De klok is weer een uur vooruit, de lente is in zicht. Maar eerst moeten we nog even terugblikken op de afgelopen maand, een wispelturige maand waarin sneeuw en zonnig lenteweer elkaar afwisselden. Die wispelturigheid hoorde je ook terug in de muziek, want moeten we nou gaan dansen in de zon of in de club, of misschien toch op de bank het leven overpeinzen? Dit zijn de (vele) Groningse releases van maart.

The Vices | Unknown Affairs (Album)

Het is nog maar vier jaar geleden dat hun eerste single uitkwam, maar The Vices zijn nu al niet uit het Nederlandse muzieklandschap weg te denken. Hun show in Vera is strak uitverkocht en dat ze weten hoe ze hits moeten maken, bewezen ze vorig jaar al met hun winst bij Het Beste van Groningse Bodem. Hun nieuwe album Unknown Affairs, dat op 17 maart uitkwam, borduurt voort op de EP Strange Again, waarbij ze inspiratie lijken te putten uit bands als The Strokes (luister bijvoorbeeld eens naar track Thousand Faces), maar ook buiten hun genre durven te treden met instrumentale interludes zoals het intro van Fooled Away. Unknown Affairs is een sterk album waarmee The Vices vaststelt dat de Better Days niet voorbij zijn - ze zitten er nog middenin.

Electropoëzie | Ik heb een 386

De nieuwe track van Electropoëzie klinkt precies zoals een show van hun voelt: als één grote koortsdroom. Over een donkere, elektronische beat met computergeluidjes, vertelt een vervormde stem over zijn i386, een computer die werd geïntroduceerd in 1985 (ver voor de tijd van deze recencent). Het perspectief is erg kinderlijk - het gaat over spelletjes ‘saven’ en klasgenootjes die een nieuwer model computer hebben dan jij - maar door de soundscape waan je je in een technoclub om vier uur ‘s nachts, of ‘s middags, wie zal het weten?

Kofko's Courtesy | Silver Sea

Kofko - of eigenlijk Kofko’s Courtesy, het alternatieve rock-pop trio onder leiding van Wybe Wiersma, AKA Kofko - heeft een nieuwe track uitgebracht, en het is er één om in te verdrinken. Silver Sea is traag, kabbelend, en de tekst is romantisch in de meest pure zin van het woord. De wereld en haar problemen zijn groot, de mens is klein, en soms kun je niet anders dan naar de maan kijken en alles aan je voorbij laten gaan. Kofko’s Courtesy beschrijft zichzelf als ‘futurophobic’, en dat hoor je zeker terug. Het is het sentiment van een generatie, en het raakt diep. Benieuwd hoe het live zal klinken? 7 april spelen ze op de eerste editie van de Van Groningse Bodem-sessies

Simona | Nebula

Simona maakt volgens haar bio ‘experimental R&B’. In het geval van Nebula, haar nieuwste single, vertaalt dat zich naar een liefdesliedje dat net zo goed op het Taylor Swift-album Midnights had kunnen staan. Een nebula is een verschijnsel in de ruimte dat ontstaat wanneer twee sterren met elkaar botsen en daarbij allebei sterven - een verwoestende kracht, dus. Simona zet dat verschijnsel in als een metafoor voor de liefde, ‘finding the good in the bad’.

Hister | Onder Wotter

Hister is Merel Weijer en Michel Weber. Die laatste kun je kennen als drummer van Avery Plains en als medewerker van Plato Groningen. Samen maken ze donkere, grungy indie in het Groningse dialect. De nieuwe single, Onder Wotter, klinkt niet alleen duister, de tekst is dat ook. ‘Ze wait nait / wat t is dat stroomt deur heur bloud / Ik zug heur van veroaf asof / Ze onder wotter ligt en oamt / Ze wil noar boovn mor ze verzoept’. Om de rillingen van te krijgen - maar soms is dat iets goeds, zeker voor de fans van true crime en/of horror onder ons.

D-sire | Forget About The Time

Iets gezelliger is de nieuwe single van D-sire: Forget About The Time. Deze track is een super dansbaar pophitje dat in het straatje past van Clean Bandit en Kriss Kross Amsterdam. Dit nummer komt precies op tijd voor het festivalseizoen dat met Pasen wordt afgetrapt, want je krijgt er spontaan van de zomer in je bol. Wat zeg je, het heeft nog gesneeuwd deze maand? Doe niet zo gek, joh.