Als je verschillende muziekstijlen door elkaar gaat gooien ligt altijd het gevaar op de loer dat het van alles net niks is. Evilcentric gaat de uitdaging graag aan en roert wat in de pot met punk, heavy metal, hardrock en hardcore. Wat krijgen we voorgeschoteld op een koude decemberavond in de kelder van Vera?

Het is zo'n avond dat je thuis al dubbelcheckt of je de oordopjes wel bij je hebt. Als je wel eens met gitarist Dikkie "die versterker kan toch wel harder" Smid hebt gespeeld, weet je dat je wat volume kan verwachten. Wat wel spannend is: of de van tevoren aangekondigde cocktail van allerlei stijlen wel werkt in de praktijk .

Samen met drummer Reinee Huizinga (o.a Uhgah! Wugah! en Karbo) en de Britse bassist Stephen Averill (o.a Damnation Angels en Mad Wizard) laat Smid (Moonlizards, Hockeyrockjes, Black Fag, Kempes en vele vele anderen) er vanaf het begin al geen gras over groeien: hier wordt gebeukt! Het trio zet een - uiteraard - geluidsmuur neer die de gewelven van de kelderbar flink testen. Gelukkig is er een flink aantal liefhebbers dat de vrieskou heeft getrotseerd om de kelder te vullen. Geen Traumahelikopterachtige toestanden vandaag, maar gezellige drukte waarbij je ook nog een biertje kan halen.

Wat horen we dan? De band heeft een mix waarbij het ene moment de balans wat meer richting hardrock uitslaat, en dan weer meer richting hardcore punk. De zang is over het algemeen kort en afgebeten en komt van beide frontmannen, waarbij Averill wat meer in the lead is. Het tempo van de songs wisselt. Dat is best leuk, want zorgt voor afwisseling.  Ook blijven de nummers kort en is er geen sprake van onnodige solo's. 

Wát er zoal de kelder ingeschreeuwd wordt is helaas niet goed te volgen, maar in ieder geval wordt er één song opgedragen aan Bill Hicks, de legendarische komiek die ooit  "I believe that there is an equality to all humanity. We all suck " de microfoon in slingerde. Vanavond zijn we ook allemaal even gelijk: in onze liefde voor all things rock and roll. Motorhead liet ooit horen dat de grenzen tussen verschillende stijlen best vaag mogen zijn.  Evilcentric is na een handvol optredens nog niet op dat niveau, en zal er misschien ook nooit komen. Wat ze wél doen is een hele lekkere pot oerrock neerzetten.