Zaterdagavond vond de eerste editie van The Nifty Lot plaats in EM2. Met 4 acts van Groningse bodem waaronder Shoom, Jelle Mulder, Rommy Gabay en Steeby & the Better Days afgewisseld door de Groningse DJ’s Emerson Mihaly, Thyme Flies en Ingo the Gringo. Het was het een avond bomvol good vibes en een gevoel van ‘nu kan de zomer dan eindelijk beginnen.’

20:30 Shoom

Terwijl op de achtergrond de bass van Paradigm als een pulserende hartslag ons op het suikerunie terrein verwelkomt, voelt het terras van EM2 als een oase van rust. Om 20:00 zorgen klanken van disco vrolijk gemixt door Thyme Flies ervoor dat de mensen die buiten aan een biertje zitten, zich langzaam de schuur van EM2 in bewegen. Hier wordt The Nifty Lot afgetrapt door de mannen van shoom. In de badboy jazz van de vijfkoppige band is er geen ruimte voor labels of duidelijke genres. De muziek lijkt een collage van allerlei invloeden en experimentele probeersels. Deze fusion zorgt ervoor dat hoofden binnen no time meedeinen met de steeds wisselende tempo's en gejoel weerklinkt wanneer de band laat zien dat ze niet uit een bepaald soort hout gesneden zijn. Kijkend naar de band lijkt het alsof elke hand een ander ritme speelt en dit soort voor een onsymmetrisch sympathiek geheel. Dat de mannen van shoom niet bang zijn om genres te mixen blijkt ook wanneer de  rapper Dylamic het podium betreed en met zijn steady flow ervoor zorgt dat de overgang naar de jazzpitt die volgt, niet gek maar alleen maar logisch lijkt.

Na de set van Shoom vult Thyme Flies de dansvloer terwijl het podium wordt omgebouwd voor de volgende band.

21:30 Jelle Mulder

Na ons warm hebben gedanst, zorgt Jelle Mulder weer voor een soepele landing terug bij het hoofdpodium. Met zwoele gitaren en funky riffs laat Jelle Mulder ons zien dat Nederlandstalige muziek juist ook soulvol, groovy en sexy kan zijn. Met een mix van ballads, soul, funk en rap reflecteert Jelle Mulder samen met zijn zevenkoppige band op thema's zoals liefde, vriendschap, angst, seks, dans, dromen en verdriet. Door zich kwetsbaar op te stellen en zelfs een net nieuw geschreven nummer te laten horen, zorgt Jelle Mulder ervoor dat het publiek gecharmeerd en invested blijft. Van je soms stuurloos voelen of twijfels hebben over de liefde naar een liedje over seks, Jelle Mulder zorgt voor een set vol introspectie en warmte.

Ook de volgende DJ; Emerson Mihaly zorgt ervoor dat het publiek na de set van Jelle Mulder warm blijft en het feestje steeds leuker begint te worden. De danspit bij de EM2 bar blijft dan ook gevuld tot het tijd is voor de volgende act op het hoofdpodium.

22:30 Rommy Gabay

De EM2 schuur is zo goed als vol wanneer Rommy Gabay met band het podium betreed. Met haar soulvolle stem bijgestaan door haar band zorgt ze voor een welkome oase van rust. Ook de teksten van Rommy zijn een feest der herkenning met themas zoals liefde en angst omhuld in een deken van hiphop, soul en pop. Als een echte Romeo Gabay zingt ze een liedje over de liefde naar Steeby die met een big smile op het balkon naar haar zit te kijken en elk nummer bijna woordelijk meezingt. En niet alleen Steeby, maar alle bands die vanavond optreden staan vooraan elkaar op te hypen. Voor concurrentie lijkt bijna geen ruimte hier in The Nifty Lot. Het is enkel en alleen love voor elkaar en voor de Groningse scene. Een boodschap die Rommy prachtig weet over te brengen. Er wordt zelfs nog een toegift in de vorm van Raggamuffin van Selah Sue ingezet wanneer de set voorbij is. Zo goed is de vibe in de EM2 schuur vanavond.

Na de laatste set van Emerson Mihaly, die ook een nummer met Rommy Gabay laat horen, is het tijd voor de laatste act van de avond.

23:30 Steeby & the Better Days

Steeby & The Better Days staan voor alles waar The Nifty Lot vanavond ook voor staat: ongedwongen plezier verpakt in catchy grooves. Steeby combineert in zijn teksten de Groningse nuchterheid van zijn geboortestad met filosofische wijsheden. Kracht en kwetsbaarheid wisselen elkaar moeiteloos af en zelfs de technovlinders die vanaf Paradigm inmiddels ook de EM2 schuur hebben gevonden, kunnen hier vrolijk hun laatste kaakschaats sessies beëindigen. Steeby en zijn band zorgen dan ook voor een perfecte afsluiter van deze avond. Een avond vol liefde, mutual support en verbondenheid. 

De eerste editie van The Nifty Lot was dan ook zeker eentje om te onthouden en wanneer Ingo the Gringo klaar gaat staan om de avond nog een flink staart te geven, kunnen we niks anders dan met een big smile het terrein te verlaten.