Groningse post-hardcore post-punk retro-metal band Evilcentric verzorgde vrijdag het voorprogramma voor Zeke. De snelle hardcore van de Amerikaanse band eindigde in scherven, maar ook in hele gelukkige gezichten.

WieWatWaar?

Artiest: Zeke

Voorprogramma: Evilcentric + Rough Gutts

Locatie: Vera

Datum: 23-6-2023

Het is een broeierige zaterdagavond; twee avonden achter elkaar heeft het geregend en nog is de hitte alomaanwezig. Misschien mijden de meeste Vera-bezoekers de zaal aan het begin van de avond nog even, waar het nog zweteriger is dan buiten, want het is rustig in de zaal.

De mensen die wél binnen zijn, blijven ofwel bij de bar hangen - waar het bier in glazen pullen geschonken wordt - of zijn Evilcentric’s superfans. Grijze witte mannen roepen enthousiast de naam van de Groningse band terwijl die het podium betreedt. De driekoppige band bestaat uit drie even grijze mannen, waarvan één eruitziet als Animal uit The Muppet Show.

Evilcentric

Evilcentric beschrijft zichzelf als ‘post-hardcore post-punk retro-metal’ en als dat klinkt als een chaotische mengelmoes, beste lezer, dan heb je gelijk. De Groningers wisselen hele snelle hardcore af met vunzige, trage intermezzos die de spanning opbouwen om vervolgens weer te versnellen en over te gaan op onvervalste punk. Soms werkt dat heel goed, maar af en toe voelt het ook aan als nodeloos rekken van de nummers. Stephen Averill (bas en vocals) en Dik Smid (gitaar en vocals) schreeuwen wat onverstaanbaars in de microfoon, hier en daar wordt er een gitaarsolo in gefietst, en het publiek weet niet wat het ermee aan moet. Pas tijdens het laatste nummer ontstaat er een kleine moshpit voorin de zaal.

De muziek klinkt een beetje jong nog, te jong voor deze ouwe rotten - alsof ze zichzelf nog aan het uitvinden zijn - maar dat gevoel klopt wel als je bedenkt dat dit eigenlijk nog een compleet nieuwe band is. Het trio debuteerde in 2022 met EP Before We Fall en bracht dat wer ter gehore in Vera Downstage in december, waar de muzikale diversiteit van de band ook al opviel. Desondanks slaagt Evilcentric erin om de zaal op te warmen voor de Amerikaanse rockers van Zeke.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Evilcentric

Zeke

Een tweede voorprogramma wordt verzorgd door Rough Gutts uit het VK - no-nonsense hardcore punk gebracht door een vocalist met een mullet. Dat mondt uit in een agressief uitziende moshpit, waarna de vloer van Vera is bezaaid met glas. De eerder genoemde pullen bier sneuvelen in hoog tempo in de pit, wat voor best wel gevaarlijke situaties zorgt. Bezoekers doen hun best om de scherven onder het podium te vegen, maar het ergste moet nog komen.

Daarna is het namelijk tijd voor de echte veteranen. Zeke bracht hun eerste album uit in 1996, en dit is niet hun eerste show in Vera; zo stonden ze er ook al in 2017. Waar Evilcentric soms nog groen aanvoelde, zie je hier professionals te werk gaan. De hardcore van Zeke is razendsnel en zanger Blind Marky Felchtone spuugt de lyrics zo snel uit dat alleen Eminem hem zou kunnen bijbenen. Zeke is een geoliede machine die nummer na nummer blijft uitdraaien, zonder te pauzeren, en alsmaar versnellend - afgezien van een enkel foutje dan, maar dat wordt ze vergeven.

Voorin de zaal gaat het publiek helemaal los, vooral in de moshpit die steeds meer ruimte inneemt, hoewel het aantal mensen dat deelneemt nauwelijks toeneemt. Het is een wilde moshpit, met mensen die letterlijk op de grond gesmeten en naar de andere kant van de zaal geslingerd worden. Iemand stagedivet de moshpit in terwijl er niemand klaar staat om hem op te vangen, landt vol op de grond, en staat lachend weer op. Oh, en er sneuvelt nog een bierpul. Of twee.

Intussen speelt het kwartet uit de VS onverstoorbaar door, met name Blind Marky met een brede lach op zijn gezicht. Halverwege de set bedankt hij het publiek vijf keer en na de toegift komen twee van de bandleden nog eens terug het podium op om ons te bedanken. “Thank you Groningen you guys fucking rock!!” Het Vera-publiek heeft indruk gemaakt.

Zeke

Zeke

Zeke