The Mudd is niet meer. De Groningse shoegaze/dreampop band die al flink aan de weg timmerende, is helaas niet meer. Maar niet getreurd! Drie leden van de The Mudd; Eljosha, Bas en Taska besloten met z’n drieën verder te gaan als Novko. Op 4 maart brachten zij een livesessie naar buiten met drie nieuwe nummers die ons zeker benieuwd maken naar meer! De sound is anders, maar zeker veelbelovend. In dit interview spreken we Taska, de frontvrouw van Novko. Niet alleen over de nieuwe band en de nieuwe muziek, maar ook over waarom The Mudd niet langer kon blijven bestaan.

Waarom is The Mudd uit elkaar gegaan?
“We zijn uit elkaar gegaan omdat onze gitarist Hugo merkte dat hij wat minder energie had voor The Mudd en dat hij er eigenlijk niet meer zo blij van werd. Hij wilde graag verder met zijn solo project Atoomclub, daar haalt hij wel veel energie uit. Zo is het dus gebeurd dat hij eruit ging. Toen moesten wij beslissen: Wat zijn wij nu? We moesten eigenlijk wel iets nieuws gaan doen omdat Hugo best bepalend was voor het geluid van de The Mudd en voor ons als muzikanten, vooral ook omdat we altijd The Mudd zijn geweest. Daarom hebben we toen besloten om Novko te worden.”

Als je jullie nieuwe band Novko zou moeten omschrijven, hoe zou je dat dan doen?
“We zijn nu echt meer een indierock trio, we zijn wel echt af van de shoegaze en dat dromerige. Het is nu veel toegankelijker geworden, en door minder instrumentatie heeft iedereen ook wat meer de ruimte voor zijn eigen instrument gekregen. Hierdoor is iedereen ook meer hoorbaar. We zijn wat beter op elkaar ingespeeld.”

En als je het grootste verschil zou moeten benoemen tussen The Mudd en Novko?
“Dat vind ik een moeilijke vraag, maar ik denk toch dat het verschil vooral zit in de sound. De sound is wel echt heel erg veranderd. Bij The Mudd namen de partijen meer de voorgrond terwijl er nu meer de ruimte is voor iedereen. Nu kan een stem of gitaar er goed doorheen komen en komt iedereen tot zijn recht.''

Waar staat de naam Novko voor?
Novko betekend ‘nieuw’ in het Bosnisch. We wilden iets nieuws en iets fris, wat een beetje het idee geeft dat we een nieuwe band zijn en dat we een nieuwe start maken. Wat ook leuk is, is dat mijn ouders een hond hebben die Novko heet. Mijn ouders hebben zelf geen Bosnische roots, maar ze hebben deze hond geadopteerd van een stichting, toen heette hij dus al zo. We waren best lang bezig om een naam verzinnen, maar eigenlijk kwamen we altijd terug op Novko. En ik vind het natuurlijk extra leuk dat onze band nu zo heet.''

Wie op wat inspireert jullie muziek?
“Waar wij vooral naar luisteren is jaren '80 muziek en de bandjes uit die tijd: The Cure, U2, The Police, maar ook David Bowie en Johnny Marr. Dat soort bands en muzikanten vinden wij gewoon heel tof. Zij geven het geluid wat wij mooi vinden. Ook de onderwerpen waar veel van hen over zingen vinden wij interessant, zoals bijvoorbeeld crisismomenten gevuld met twijfel of angst. Expressieve muziek en teksten zijn voor ons echt een voorbeeld, daar halen we veel inspiratie uit. Maar inspiratie halen we soms ook uit dingen of mensen uit onze eigen omgeving.''

Hoe is jullie proces als jullie een nummer gaan maken?
“Dat gaat heel organisch. De ideeën ontstaan wel individueel, dan komen ze in de groep en dan gaan we er mee verder. Het meeste doen we dus samen. Meestal komt er iemand met een idee of een akkoordenschema,  een eerste coupletje of refreintje en dan gaan we daar met z’n drieën mee bezig en schrijven we dat uit tot een nummer. We hebben veel ideeën liggen en dan kijken we in de repetities of dat iets kan worden. En als dat een ja is, dan gaan we er verder aan sleutelen om er een nummer van te maken."

Hebben jullie ook een boodschap die jullie willen overbrengen?

"Vaak zijn onze muziek en de teksten erg expressief, met veel onderliggende emoties. Maar zijn niet per se aan een onderwerp gebonden. Het gaat voor ons meer over het kunnen overbrengen van een algemeen gevoel. Vooral crisismomenten vinden we erg interessant. Een beetje anxious is het denk ik, haha."

We hebben jullie Live-Sessie: Live at the Greenhouse geluisterd en vonden deze erg vet, wanneer nog meer nieuwe muziek?

We zijn veel bezig met de nummers die we willen uitbrengen maar we hebben nog niet een vaste datum waarvan we echt kunnen zeggen: ‘Dan komt er nieuwe muziek aan.’ We willen binnenkort wel dingen klaar hebben en uitbrengen, hopelijk zal dat nu iets sneller gaan! Ik denk dat we voor de volgende release wel studio-opnames willen doen, maar dat weten we  nog niet 100 procent zeker. We zien wel wat er op ons pad komt en passen daar onze plannen op aan.”

Wat zijn jullie toekomstdromen voor Novko?

We willen heel graag de Popronde doen, dat zou heel tof zijn. Dat is dan vooral om in het land lekker te kunnen spelen en een beetje bekendheid te genereren, nu dat gelukkig allemaal weer kan. We hebben natuurlijk nog nooit opgetreden is deze nieuwe formatie, dus we willen vooral veel optreden en nieuwe nummers schrijven en uitbrengen om live voor publiek te spelen. En dan zien wat het brengt! We hebben veel ambities en zouden het zeker leuk vinden om bekender te worden.

Novko bracht op 4 maart een live-sessie uit met 3 nieuwe nummers getiteld Live at the Greenhouse bekijk hieronder de sessie op YouTube of luister de sessie op Spotify