Woensdagavond veranderde Warhol weer in een kleine concertzaal, waar een gemêleerd gezelschap van bonte en minder bonte figuren zich verzamelden om te genieten van zowel de Nachtwinkel als Novko. Deze interessante programmering zorgde voor een afwisselende avond vol gevoel van euforie, ongemak en dromerigheid waar beide acts ons verrasten met nieuwe muziek.

DE NACHTWINKEL

De Nachtwinkel kwam rond WinterWelVaart in opspraak. Was het nou poedersuiker of cocaïne? We zullen het nooit weten, maar een ding is zeker: slechte publiciteit is ook publiciteit en dit weet Ruben, het creatieve brein achter de Nachtwinkel, maar al te goed. Voordat hij de trappen van de Warhol afdaalt klinkt er dan ook een waarschuwingsbericht: wie de show aanstootgevend vindt mag dit achteraf komen melden. Na deze ironische beginrede gaat gelijk de beuk erin. ‘Ik ben een God’, zingt Ruben terwijl hij megalomaan zijn armen spreidt: de psychose is begonnen om ons dik drie kwartier in zijn greep te houden. Ironie wordt afgewisseld door introspectie wanneer De Nachtwinkel na het bekende nummer Lieve Danny, nummers laat horen van zijn snel te verwachten nieuwe EP: ‘Een beter leven begint bij cocaïne’. Bijna als een stadion anthem vertelt De Nachtwinkel ons hoe fijn het is om aan de sneeuw te zitten terwijl er na een tijdje een keiharde hardstylebeat wordt ingegooid. Onze oren suizen lichtjes en daarom is het fijn dat de gemoederen even bedaren en de Nachtwinkel ons een beetje adempauze geeft door er een kleine ballad in te gooien: ‘Hey jij, het komt wel goed ook al lijkt het wel van niet.’ Maar De Nachtwinkel zou de Nachtwinkel niet zijn als ook deze ballad na een tijdje weer in een beuker verandert. Juist deze dynamiek zorgt ervoor dat de show geen seconde saai is. Ruben loopt door de ruimte, ligt op de grond of staat in zijn onderbroek op het podium. Nee, je kan veel over De Nachtwinkel vinden, maar saai is een woord dat geen moment in je hoofd zal opkomen.

En wanneer Ruben demonstratief zijn reputatie eer aan doet door op het podium een lijn te snuiven, is de cirkel bijna rond, want laten we nou eerlijk zijn: ‘Als de dealer is geweest dan wordt het pas feest.’ De Nachtwinkel zet een krachtig stukje performance art neer, vol sociale kritiek en taboedoorbrekende onderwerpen. Een dynamische show vol ironie en introspectie en een moeilijke opener om te overtreffen.

NOVKO

Na een korte pauze neemt Novko dapper het stokje over van de Nachtwinkel. Deze vrij nieuw opgerichte band bestaat uit drie voormalig leden van The Mudd. Novko, wat nieuw betekent in het Bosnisch, is hun nieuwe project. Ongeveer een jaar geleden kwam de band uit de schaduw met hun eerste EP, Live at the Greenhouse. Op deze EP waren de invloeden zoals The Cure, U2, The Police maar ook David Bowie en Johnny Marr duidelijk hoorbaar en we waren dan ook nieuwsgierig naar meer. Vanavond heeft de band een cameraman meegenomen om een videoclip te schieten van hun in eind augustus verschenen single Just for You. Helaas gaat dit de eerste keer niet goed, waardoor het nummer aan het eind van de show nog een keer als toegift wordt gespeeld. Wat zeker geen straf is. Toen we Novko interviewden kwam naar voren dat één van de dromen van de band was om meer te gaan optreden en vanavond is dan ook een mooie kans voor de band om van zich te laten horen en nieuw publiek aan zich te binden. Het contrast met De Nachtwinkel is groot, misschien wel iets te groot. Ondanks dat de nummers goed in elkaar zitten en de drumpartijen superstrak worden gespeeld, blijft de show een beetje kabbelen. Het gekke is dat de show waarschijnlijk heel anders had aangevoeld wanneer we Novko solo hadden zien spelen. Want de muziek is prachtig, de teksten goed en de muziek veel toegankelijker dan die van De Nachtwinkel. Toch lijkt de show niet echt vleugels te krijgen, misschien door onze overprikkelde receptoren van het vorige optreden. Wel tilt het nummer Pride de zaal even op, als een golf van herkenning door de zaal gaat en mensen de tekst: ‘Keep it simple stupid and kiss me, say that you love, say that you miss me,’ zachtjes mee neuriën. Toegankelijkheid levert in aan dynamiek, waardoor de show van Novko minder prikkelend is en er meer mensen fluisteren en praten in de zaal. Dat is jammer, want Novko is een mooie nieuwe toevoeging aan de Groningse scene en verdient een eigen podium voordat de Nachtwinkel is geopend.