Serieuze shoegaze, stoïcijnse stonerrock, pretty pop en burgerlijke boerenrock; in september verscheen er weer genoeg verfrissende en nieuwe, lokale muziek. De nieuwe releases zijn meer dan welkom nu het weer steeds vaker tijd wordt om binnen te zitten en je weleens toe bent aan iets anders dan de gebruikelijke podcast. TikTok Tammo loopt met zijn grappige nieuwe single alvast vooruit op het Bietn Feest, Katie Koss reflecteert op zichzelf op haar nieuwe single Pretty Girl en Seb Zukini rockt met de debuut-EP The Devil You Know de pan uit. De nieuwe muziek is dan ook zeker de moeite waard om in de naderende herfstige maanden eens van te gaan genieten.

Seb Zukini | The Devil You Know

Eind september verscheen de debuut-EP The Devil You Know van rockband Seb Zukini. De vijf tracks op deze EP luisteren heerlijk weg en voeren je met stuwende ritmes, scheurende gitaren en teksten over innerlijke worstelingen mee uit het hier en nu. Het geluid van de band wordt gekenmerkt door subtiel opgebouwde rocktracks en heeft een allure van jaren negentig rockhelden zoals Oasis en Bush. De band rondom leadzanger Seb volgt een coachingstraject bij Hit the North en kan dus alleen nog maar beter worden ook. Zoals in de opname in de Funnybone Studio’s te zien is zet de act al even dynamische liveshows neer. 

Ioana Iorgu | Mean Time

Van Ioana Iorgu weten we inmiddels dat je duistere, verzadigde shoegaze kunt verwachten. Weinig melodieuze ambient, met dissonerende gitaarrifs, begeleid door de solide drumpartijen van Joris Boerma, waar we tijdens de EP release al een fijn voorproefje van kregen. Op het nieuwe album Mean Time is het al niet veel anders. In de openingstracks is intense, hysterische metal te horen, die met de track Painkillers dan wel prettig wordt afgewisseld met een meer samenhangende compositie waarin de zang een prominentere rol heeft. Op de andere voortslepende tracks is ook de drumcomputer af en toe aanwezig en draagt Ioana stoer teksten voor over onder andere een slang, een echtgenote en angst. Mean Time heeft een herkenbaar, donker geluid dat vast in goede aarde valt bij de aanhangers van deze onafhankelijke, autodidacte muzikante.

Cirrus Minor - Cirrus Minor I

Op het nieuwe album Cirrus Minor I van de gelijknamige band, zijn negen tracks te horen, waaronder de drie singles die de band vorig jaar en de single die de band dit jaar uitbracht. De stonerrockband uit Groningen staat dit jaar in de Popronde. De drie mannen laten op het nieuwe album een stevige, distorted gitaarsound horen, gecombineerd met zware bastonen en psychedelische rockelementen. Is dit je ding niet, dan heb je na een nummer genoeg gehoord. Maar voor de liefhebbers blijft het interessant en luistert het nieuwe album lekker weg.

Katie Koss | Pretty Girl

Dromerig, zwoel en jazzy; dat is de nieuwe single Pretty Girl van Katie Koss. De zangeres met Oekraïense roots noemt zichzelf een nieuwsgierige rebel en laat zich niet graag vertellen hoe ze zich moet voelen of dragen. Ze reflecteert op zichzelf en dat is ook op deze single weer te horen. Het nieuwe liedje past goed binnen het oeuvre en klinkt breekbaarder dan de pakkende, ritmische singles Little Did I Know en Girl U Did Good, die eveneens dit jaar verschenen. Koss doet dit jaar ook mee aan de Popronde en speelt onder andere in Hilversum, Den Haag en Emmen. Zeker een aanrader als je van poppy jazz houdt waarin subtiel gitaarspel en een melodieuze bas de boventoon voeren.

TikTok Tammo | Bietn Feest (Anthem)

Influencer TikTok Tammo laat op zijn nieuwe single Bietn Feest (Anthem) weer een flinke dosis Groningse boerenrock horen. Op 15 oktober is het Bietn Feest op het Suikerunieterrein en met zijn nieuwe plaat loopt Tammo daar alvast op vooruit. Deze derde variant op het suikerbietenthema is een stuk ruiger dan de single Free The Bietn, die Peetsma uitbracht in 2020 en loopt juist aardig in de pas met de vorig jaar uitgebrachte single The Bietn Blues, waarvoor Tammo samenwerkte met de Drentse boerenrockband Mooi Wark. Bietn Feest heeft zelfs een iets ruiger randje. Grappig is het ook weer, en de fans van de suikerbietenartiest zijn vast blij met deze vooraankondiging van het bietenfestijn, waarvoor nog tickets beschikbaar zijn en waarop naast Tammo ook Mooi Wark, Wat Aans! en Wia Buze optreden.

Leon Benjamins | Beamer Benz Saab

Het vrolijke Beamer Benz Saab is de nieuwe single van Leon Benjamins. Op deze track gaat hij ‘met de boys naar Spanje’ gebruikt de zanger onder de naam Leendert volop de Auto-Tune. De track luistert lekker weg, of je nu net als Benjamins vol gas op de linkerbaan rijdt terwijl de kofferbak vol drank ligt, of gewoon thuis op de bank aan het chillen bent. Benjamins kennen we van de Drentse band Broken Benn, die na een periode van vier jaar in 2016 ophield te bestaan. 

Dit kwam er nog meer uit in Groningen:

Jadi D - Keep Sweet, Keep Smiling