Vanwege ziekte is Calidus nu even een bescheiden akoestisch duo in plaats van een pure pop/rockband. De eerste twee liedjes zijn niet onaangenaam. De zaal is stil. Uitgekleed klinkt Calidus zeker niet slecht. Bij het derde nummer is er wat meer pit, en wordt de Saybia- en Coldplay-bombast van de band wat meer ervaren. En gek genoeg maakt juist dit nummer net wat minder indruk. Misschien ligt de kracht bij nummers die relatief klein blijven? 

De heren van Calidus hebben het podium nog niet eens verlaten als de volgende act alweer begint, hiphopartiest tays. Wat we van hem krijgen is een zeer gevarieerde set, want tays is niet in benauwde hokjes te stoppen. Het begint met harde beats, maar het tweede nummer is alweer een stuk meer smooth. Zijn lyrics zijn eerlijk en hij lijkt op het podium zeer in zijn element. Bij het derde nummer - Baanbrekend - krijgen we een uitnodiging om mee te zingen. Nice, het werkt, ook al is het woord ‘baanbrekend’ in de toon van dit nummer best wel lastig om mee te zingen. Het lukt tays nog een vierde en vijfde track in de tien minuten te rammen. Knap! Het is oprecht jammer dat het daarna al is afgelopen. 

Zangeres Laurie Ann staat al snel klaar op het podium. De aandacht is nog niet direct op haar gericht. De krachtig-lome Massive Attack-achtige beats beginnen en knallen lekker de ruimte in. Dan begint ze te zingen. Het is duidelijk dat er hier nog een weg is af te leggen. De zang klinkt niet geheel zuiver. Ze vraagt dan ook na het eerste nummer of de muziek wat harder kan worden gezet. Het lukt echter niet om het tij te keren in de paar minuten die ze heeft. Ook al worden haar bewegingen wat meer dynamisch gedurende de set en zijn de electro-sounds niet onaantrekkelijk. De gesprekken in de zaal verstommen niet, maar het applaus tijdens en na afloop van het optreden klinkt daarentegen wel weer heel ondersteunend.

Calidus

Laurie Ann

Beatrock en beats

Lange tijd om daar stil bij te staan is er niet. “Wij zijn De Koots. Hallo!”, horen we al snel. We zien een viermansband op het podium. We hebben tot nu toe een redelijk gevarieerde avond, maar het is fijn om nu ook een bandje te gaan zien. De bandleden van De Koots zien er jong uit, maar de muziekstijl kennen we al een tijd. We horen vertrouwde Nederlandstalige beatrock. De tijd lijkt even stil te hebben gestaan. Maar dit is gewoon erg leuk. Ook al is de meerstemmige zang niet echt karaktervol, er is veel plezier op het podium en we gaan er allemaal in mee. De Koots is een heerlijk livebandje om lekker op te dansen. 

De volgende act is Daví. Hij is een producer en multi-instrumentalist. We zouden hem kunnen kennen van zijn samenwerking met rapper Dylamic. Maar hij is nu aan het ontdekken wat hij over kan gaan brengen als solo-artiest. Hij geeft aan dat hij vanavond voor het eerst ook gaat rappen. Hij ziet zichzelf niet als rapper, maar ziet rap wel als een instrument, geeft hij even verderop in de set aan. Het geluid van Daví is een mix van jazz, hiphop en soul. Hij bespeelt ook de saxofoon en naar het einde toe wordt er ook nog gezongen. Het is muzikaal zeer in orde, al lijkt hij uiteraard nog wat zoekende naar een solide houding op het podium als hij aan het rappen is. Je hebt wel voortdurend het idee dat hij een persoonlijk verhaal aan het vertellen is, maar dat hij nog bezig is zijn weg daarin te vinden. We zijn benieuwd, Daví is als solo-act nog in ontwikkeling, maar het voelt al wel als een goed begin. 

Iemand die al wat onversaagder op het podium staat is Redson. Ook hij rapt, maar zijn muziekstijl is wat harder en kent een hoger banger-gehalte. Redson neemt graag zijn publiek mee en staat er met de intentie om veel energie te geven. Een groot deel van het publiek veert echt op bij deze act. En uiteindelijk krijgt Redson ook bij driekwart van het publiek de handjes in de lucht. Muzikaal is het niet bijzonder complex, maar wel erg effectief en gewoon wel lekker. Redson wordt voor de tunes op het podium ondersteund door producer en muzikant CHEF, die ook nog eens bij twee nummers op een gitaar aan het spelen is. Naar het einde toe valt op dat Redson qua stemgeluid nog wat kracht tekort komt, de backing-vocals lijkt hij amper de baas. Maar buiten dat, Redson staat er wel heel duidelijk. Die kun je er prima bij hebben voor een fijn feest in de club.

Daví

De Koots

Redson

Feest

Over een feest gesproken. Het is tijd om naar een bruisende finale te gaan. De rockband Bad Luck Baby is aan de beurt en begint met een heerlijk jaren 90 rocktrack. Je ziet en hoort het meteen, zangeres Cath Harryvan heeft vocaal het nodige in haar mars en is een goede blikvanger. De band om haar heen is sterk en uitermate dynamisch. Er is sprake van een heerlijke groove, en alle nummers worden enthousiast onthaald. Alle bandleden lijken zich volledig te geven. Recent is de eerste single uitgekomen, Addict. Er wordt mee afgesloten en de mensen uit het publiek lijken het te herkennen, het wordt erg gewaardeerd. “Give me more, give me more, give me more,” is een stuk van de tekst. En ja, dat willen we graag een volgende keer zeker. Maar nu is de tijd alweer op.

Snel gaan we door met al de laatste act van de avond, Leuk Gevonden. We horen wederom een flinke dosis hiphop, maar er is in het begin ook een akoestische gitaar op het podium en de Nederpop en de dance-invloeden zijn ook niet ver weg. Het wordt direct een vrolijke boel met dit viertal. Het prettige nummer Buitenpretje bevat wat veel flauwe verkleinwoordjes, maar swingt lekker en is wel direct meezingbaar. Er zijn drie vocalisten, iedereen komt aan de beurt en er zijn goede harmonieën. Jammer is wel dat de stemmen voor de rest weinig onderscheidend zijn en wat specifiek cachet missen. Maar wie maalt er op dit moment om? Er wordt meegeklapt in de bovenzaal. Daví komt meespelen op de sax en bij nieuwe single Batavus Dames Bike komt een rapper met de naam Lauwe Kriek het podium op - we weten wel zeker dat we deze persoon eerder hier tijdens een GRONDSLAG on stage hebben zien knallen, maar dan onder de naam not sure. Het niveau neemt samen met het feestgedruis toe. En met afsluiter Drugsdealer in een UFO komt iedereen behoorlijk van de grond. Conclusie? We denken dat het publiek deze act zeker leuk heeft gevonden.

En de avond zelf was ook erg leuk. GRONDSLAG bewijst ook deze editie dat er veel mooi talent in (en rond) Groningen te vinden is.

Leuk Gevonden