Verreweg de beste release van Groningse Bodem in augustus is de nieuwe single I Had a Name van The Vices. Heerlijk herkenbaar als werk van de succesvolle rockband waar je instant vrolijk van wordt. Maar ook de nieuwe singles van Inge van Calkar en Novko houden je in een nazomerse stemming. Grensoverstijgend experiment Eigen Risico bracht verder een royaal album uit met Spaanstalige soundsnacks en eenmansproject Huub Prins laat van zich horen met zijn nieuwe, grappige single Speciaal Voor Mij. In deze story een korte introductie op de klanken van deze nieuwe releases.

Inge van Calkar | Dressed in White

Inge van Calkar bracht vorig jaar maarliefst vier singles uit. Voor dit jaar staat met de nieuwe single Dressed in White de teller al op twee. Het vrolijke liedje gaat over de kledingstijl van Van Calkar, die op het podium altijd in wit gekleed is, en over hypocrisie. De Engelse uitdrukkingsvaardigheid van de zangeres zou beter kunnen, maar verder luistert de nieuwe, korte, gepolijste track lekker weg en past deze goed binnen het elektropop-oeuvre van de  voormalige psychologe. Zet deze nieuwe single dus gauw op als je de zomervibe in augustus nog even vast wilt houden.

Huub Prins | Speciaal Voor Mij

De nieuwe single Speciaal Voor Mij duurt drie minuten en klinkt eighties en Doe Maar-achtig. Eerder dit jaar verschenen al de single De Moeder van mijn Kind en het album Hoofdpersoon. De Nederlandstalige gitaar- en synthpop van het eenmansproject van de Groningse Elias Elgersma blijft een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar toegegeven; zijn muziek, teksten en live-optredens zijn ook moedig, origineel, grappig en vermakelijk. Deze nieuwe single is voor zijn repertoire best prettig om naar te luisteren. De toegewijde zanger speelde eerder dit jaar drie van zijn nummers live bij 3voor12 in de studio en staat binnenkort in de Popronde. We zullen dan zeker ook nog van Huub Prins horen.

The Vices | I Had a Name

Dit jaar brachten The Vices eerst de spannende, up tempo single Strange Again uit. Later kwam daar de ietwat in mineur single Tomorrow I’ll Be bij. Deze maand verschenen deze twee tracks ook als derde single, samen met het nieuwe I Had a Name. Er is niks mee om je als rockband ook eens van je serieuze kant te laten horen, maar wat deze nieuwe single zo goed maakt is toch dat het weer helemaal The Vices is. I Had a Name heeft een ijzersterke melodie die je direct vrolijk maakt als je even offtune bent. De tekst gaat over de valkuil van het opzetten van een masker en het belang van eerlijk zijn tegen zowel jezelf als je omgeving en raakt daarmee aan de waarheid. The Vices houden zichzelf met deze single op het juiste muzikale spoor en gaan hier hopelijk nog even mee door.

Eigen Risico | Muscle Memory

Het nieuwe album Muscle Memory van Eigen Risico klinkt als dromerige filmmuziek. De meeste van de maar liefst twintig albumtracks duren slechts een minuutje en zijn beter te typeren als soundsnacks. Best lekker als achtergrondmuziek op een nazomerse middag als je in je achtertuin met een biertje van het weekend geniet. De liedjes kennen verder weinig tekst, veel melodie en de ambient sound doet wat denken aan de muzikale thematiek van de soundtrack van Jackie Brown. Alle tracks van het nieuwe album hebben, in tegenstelling tot de Engelse albumtitel, een Spaanse titel. Je zou het allemaal niet verwachten bij een band met zo’n Nederlandse, ongooglebare naam als Eigen Risico. Het genre-overstijgende experiment leverde in 2019 maar liefst een debuutalbum met twintig, een EP met zes en nog eens een album met elf Spaanstalige nummers op. In 2020 kwamen daar nog eens twee singles en een EP bij, en ook de laatste tijd zat de act niet stil. In 2021 verschenen er acht singles, een album en een EP en dit jaar bracht het project al negen singles uit en het album Una Mojer, Un Perro Y Una Pistola. Toegegeven, het zijn over het algemeen korte, instrumentale nummers. Maar je kunt de act zeker scharen onder de meest productieve van Groningen. Nieuwsgierig geworden? Zet het gewoon eens op en kijk of het je bevalt.

Novko | Just For You

Novko is een relatief nieuwe act, vernoemd naar de naam van de hond van de ouders van zangeres Taska. We kennen ze al van de Groningse band The Mudd. Zij kwamen dit jaar onder de nieuwe naam met de single Live at the Greenhouse op de proppen. De band stapte af van de shoegazesound, en is nu vooral een indierocktrio. Dat is te horen op de nieuwe single Just For You. De band haalt inspiratie uit zowel de eigen omgeving als het representatieve geluid van de jaren tachtig en is met deze single duidelijk lekker op dreef. Hou je van expressieve rockmuziek, met onderliggende emoties en een stevige beat, dan is deze nieuwe single een aanrader.