In 2022 begon het qua muziekbeleving weer - bijna - een normaal jaar te worden! Eindelijk konden we weer veel genieten van livemuziek in Stad en Ommeland. Vooral ook veel lokale helden wisten ons serieus te betoveren. En niet alleen live, maar zeker ook op de plaat. De Groningse muziekscene maakt in brede zin een sterke indruk! Als bewijs presenteren wij hier dé lijst om het jaar muzikaal goed mee af te sluiten: de honderd beste nummers van Groningse Bodem 2022, door jullie verkozen.

De stemmen zijn geteld. Het publiek heeft gesproken. En de winnaar is…?!

1. The Vices - I Had a Name

Na een paar ereplaatsen in de afgelopen jaren is het nu dus eindelijk zover! The Vices staan op de eerste plaats. Het is de band dit jaar gelukt met de single I Had a Name de meeste stemmen binnen te halen en volgt daarmee Them Dirty Dimes op. Gefeliciteerd! 

I Had a Name is een bevestiging van de kwaliteiten van de band. Wederom hebben The Vices een klassieker aan het oeuvre toegevoegd. De melodie is ijzersterk en bovendien voelt I Had a Name oprecht en eerlijk. The Vices hadden al een goede naam, maar weten met dit soort nummers hun reputatie alleen nog maar meer te versterken.

2. Fred Goverde - Je Mag Best Weten Dat Ik Nooit Aan Je Denk

Hallelujah, wat een hit is dit! Je Mag Best Weten Dat Ik Nooit Aan Je Denk klinkt catchy en vinnig tegelijk, en zit vol bezieling. Het nummer is geschreven door Fred Goverde nadat hij was uitgetreden bij de kerk waar hij was aangesloten. Deze stap levert uiteindelijk in ieder geval een goddelijke oorwurm op.  

In 2022 ging Goverde als een speer. Na een succesvolle Popronde-deelname heeft de levendige zanger ook steeds meer landelijke bekendheid gekregen. Zijn ongeveinsde persoonlijkheid en zijn nummers met opvallende titels staan garant voor instant herkenbaarheid. Al met al dus een verdiende ereplaats. Je voelt aan alles dat als hij zich zo Fred en vrij blijft ontwikkelen er voor de komende jaren nog meer in het vat zit.

3. Kraantje Pappie - Lang Leve The Life

Meer dan oké is de staat van dienst van hiphopartiest Kraantje Pappie. We hoeven hem al eigenlijk niet meer te introduceren. Al in 2012 wist hij door te breken bij het grote publiek. En hij staat nog steeds sterk. Ook dit jaar kon je hem terugvinden in de nationale hitlijsten. Zijn recentste single Lang Leve The Life is een knaller en staat in déze lijst in ieder geval op de derde plaats. En het moet gezegd: het gaat er weer in als pappie. Lang leve Lang Leve The Life, en lang leve Kraantje Pappie!

4. Novko - Just For You

Novko is nog een nieuwe naam, maar toch verbaast het niet dat Just For You hoog in deze lijst terecht gekomen is. De drie bandleden zaten voorheen in The Mudd, en van die band wisten we al dat er veel potentie in zat. Novko klinkt dan wel wat anders, meer indierock dan shoegaze, maar de kwaliteit en het enthousiasme is al wel vertrouwd. Just For You is ontwapenend, met een heerlijke The Edge-y gitaarsound en een ijzersterk refrein. Novko brengt dansbare indierock waar je moeilijk onbewogen bij kunt blijven. Hier gaan we nog veel meer van horen.

5. The Vices - Strange Again

Hé wat vreemd, nog een keer The Vices in deze lijst? Jazeker, het is helemaal niet zo raar. De band heeft meer singles uitgebracht, en daar zat geen losse flodder tussen. Strange Again kan in eerste instantie wat bevreemdend over komen, maar al weer heel snel vallen alle puzzelstukjes ijzersterk in elkaar. Deze rockband is gewoon één van de grootste bands die we hier in Nederland hebben.

6. Dan And The Middle Men - The Haze

In de top tien is ook ruimte voor de traditionele garagerock van Dan And The Middle Men. The Haze is een southern rock-track maar dan uit het Noorden. Je hoort de gedrevenheid ervan af. Het nummer is doelgericht en zit barstensvol enthousiasme. Geen wonder dat hier veel op is gestemd. Lekker, Dan!

7. Blanks - In My Feelings

In My Feelings is honderd procent Blanks. Het is uitermate poppy en dansbaar, en er wordt gezongen over gevoelens. Het is dus niet bevreemdend dat het een hoge notering binnenhaalt. Je hoort het direct als je het nummer hoort: dit is een hit! Blanks heeft een trouwe schare fans en volgers, en is zo langzamerhand hét popicoon van Groningen. Alleen al op basis van dat feit hoort hij in de top tien van deze lijst thuis. Dat is geeneens een gevoelskwestie.

8. Fred Goverde - In 1x Goed

Het tweede nummer van Goverde in deze top tien is In 1x Goed. En ja, zo klinkt het nummer dus ook, in één keer goed. Maar ook bij de tweede, de derde, de vierde, en bij de honderdste beluistering blijft deze uptempo punkrocker aanstekelijk. Dit liedje heb je voor altijd in je hoofd, en zou wel wat vaker op de landelijke radio te horen mogen zijn eigenlijk. Maar ja, het hoeft niet altijd direct in één keer helemaal goed te gaan.

9. TikTok Tammo - Bietn Feest (Anthem)

Dit jaar was het voor de derde keer dat influencer TikTok Tammo een nummer over suikerbieten uit de klei trok. En wederom is het een feestnummer met een goede biet. Deze aanstekelijke anthem heeft de nodige ska-, en punkelementen, dus het is best ook een stevig feestje zo bij elkaar. Laat je lekker gaan, gooi je handen in de lucht, en ga lekker springen. We gaan er samen vol in!

10. Anna Linde - Oradour

Wellicht een verrassende tiende plaats voor Anna Linde. Maar wie het nummer Oradour kent zal de hoge positie terecht vinden. Na het gitaar-, hiphop-, en feestgeweld in deze top tien is Oradour een folky adempauze. Maar dan wel ééntje die je ook de adem weet te benemen. Het nummer gaat over de verwoestende gebeurtenissen in het plaatsje Oradour-sur-glane op 10 juni 1944; het complete dorp werd door de SS verwoest. Anna Linde brengt het verhaal op integere wijze, en verpakt het in een oprecht en heel mooi liedje. Om even heel stil van te worden.

Nummers 11 tot en met 100

 

11. The Vices - Tomorrow I'll Be

12. Blanks - Home Without A Heart

13. Novko - Pride (live)

14. TikTok Tammo - Wie Goan Wer Los

15. Honey Jar- Graceful Girl

16. Orange Skyline- A Fire

17. Cashmyra - Los Vast

18. Frontsector - Steenkoud

19 .Waterleaf - Blue Monday 

20. traumahelikopter - Sarah

21. Ioana Iorgu - Painkillers

22. Orange Skyline- Meet You In The Middle

23. Rommy Gabay - Lotus

24. Ja Boeiuh! - Rookgordijn

25. traumahelikopter - Please Don't

26. Waterleaf - Diamond Eyes

27. Never Been To Berlin - Kitchen By The Beach

28. Frankie Boomstam - Feestvarkentje

29. Ja Boeiuh! - Fakkellichtshow

30. Wat Aans/Burdy - Miljonair

31. Orange Skyline- Modern Times

32. Ioana Iorgu - Snake

33. Never Been To Berlin - Something Like Me

34. Electropoëzie - Altijd Ameland

35. Ja Boeiuh! - Spektaculair

36. Meindert Talma,De Jonge Boschfazant, Das Audio Combo - Poetin (Stop Shootin’) 

37. Ioana Iorgu - Anxiety

38. Never Been To Berlin- Till It Stays

39. Tamar - Zacht Water

40. Not Sure - Holes

41. Cynn - Maze

42. dort. - Push It Away

43. De Nachtwinkel - Dikke Tina

44. Inge Van Calkar - Come A Little Closer

45. Real Farmer - I Can’t Run

46. Cynn - On The Run

47. dort. - Love Like Blood

48. Voltanz - Paper Planes

49. Wanton - Voordat Het Te Laat Is

50. Wadaap - Geef Me Light

51. Inge Van Calkar - Dressed In White

52. Mark Roggebrood - Jankend Op De Squashbaan

53. Seb Zukini - Reap What You Sow

54. Voltanz - Sparrow

55. Hands Off- Get Me One

56. Steeby, Alexander Moto & Soulitude - Kaal Of Kammen

57. Cynn - Hush Hush

58. Inge Van Calkar - Back To Life

59. Wanton - Hier

60. Liza Dries - For You

61. Cirrus Minor - Lawless Lost In Time

62. Vayndog - Whispering Chicks

63. Elien - Blauw

64. Tamar - Aardappel

65. Night Of The Rhino - Fuck Nam! Go Green!

66. Steeby, Alexander Moto & Soulitude - Dankjewel

67. Real Farmer - Inner City

68. Schau Schau - Thermodynamics

69. Moonradio - Distance

70. Katie Koss - Pretty Girl

71. Electropoëzie - Punnik En Narcis

72. De Nachtwinkel - Leergierige Merel

73. Moonradio - Morningbreeze

74. O-bat - Suicide Mind

75. Steernvanger - La La Laifde

76. Vayndog - Mysterious Ways

77. Seb Zukini - Mirror

78. Frontstreet - What Remains

79. Calidus - A Dream Come True

80. Huub Prins- Speciaal Voor Mij

81. Katie koss- Little Did I Know

82. Steeby, Alexander Moto & Soulitude - Limbo

83. Real Farmer - Perry Boys

84. Jonathan Rhodes - The Fall

85. Geit - Geit (That’s A Bet)

86. Huub Prins, liza Dries - De Moeder Van Mijn Kind

87. Liza Dries - Unreal

88. Lisa Ploeger - Don't Let Me Drown

89. Ines - You

90. Corijn - Eendje

91. Katie Koss- Girl You Did Good

92. Elien - Drijf

93. Colds - Sorry, But I...

94. Simona - More Than This

95. Axel Dorothea - Mental State

96. Dirk Wolf & The Ghostwriters - We And Our Ways

97. Liza Dries - DD

98. Lisa Ploeger- Different Dimensions

99. Colds - On My Own

100. Shoom - Young Dogs