Daar is ie weer, de Groningse zomer! De stad is vol joelende studenten op deelscooters richting het Stadsstrand, het Noorderplantsoen is vol kleedjes, wijn en de geur van wegwerp barbecues. Er zit (weer) blauwalg in het Hoornsemeer en de binnenstad bezaaid met dagjesmensen, volle terrassen en de glinsterende zon op de kasseien van de Grote Markt. Waarom in de rij op Schiphol als je hier ook gewoon de zomer kan vieren? En niet alleen de stad zelf, maar ook zeker de muziek die deze maand uitkwam maakt de Groningse zomer nog mooier. Een gevarieerde lijst met nummers die je raken of vrolijk maken. Of je nou op het Stadsstrand ligt, nog achter je bureau zit of in de rij op Schiphol staat onderweg naar je vakantiebestemming; deze nieuwe tracks moeten aan je afspeellijst worden toegevoegd.

Ioana Iorgu | Snake

De nieuwe single Snake van Ioana Iorgu is misschien niet het soort nummer dat je op een zwoele zomeravond opzet om even lekker bij weg te dromen. Het nummer is donker, apocalyptisch en mysterieus. De abstracte tekst wordt ondersteund door harde gitaren die lijken aan te kondigen dat de slang die zich stilletjes om je nek heeft gewikkeld, langzaam steeds een beetje meer je keel dichtknijpt. Het refrein bestaat uit een pakkende gitaarriff die langzaam aanzwelt en je het gevoel geeft dat iets je bijna te pakken heeft. Dit gevoel van je willen verstoppen in iets dat groter is dan jezelf heeft Ioana Iorgu verpakt in een kort, maar daadkrachtig nummer. Zwaar, maar met de kern op precies de juiste plek. 

Tip: check ook de vette videoclip van het nummer hier

CYNN| maze

Voor CYNN is muziek maken als een kleine therapiesessie. Al pratend met zichzelf kan CYNN haar gedachtes vangen en omtoveren tot prachtige liedjes. Zo ook haar nieuwe single maze. Dit nummer begint gelijk met een stevige bas, die mooi kleurt bij CYNN haar stem. Een stem die verwoord hoe het voelt om je soms gevangen te voelen in je eigen hoofd. Wanneer je weer eens ’s nachts naar het plafond ligt te staren zou het toch heerlijk zijn als er een uitknop zou zitten op je hersenen. CYNN haar hoofd draait ook overuren en in haar nieuwe single polijst ze haar overpeinzingen met synths, reverb en een catchy refrein. Dit refrein blijft samen met al die andere gedachtes in je hoofd hangen, maar voor deze ene keer is dat helemaal niet erg.

Eigen Risico en Jaapjaapjaap | Biombo Pt. 1

Eigen Risico is een band van een drummer, een zanger en een kunstenaar die tijdens optredens op een groot vel papier met houtskool tekent. Het lijkt soms of ze per ongeluk met elkaar op het podium zijn beland en misschien lijkt de nieuwe single op het eerste gehoor ook iets wat per ongeluk is opgenomen. Maar wie echt goed luistert hoort met hoeveel zorgvuldigheid de collage van klanken in Biombo Pt. 1 is opgebouwd. Verschillende geluiden overlappen, geven elkaar dan weer de ruimte en worden onderbroken door Spaanse zang en een Franse dialoog. Door deze abstractie versmelt het nummer tot een psychedelische wirwar die niet ontrafeld hoeft te worden. En ook al zien we nu nog niet hoe het nummer live wordt getekend met dikke strepen houtskool, ook zonder een fysiek canvas is dit nummer al een kunstwerk op zich.

WANTON | Voordat het te laat is

De nieuwe single van WANTON is misschien wel het persoonlijkste liedje wat hij tot nu toe heeft uitgebracht. In Voordat Het Te Laat Is, is de onzekerheid en vertwijfeling van een aankomende vader verpakt in een lichtvoetig popliedje. WANTON bezingt treffend hoe de weg naar vaderschap niet vanzelfsprekend is en hoe hij er alles aan wil doen om de beste versie van zichzelf te worden voor als de kleine er straks is. ‘Geef me de wind’, zingt hij, terwijl hij vraagt om kracht en wijsheid om niet de verkeerde keuzes te maken. Een nummer dat duidelijk over het thema vaderschap gaat, maar wel ook zo geschreven is dat iedereen die wel eens aan zichzelf twijfelt er zijn eigen verhaal aan vast kan maken.

Katie Koss | Little did I know

De nieuwe single little did I know van Katie Koss verteld een verhaal waar waarschijnlijk veel vrouwen zich in kunnen herkennen. Een verhaal over zelfbeschikking en de vrouwelijke zoektocht naar seksualiteit in een wereld waarin deze seksualiteit en de claim op je eigen lichaam, vaak enkel en alleen in dienst staat van iedereen behalve de vrouw zelf. Een thema dat door de veranderde abortuswet in Amerika weer actueler is dan ooit. Deze thema's houden haar veel bezig, zoals ze in het interview dat ze deze maand gaf al vertelde. Katie Kross stelt op een reflectieve en autobiografische manier de vraag: ‘Van wie is ‘ons’ lichaam nou eigenlijk?’ Hoorbaar beïnvloed door onder andere Billie Eilish, brengt Katie Kross met deze nieuwe single een belangrijke boodschap met een ijzersterke song.